Çocuk yoğun bakım ünitesinde yatan hastaların bakılan iyonize kalsiyum değerlerinin mortaliteye etkisi
The effect of ionized calcium levels on mortality in patients admitted to the pediatric intensive care unit
  1. Tez No: 938206
  2. Yazar: HASRET TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERÇİN TAŞAR, DR. NURİ ALAÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İyonize kalsiyum, çocuk yoğun bakım, mortalite, Ionized calcium, pediatric intensive care, mortality
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç: Kalsiyum, insan vücudunda en çok bulunan mineraldir ve bununla birlikte pıhtılaşma, hücre içi sinyalleşme, kas kasılması ve sinir sistemi fonksiyonlarında önemli roller oynar. İyonize kalsiyumun laboratuvar ölçümü yoğun bakım ünitesinde kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu çalışma, çocuk yoğun bakımda yatan hastaların mortalitesi ve prognozuna iyonize kalsiyumun (iCa) etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde retrospektif olarak yürütülen bu çalışmaya 365 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik yapıları, yatış tanıları, kronik hastalıkları, biyokimya parametreleri, uygulanan tedaviler, PRISM skorları, yatış süreleri ve altı aylık mortalite oranları hastane veri tabanından kaydedilmiştir. Veriler istatistiksel olarak analiz edilerek iCa ile ilişkisi karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 365 hastanın ortanca yaşı 42 ay olarak saptanmıştır. Hastaların %62,7'si erkek, %37,3'ü ise kızdır. Çocuk yoğun bakım ünitesine yatış nedenleri arasında en sık görülen tanılar solunum sistemi hastalıkları (%50,6) ve nörolojik sistem hastalıkları (%23,5) olmuştur. Hastaların %53,1'inde herhangi bir kronik hastalık bulunmazken, %25,7'sinde nörolojik hastalıklar, %9,3'ünde genetik ve metabolik hastalıklar tespit edilmiştir. Düzeltilmiş kalsiyum ile iCa arasındaki korelasyon incelendiğinde, iCa'un düzeltilmiş kalsiyuma göre daha anlamlı sonuçlar verdiği belirlenmiştir. Hipokalsemi grubunda PRISM skoru daha yüksek olup, bu hastalar daha kritik klinik tablolara sahiptir. Hipokalsemi grubundaki hastaların yoğun bakım yatış süreleri anlamlı olarak daha uzun saptanmıştır. İyonize kalsiyum ile kan gazı değerleri karşılaştırıldığında, alkaloz durumunda iCa düşüklüğü anlamlı bulunmuştur. Yoğun bakımda kritik hastalara uygulanan tedavilerle iCa düzeyi incelendiğinde, CRRT, mekanik ventilasyon, inotrop desteği ve plazmaferez ihtiyacı olan hastalarda hipokalsemi oranının anlamlı derecede düşük olduğu görülmüştür. ix Çalışmamızda, hastaların sağkalım durumunun iCa seviyeleri ile ilişkili olabileceği gözlemlenmiştir. Özellikle, hipokalsemi oranı daha yüksek olan hastalarda mortalitenin de arttığı tespit edilmiştir Başvuru anı bakılan iCa düzeylerine göre hipokalsemisi olan hastaların hastane içi mortalite oranı %28 yaşayanların ise %11,1 bulunmuştur. Tartışma: Bu çalışmada, düşük iCa seviyeleri ile mortalite arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, hipokalseminin kan gazı, kritik hastalarda uygulanan tedaviler ve PRISM skoru ile ilişkisi, kötü prognozun bir göstergesi olarak değerlendirilmiştir. Pediatrik yaş gruplarına yönelik literatürde yeterli çalışma bulunmamakla birlikte, yetişkin hasta gruplarında yapılan araştırmalarda benzer sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç: Araştırma sonuçları, iyonize iCa'un çocuk yoğun bakım ünitelerinde mortalite öngörüsü açısından potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Ancak, daha geniş hasta popülasyonlarında yapılacak çalışmalar ile bu verilerin detaylandırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Calcium is the most abundant mineral in the human body and yet calcium also plays important roles in coagulation, intracellular signaling, muscle contraction and nervous system function. Laboratory measurement of ionized calcium can be easily performed in the intensive care unit. We planned to investigate its effect on mortality and prognosis of patients hospitalized in pediatric intensive care unit. Materials and Methods: In this retrospective study conducted in the Pediatric Intensive Care Unit of Health Sciences University Ankara Training and Research Hospital, 365 patients were included. Demographics, hospitalization diagnoses, chronic diseases, biochemistry parameters, treatments administered, PRISM scores, length of hospitalization and six-month mortality rates were recorded from the hospital database. Data were statistically analyzed and the relationship with ionized calcium was compared. Results: The ortanca age of the 365 patients included in the study was 42 months. 62.7% of the patients were boys and 37.3% were girls. The most common diagnoses among the reasons for pediatric intensive care unit hospitalization were respiratory system diseases (50.6%) and neurological system diseases (23.5%). While 53.1% of the patients did not have any chronic disease, 25.7% had neurologic diseases and 9.3% had genetic and metabolic diseases. When the correlation between corrected calcium and ionized calcium was examined, it was found that iCa gave more significant results than corrected calcium. PRISM score was higher in the hypocalcemia group and these patients had more critical clinical pictures. The duration of intensive care unit hospitalization was significantly longer in the hypocalcemia group. When ionized calcium and blood gas values and analyses were compared, low iCa was found to be significant in alkalosis. When the iCa level was analyzed with the treatments applied to critically ill patients in intensive care, it was observed that the rate of hypocalcemia was significantly lower xi in patients who needed CRRT, mechanical ventilation, inotrope support and plasmapheresis. In our study, we observed that the survival status of patients may be related to ionized calcium levels. In particular, mortality was found to increase in patients with higher rates of hypocalcemia. According to the iCa levels measured at the time of admission, the in-hospital mortality rate of patients with hypocalcemia was 28% and 11.1% of those who survived. Discussion: In our study, a significant association was found between low ionized calcium levels and mortality. In addition, the association of hypocalcemia with blood gases, treatments applied in critically ill patients and PRISM score was evaluated as an indicator of poor prognosis. Although there are not enough studies in the literature for pediatric age groups, similar results were found in studies conducted in adult patient groups. Conclusion: The results showed that ionized calcium could be used as a potential biomarker for mortality prediction in pediatric intensive care units. However, data that can be obtained from studies in larger patient populations are recommended for further elaboration of the study.