Onur Türkmen'in Sailing to Byzantium eserinin bestecilik teknikleri açısından incelenmesi
The analysis of Onur Türkmen's Sailing to Byzantium in terms of composition techniques
- Tez No: 938282
- Danışmanlar: PROF. DR. HATIRA AHMEDLİ CAFER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Müzik, Fine Arts, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzikal analiz, Musical analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kompozisyon ve Orkestra Şefliği Ana Bilim Dalı
Özet
Onur Türkmen'in Sailing to Byzantium adlı eseri Ahmet Haşim ve William Butler Yeats'in seçilmiş şiirleri üzerine kendi tabiri ile Ritüelistik Drama olarak kurgulanmış ve genişletilmiş çalım teknikleri ile bestelenmiştir. Form bakımından özel bir kurguya sahip olan bu eser, zaman ve mekan kavramlarını dramatik öğeler, ritüel ve formsal yapı gibi elementlerle sorgulamıştır. On estrümancı için yazılan eser, dokuz bölümden oluşmuş ve bölümlerin kendi aralarındaki bağlantılar zamansal bir girdap fikri ortaya çıkartmıştır. Bu çalışmada, eserin formu detaylı bir şekilde analiz edilmiş ve bu girdap fikri için büyük form tablosu çizilerek, bölümler arasındaki formsal bağlantılar, bölümlere farklı renkler tanımlanarak açığa çıkartılmıştır. Eser içerisindeki zamansal bükülme bölümden bölüme değişerek bazen motif üzerinden bazen eşlik dokusu üzerinden bazen de şiirler ve atıflar üzerinden kurgulanmıştır. Bu kurgu eserin analiz kısmında detaylı bir şekilde incelenmiştir. Eseri icra edecek müzisyenler için bu çalışmanın, eserin nasıl kurgulandığını daha iyi anlayarak eser üzerinde derinleşmek adına bir basamak olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Onur Türkmen's Sailing to Byzantium in his own words is structured as Ritualistic Drama on selected poems by Ahmet Haşim and William Butlers Yeats and composed with extended techniques. Sailing to Byzantium, which has a special structure in terms of form, questions the concepts of time and space with dramatic and ritual elements. Sailing to Byzantium is composed for ten performer and consist of nine movement. Form analysis of this work reveals that composer has created a formal temporal vortex with use of musical motifs, connections between movements and ritualistic and dramatic elements. To be more clear on this formal temporal vortex idea, a big form table with specific coloring for each movement has been drawn. This temporal inflection changes from section to section, sometimes though poems and references. This inflections are also examined in detail in the analysis section of this study. This study is intended to serve as a foundational resource that offers deeper insights into the ideas behind Türkmen's Sailing to Byzantium, thereby enabling a more profound understanding and interpretation of its structural and conceptual design for the performers of the piece.