1880-1980 yılları arasında Türk resim sanatında aşk teması
The theme of love in Turkish painting between 1880-1980
- Tez No: 938167
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYBEN KAYIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sanat tarihi, Türk resim sanatı, Art history, Turkish painting art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, 1880-1980 yılları arasında Türk resim sanatında üretilmiş aşk temalı eserler incelenmiştir. Yüz yıllık uzun bir dönemi kapsayan bu süreçte birçok ressamın eserleri taranmış ve konuya uygun olanlar tespit edilerek çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışma;“Giriş”,“1880-1980 Yılları Arasında Sanat Ortamı”,“1880-1980 Yılları Arasında Aşk Teması”,“Değerlendirme ve Karşılaştırma”ve“Sonuç”olmak üzere beş bölümden oluşmaktadır.“1880-1980 Yılları Arasında Sanat Ortamı”başlıklı bölümde, yüz yıllık süreç içerisinde sanat ortamında yaşanan gelişmeler ve değişimler ele alınmıştır. Çalışmanın ana bölümü olan“1880-1980 Yılları Arasında Aşk Teması”bölümünde ise tespit edilen eserlerin biçimsel ve konusal olarak açıklamaları yapılmıştır.“Değerlendirme ve Karşılaştırma”bölümünde, eserler Konu, Malzeme ve Teknik, Figür Kullanımı ve Ressamlar başlıkları altında değerlendirilmiş; böylece eserlerin farklı tarz ve kaynaklara dayalı çeşitliliği ortaya konulmuştur. Karşılaştırma kısmında ise, Türk resim sanatı dışında üretilmiş aşk temalı eserlerden çalışma içerisinde yer alan eserlere benzer olan resimlerin çalışma kapsamındaki eserlerle karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarılmıştır. Sonuç bölümünde ise, incelenen eserlerin dönemsel değişimleri, Türk resim sanatında aşk temasının yeri ve bu temanın yaygınlığı değerlendirilerek genel bir çerçeve sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The works of Turkish art in the field of painting between the years 1880-1980 have been analyzed on the theme of love. Within a 100-year long period, many painters lived in this period and their works were examined and the appropriate ones were identified. The identified works were analyzed in the study. The study, which consists of“Introduction”,“Art Environment Between 1880 1980 Years”,“The Theme of Love Between 1880-1980 Years”,“Evaluation and Comparison”and finally“Conclusion”sections, in the section titled“Art Environment Between 1880-1980 Years”, the artistic environment and changes in the 100-year period are mentioned. The section titled“The Theme of Love between 1880-1980”is the main part of the study and the explanations of the paintings identified in this section were made. In the“Evaluation and Comparison”section, the works in the study are evaluated under the subheadings of Subject, Material and Technique, Subject and Painters. The evaluation section helped to show that the works have different styles and sources among themselves. The comparison section reflects the comparison and differences of the works within the scope of the study with love-themed works made outside the Turkish painting art. In the conclusion section, the periodical change of the works in the study, the place and prevalence of the theme of love in Turkish painting art were determined and conveyed.