The effect of competitive work environments on organizational commitment: The mediating role of task and relationship conflict
Rekabetçi çalışma ortamlarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Görev ve ilişki çatışmasının aracı rolü
- Tez No: 938258
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TOLGA TÜRKÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Çatışma, Rekabetçi Çalışma Ortamı, Görev Çatışması, İlişki Çatışması, Örgütsel Bağlılık, Çatışma Yönetimi, Organizational Conflict, Competitive Work Environment, Task Conflict, Relationship Conflict, Organizational Commitment, Conflict Management
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tezin amacı rekabetçi çalışma ortamları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi araştırmak ve ayrıca bu ilişkiyi etkilemede önemli rol oynayabilecek iki potansiyel aracı değişkeni ortaya koymaktır. Bu düşünceleri inceleyebilmek için farklı ülkelerdeki katılımcılara çevrimiçi olarak bir anket formu dağıtılmıştır. Toplanan veriler, kavramlar arasındaki ilişkiyi incelemek için SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Hipotezleri test etmek için korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Çalışmanın bulguları şu şekildedir: Rekabetçi çalışma ortamları örgütsel bağlılığı pozitif yönde etkilemektedir. Rekabetçi çalışma ortamları ayn zamanda hem ilişki çatışmasını hem de görev çatışmasını da pozitif yönde etkilemektedir. İlişki çatışması da görev çatışması da örgütsel bağlılığı olumsuz yönde etkilemekte ve her ikisi de rekabetçi çalışma ortamlarının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde kısmen aracılık rolü oynamaktadır. Görev ve ilişki çatışmasının rekabetçi çalışma ortamları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide aracılık etkisini inceleyen bu çalışmanın liderler, yöneticiler ve araştırmacılar için yeni bir bakış açısı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to investigate the relationship between competitive work environments and organizational commitment and also to reveal two potential mediating variables that may play an important role in affecting this relationship. In order to examine these ideas, an online survey form was distributed to participants in different countries. The collected data was analyzed using the SPSS program to examine the relationship between the concepts. Correlation and regression analyses were applied to test the hypotheses. The findings of the study are as follows: Competitive work environments positively affect organizational commitment. Competitive work environments also positively affect both relationship conflict and task conflict. Both relationship conflict and task conflict negatively affect organizational commitment, and both play a partially mediating role in the effect of competitive work environments on organizational commitment. This study, which examines the mediating effect of task and relationship conflict on the relationship between competitive work environments, and organizational commitment, is expected to provide a new perspective for leaders, managers, and researchers.