Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerinin sürdürülebilir gıda okuryazarlığının analizi
Analysis of sustainable food literacy of gastronomy and culinary arts students
- Tez No: 938260
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL BOSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gıda Sitemleri, İsraf, Hayvan Refahı, Bilinçli Tüketim, Okuryazarlık, Food Systems, Waste, Animal Welfare, Conscious Consumption, Literacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Gıda üretim ve tüketiminde tüketicilerin artan bilinci sürdürülebilirliği ön plana çıkarmıştır. Tüketicilerin sahip olduğu bilinç ve okuryazarlıkla satın aldığı gıdalar sürdürülebilir gıdalardır. Dünya da azalan doğal kaynaklar ve artan çevresel kirlilik bu konuyu daha da önemli hale getirmiştir. Bu tez, gastronomi ve mutfak sanatları öğrencilerinin sürdürülebilir gıda okuryazarlığı düzeylerini ve bu konudaki farkındalıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu tez çalışmasında; sürdürülebilirlik, sürdürülebilir gıda, sürdürülebilir gıda sistemleri, Gıda değer zinciri, yiyecek tercihlerinin çevresel etkisi, hayvan refahı kavramı ve tanımı, gıda kaybı ve israfı ve gıda okuryazarlığı vb. Konular hakkında literatür taraması yapılmıştır. Aynı zamanda Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinin sürdürülebilir gıda okuryazarlığı analiz edilmiştir. Bu araştırmanın verileri demografik bilgileri içeren bir anket ve Sürdürülebilir Gıda Okuryazarlığı Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Katılımcılar, Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Katılımcılara Google Formlar aracılığıyla basit rastgele örnekleme yöntemiyle ulaşılmıştır. Araştırmanın etik kurulu onayı İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Kurulundan alınmıştır. Araştırmanın örneklemi, Türkiye'deki tüm üniversitelerde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerinden ulaşılabilen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 234 kişidir. Analiz için sürdürülebilir gıda okuryazarlığı ölçeği kullanılmıştır. Ortalama puanların 3,7849 ile 4,0801 arasında değişmesi, katılımcıların sürdürülebilir gıda okuryazarlığı düzeylerinin orta seviyede olduğunu göstermektedir. Sürdürülebilir gıda okuryazarlığının artırılması için eğitim programlarının gözden geçirilmesi ve öğrencilerin bu konuda daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir gıda uygulamalarının gastronomi ve mutfak sanatları eğitimine entegrasyonu için tezde önerilere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The increasing awareness of consumers in food production and consumption has brought sustainability to the forefront. The foods that consumers buy with their awareness and literacy are sustainable foods. Decreasing natural resources and increasing environmental pollution in the world have made this issue even more important. This thesis aims to examine the sustainable food literacy levels of gastronomy and culinary arts students and their awareness on this issue. In this thesis, a literature review was conducted on topics such as sustainability, sustainable food, sustainable food systems, food value chain, environmental impact of food choices, concept and definition of animal welfare, food loss and waste, and food literacy, etc. At the same time, the sustainable food literacy of Gastronomy and Culinary Arts students was analyzed. The data of this study were obtained by using a questionnaire containing demographic information and the Sustainable Food Literacy Scale. The participants consist of students studying in the Department of Gastronomy and Culinary Arts. Participants were reached by simple random sampling method through Google Forms. The ethics committee approval of the research was obtained from Istanbul Aydın University Social Sciences and Humanities Ethics Committee. The sample of the study is 234 people who can be reached from Gastronomy and Culinary Arts students in all universities in Turkey and agreed to participate in the research. Sustainable food literacy scale was used for the analysis. The fact that the average scores ranged from 3.7849 to 4.0801 indicates that the participants' sustainable food literacy levels are at a moderate level. In order to increase sustainable food literacy, educational programs should be reviewed and students should be more aware of this issue. Suggestions for the integration of sustainable food practices into gastronomy and culinary arts education are also included in the thesis.