Katılımcı kırsal değerlendirme ile kırsal bölgede uygulamalı gerontolojik hizmet modeli tasarımı: antalya ili ibradi örneği
Applied gerontological service model design in rural regions with participative rural evaluation: antalya province i̇bradi case
- Tez No: 938214
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜŞAN ÖZGÜN BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Geriatri, Sosyal Hizmet, Geriatrics, Social Work
- Anahtar Kelimeler: yaşlılık, kırsalda yaşlanma, uygulamalı gerontoloji, bakıma muhtaçlık, gerontolojik hizmet modeli, aging, rural aging, applied gerontology, need for care, gerontological service model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Amaç: Bu çalışma, kırsal bölgede yaşayan yaşlı bireylerin özgün ihtiyaçlarına uygun, sürdürülebilir nitelikte olan etkili hizmetlerin sunulmasını ve buna uygun bir Uygulamalı Gerontolojik Hizmet Modeli geliştirmeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden olan durum çalışması deseninde gerçekleştirilmiştir. Katılımcı Kırsal Değerlendirme Teknikleri'nden yarı yapılandırılmış görüşme, sosyal haritalandırma ve Venn Şeması kullanılmıştır. Araştırma, Antalya ilinin İbradı ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Örneklem için, maksimum örneklem çeşitlemesi yöntemiyle; 14 yaşlı ve 8 profesyonel bireye ulaşılmıştır. 30 gönüllü katılımcı ile sosyal haritalandırma ve Venn diyagramı olarak veriler toplanmıştır. Değerlendirmeler; tematik analiz, betimsel yöntem ve SWOT analizi kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: Verilerin analizine göre, derinlemesine görüşmelerde yaşlılarda; yaşam durumu, temel ihtiyaçları, İbradı'da yaşam, bakım problemleri ve hizmete erişebilirlik ve ulaşılabilirlik, profesyonellerde ise; İbradı hakkında görüşleri, yaşlıların yaşam durumu, yaşlıların ihtiyaçları ve hizmetlere ve etkinliklere katılım vurgulanmıştır. Risk faktörleri olarak değerlendirilen bulgular arasında ise düşük eğitim seviyesi, yalnızlık, yaşlı nüfusu sayısının fazla olması ve bakıma muhtaçlık durumu bulunmaktadır. Sonuç: Uygulamalı Gerontolojik Model, Fayda Teorisi ile Çevre ve Kişi Uyum Teorisi çerçevesinde, yaşlıların sağlık, psikolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve çevresel gereksinimleri dikkate alınarak müdahale alanları oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda kırsal alandaki yaşlılar, sınırlı sağlık hizmetleri, düşük ulaşılabilirlik, yalnızlık ve sosyal izolasyon gibi çok boyutlu zorluklarla karşı karşıyadır. Model, yerel kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hizmet çeşitliliğini, erişilebilirliğini ve kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca yaşlı bireylerin kendi çevrelerinde kalmaya devam ederek hem aile desteğinden hem de profesyonel bakım hizmetlerinden yararlanmaları esas alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The study aims to provide effective services that are sustainable and suitable for the unique needs of elderly individuals living in rural areas and to develop an Applied Gerontological Service Model accordingly. Method: This study was carried out using the case study method with a qualitative research approach. Semi-structured interviews, social mapping and Venn Diagram techniques, which are among the Participatory Rural Appraisal Techniques, were used. The data were collected from 14 elderly individuals, 8 professionals and 30 participants through social mapping and the Venn diagram by applying maximum sample triangulation method. Evaluations were made using thematic analysis, descriptive method and SWOT analysis. Findings: According to the analysis of the data, the living situation in Ibradı, basic needs, care problems and transportation and accessibility to services were emphasised by the elderly in the in-depth interviews, while the opinions of the professionals emphasized Ibradı, the living situation of the elderly, the needs of the elderly, and participation in services and activities. Among the findings evaluated as risk factors are low education level, loneliness, high number of elderly population and need for care. Conclusion: The Applied Gerontological Model, within the framework of environment and person adaptation theory, envisages the creation of intervention areas by taking into account the health, psychological, physical, social, economic and environmental needs of the elderly. Research findings show that rural elderly people face multidimensional challenges such as limited health services, low accessibility, loneliness and social isolation. The model aims to increase the diversity, accessibility and quality of services in cooperation with local institutions and organisations. In addition, it is essential that older people continue to stay in their own environment and benefit from both family support and professional care services.