Psikiyatri kliniklerinde çalışan hemşirelerde mesleğe bağlılık ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki
The relationship between professional commitment and organisational commitment in nurses working in psychiatric clinics
  1. Tez No: 938259
  2. Yazar: YUSUF ENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ŞAHİN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Psikiyatri Hemşireliği, Mesleğe Bağlılık, Örgütsel Bağlılık, Nursing, Psychiatric Nursing, Professional Commitment, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırma, psikiyatri hemşirelerinin mesleğe olan bağlılıkları ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla bir kamu hastanesinin psikiyatri kliniklerinde görev yapan hemşireler üzerinde yapılmıştır. Araştırma kapsamında veriler,“Sosyodemografik Özellikler Formu”,“Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği”ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizi, IBM SPSS 21.0 (IBM SPSS Corp. Released 2012. Armonk, NY, USA) programı aracılığıyla yapılmıştır. İstatistiksel değerlendirmelerde güvenirlik analizi, frekans analizleri, her değişken için ayrı ayrı ortalama ve standart sapmaların hesaplanması, bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada, Hemşirelikte Mesleğe Bağlılık Ölçeği'nin güvenirlik analizi sonucunda Cronbach Alpha katsayısı çaba gösterme istekliliği için 0,848, meslek üyeliğini sürdürme için 0,698 ve hedef ve değerlere inanç için 0,539 olarak hesaplanmıştır. Buna göre, ölçeğin çaba gösterme istekliliği alt boyutunun yüksek, meslek üyeliğini sürdürme alt boyutunun oldukça güvenilir, hedef ve değerlere inanç alt boyutunun ise daha düşük güvenirliğe sahip olduğu belirlenmiştir. Örgütsel Bağlılık Ölçeği'nde yer alan 15 soruya yönelik yapılan güvenirlik analizinde ise Cronbach Alpha katsayısı 0,821 olarak bulunmuş ve ölçeğin yüksek güvenirliğe sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların Mesleğe Bağlılık (Ort = 70,85; SS = 12,04) ve Örgütsel Bağlılık (Ort = 51,55; SS = 9,34) puanları arasındaki ilişki Pearson korelasyon analizi ile değerlendirilmiş ve değişkenler arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir (r(198) = .518, p < .01). Bu istatistiksel bulgular, mesleğine daha güçlü bağlılık gösteren hemşirelerin, çalıştıkları kuruma da daha yüksek düzeyde bağlılık hissettiklerini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on nurses working in the psychiatry clinics of a public hospital in order to examine the relationship between psychiatric nurses' professional commitment and organisational commitment. Within the scope of the study, data were collected using the 'Sociodemographic Characteristics Form', 'Commitment to Nursing Profession Scale' and 'Organisational Commitment Scale'. The analysis of the obtained data was performed using IBM SPSS 21.0 (IBM SPSS Corp. Released 2012. Armonk, NY, USA) programme. Reliability analysis, frequency analyses, calculation of means and standard deviations for each variable separately, independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation analysis were used in statistical evaluations. In the study, as a result of the reliability analysis of the Nursing Professional Commitment Scale, Cronbach Alpha coefficient was calculated as 0.848 for willingness to make effort, 0.698 for maintaining professional membership and 0.539 for belief in goals and values. Accordingly, it was determined that the willingness to make effort sub-dimension of the scale was highly reliable, the maintenance of professional membership sub-dimension was highly reliable, and the belief in goals and values sub-dimension had lower reliability. In the reliability analysis conducted for the 15 questions in the Organizational Commitment Scale, Cronbach Alpha coefficient was found to be 0.821 and it was concluded that the scale had high reliability. The relationship between the participants' Professional Commitment (Mean = 70.85; SD = 12.04) and Organizational Commitment (Mean = 51.55; SD = 9.34) scores was evaluated by Pearson correlation analysis and it was determined that there was a moderate, positive and significant relationship between the variables (r(198) = .518, p < .01). These statistical findings reveal that nurses who show stronger commitment to their profession also feel a higher level of commitment to the organization they work for.