Kanserli çocuğa sahip annelerin başetme stratejileri ile öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between coping strategies and self-efficacy levels of mothers with a child with cancer
- Tez No: 938144
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EDA AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Başetme stratejisi, öz yeterlilik, onkoloji, psikiyatri hemşireliği, Coping strategy, oncology, psychiatric nursing, self-efficacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Bu çalışma kanserli çocuğa sahip annelerin başetme stratejileri ile öz yeterlilik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı nitelikteki bu çalışmamın örneklemini 143 kanserli çocuğa sahip anneler oluşturmuştur. Çalışma Türkiye'nin doğusunda bir üniversite hastanesinin çocuk onkoloji/hematoloji polikliniğinde tedavi gören kanser tanısı olan çocukların anneleri ile yapılmıştır. Araştırma Temmuz 2024 – Nisan 2025 tarihleri arasında yürütüldü. Veriler araştırmacı tarafından yüzyüze görüşme yöntemi ile“Kişisel Bilgi Formu”,“Başetme Tutumlarını Değerlendirme Ölçeği (COPE)”ve“Genel Öz Yeterlilik Ölçeği (GSE)”kullanılarak toplandı. Verilerin analizi için SPSS 20 programı kullanılarak tanımlayıcı testler, değişkenler arasındaki ilişkiyi incelemek için Varyans Analizi ve Bağımsız gruplarda t-testi, Tek yönlü ANOVA, Welch ANOVA ve korelasyon analizi yapılmıştır. Bulgular: Kanserli çocuğa sahip annelerin Genel Öz Yeterlilik Ölçeği (GÖYÖ) puan ortalamasının 24.51±5.74 olduğu belirlendi. Kanserli çocuğa sahip annelerin COPE ölçeği puan ortalamasının dağılımı incelendiğinde ise sorun odaklı başa çıkma alt boyutundan 54.91±6.22, duygusal odaklı başa çıkma alt boyutundan 55.69±5.30, işlevsel olmayan başa çıkma alt boyutundan 37.41±6.05 puanını aldıkları belirlendi. Kanserli çocuğa sahip annelerin COPE Ölçeği sorun odaklı başa çıkma alt boyut ile Genel Öz Yeterlilik Ölçeği puanları arasında pozitif yönde orta seviyede bir ilişki olduğu belirlendi. Sonuç: Çalışma bulguları, katılımcıların genel öz yeterlilik düzeyleri arttıkça sorun odaklı başa çıkma stratejilerini daha fazla benimsediklerini ve işlevsel olmayan başa çıkma stratejilerini ise daha az kullandıklarını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to examine the relationship between coping strategies and self-efficacy levels of mothers with children with cancer. Material and method: The sample of this descriptive and correlational study consisted of 143 mothers with children with cancer. The study was conducted with mothers of children diagnosed with cancer who were treated in the pediatric oncology/hematology clinic of a university hospital in eastern Turkey. The study was conducted between July 2024 and April 2025. Data were collected by the researcher using the“Personal Information Form”,“Coping Attitudes Evaluation Scale (COPE)”and“General Self-Efficacy Scale (GSE)”through face-to-face interviews. Descriptive tests were performed using the SPSS 20 program to analyze the data, and Variance Analysis and Independent groups t-test, One-way ANOVA, Welch ANOVA and correlation analysis were performed to examine the relationship between variables. Results: The mean score of the General Self-Efficacy Scale (GSS) of mothers with cancer was determined to be 24.51±5.74. When the distribution of the mean COPE scale scores of mothers with cancer was examined, it was determined that they received 54.91±6.22 from the problem-focused coping sub-dimension, 55.69±5.30 from the emotionally focused coping sub-dimension, and 37.41±6.05 from the dysfunctional coping sub-dimension. It was determined that there was a positive moderate correlation between the problem-focused coping sub-dimension of the COPE Scale and the General Self-Efficacy Scale scores of mothers with cancer. Conclusion: The Study findings revealed that as participants' general self-efficacy levels increased, they adopted more problem-focused coping strategies and used less dysfunctional coping strategies.