Tekstil atıklarının yapı malzemesi olarak kullanılabilirliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of textile waste usage as construction materials
  1. Tez No: 938342
  2. Yazar: SEDA AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEDA ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tekstil atıkları, döngüsel ekonomi, yalıtım, beton, lif, Textile waste, circular economy, insulation, concrete, fiber
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Küresel kaynakların sektörler tarafından aşırı kullanımı, zaten sınırlı olan kaynakları giderek sürdürülemez hale getirecek ve tüm sektörlerin sürdürülebilir ve yeşil bir üretim döngüsüne geçmesini gerekli kılacaktır. Kaynakları ve enerjiyi yoğun olarak kullanan ve yüksek üretimle orantılı olarak büyük miktarda atık üreten tekstil sektörü için sürdürülebilir üretim, sürdürülebilir bir atık yönetimi döngüsü, geri dönüşüm, geri kazanım, yeniden kullanım ve çevre dostu bertaraf alternatifleri değerlendirilmelidir. Avrupa Yeşil Mutabakatı, su, enerji ve hammadde tüketiminde aktif olan sektörlerden birinin de inşaat sektörü olduğunu göstermiştir. Bu sektörün yarattığı çevresel etkileri en aza indirebilecek sürdürülebilir inşaat teknikleri ve malzemelerinin kullanımına yönelik ilginin hızla arttığına şüphe yoktur. Bu çalışma, döngüsel ekonominin bir parçası olarak inşaat sektöründe tekstil atıklarının kullanım potansiyelini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışmalar; tekstil atıklarının dokusuz kumaş ya da bir kompozit malzeme haline getirilerek ısı ve ses yalıtım malzemesi olarak başarılı bir şekilde kullanılabileceğini, bu bağlamda atığın fiziksel ve mekanik özelliklerinin tayininin önemli ve belirleyici olduğunu; bu alternatif malzemeler için yangın davranışı, su ve su buharına duyarlılık, biyolojik bozunma, mikroorganizma üremesine direnç, temizleme, yaşam döngüsü değerlendirmesi gibi konuların üzerinde durulması ihtiyacının bulunduğunu ortaya koymuştur. Atıkların bu şekilde değerlendirilme potansiyeli, yalıtım ve enerji verimliliği başlıkları açısından önemli olmasının yanı sıra hem tekstil atıklarının değerlendirilmesi hem de sürdürülebilir bina malzemeleri eldesi için önemli olacaktır. Beton ve çimento kompozitler için mekanik özellikleri iyileştirmek amacıyla kullanılan lif takviyesinin, tekstil atıklarından elde edilmesine dayanan başarılı çalışmalar ise atığın uygun formunun ve optimum miktarının ana belirleyici olduğunu; uzun vadeli dayanım ve matris-lif uyumluluğunun önemli araştırma konuları olduğunu ortaya koymuştur. Bu liflerin kullanımı halinde malzemelerin uygunluğunu ve performansını değerlendirebilmeye yardımcı olabilecek sertifikasyon sistemleri ve standart protokollerinin gerekliliğine dikkat çekilmiştir. Atık lif takviyesinin mekanik özellikleri iyiletirme potansiyelinin yanında hem tekstil atıklarının bu şekilde değerlendirilmesi hem de betonun çevresel etkilerini azaltması gibi iki sektör için önemli faydalar elde edilebilecektir. Bu bağlamda sektörlerin atıklarının başka bir sektör için kullanılması üzerine daha çok araştırma yapılması atıkların bir değer olarak görülmesini sağlayabilmek açısından önemli olacaktır.
Özet (Çeviri)
Excessive use of global resources by sectors will make already limited resources to become increasingly unsustainable and making it necessary for all sectors to move towards a sustainable and green production cycle. Sustainable production, a sustainable waste management cycle, recycling, recovery, reuse and environmentally friendly disposal alternatives must be evaluated for the textile industry, which uses resources and energy intensively and produces a large amount of waste proportional to high production. The European Green Deal has shown that one of the sectors that is active in the consumption of water, energy and raw materials is the construction sector. There is no doubt that interest in the use of sustainable construction techniques and materials that can minimize the environmental impacts created by this sector is growing rapidly. This study aims to thoroughly assess the potential for using textile waste in the construction sector as part of the circular economy. The studies have shown that textile wastes can be successfully used as heat and sound insulation materials by converting them into nonwoven fabric or a composite material; in this context, the determination of the physical and mechanical properties of the waste is important and decisive; for these alternative materials, there is a need to focus on issues such as fire behavior, sensitivity to water and water vapor, biodegradation, resistance to microorganism growth, cleaning, life cycle assessment. The potential to utilize waste in this way will be important for both the utilization of textile waste and the production of sustainable building materials, as well as being important in terms of insulation and energy efficiency. Successful studies based on obtaining fiber reinforcement from textile waste to improve mechanical properties for concrete and cement composites have shown that the appropriate form and optimum quantity of the waste is the main determinant, while long-term strength and matrix-fiber compatibility are important research issues. The need for certification systems and standard protocols to help assess the suitability and performance of materials using these fibers has been highlighted. In addition to the potential of waste fiber reinforcement to improve mechanical properties, significant benefits can be obtained for both sectors, such as the utilization of textile waste in this way and reducing the environmental impact of concrete. In this context, more research on the use of waste from one sector for another sector will be important to ensure that waste is seen as an asset.