1990'lar sonrası AB'nde Rusya'ya karşı güvenlik sorunu
The problem of security against Russia in the European Union after the 1990s
  1. Tez No: 938569
  2. Yazar: SÜLEYMAN SAMET ARTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Güvenlik, Savunma, NATO, Enerji Güvenliği, Russia, Security, Defence, NATO, Energy Security
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma, Soğuk Savaş dönemi ve sonrasında Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasındaki güvenlik ilişkilerini çok boyutlu bir bakış açısıyla incelemektedir. Soğuk Savaş yıllarında NATO ve Sovyetler Birliği arasındaki güç dengesi, Avrupa güvenlik mimarisinin şekillenmesinde belirleyici olmuştur. Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla birlikte AB, Rusya'yı başlangıçta stratejik bir ortak olarak görmüş, ancak Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'daki askeri müdahaleleri, bu algının tehdit odaklı bir bakış açısına dönüşmesine neden olmuştur. Çalışmada, NATO'nun doğuya genişlemesi ve AB'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (OGSP) kapsamındaki girişimleri detaylı şekilde analiz edilmiştir. Ayrıca, AB'nin enerji bağımlılığı ve Rusya'nın bu bağımlılığı stratejik bir araç olarak kullanması incelenmiştir. 2008 Gürcistan Krizi ve 2014 Kırım'ın ilhakı, AB'nin güvenlik politikalarını dönüştüren kritik dönüm noktaları olarak ele alınmıştır. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sonrasında AB'nin uyguladığı yaptırımlar ve Ukrayna'ya sağladığı askeri ve ekonomik destekler, AB'nin güvenlik anlayışında köklü bir değişime işaret etmektedir. Çalışma, AB'nin Rusya'ya karşı güvenlik ve savunma politikalarında stratejik özerklik hedeflerini ve NATO ile iş birliğini güçlendirme çabalarını kapsamlı bir şekilde değerlendirmektedir. Bu kapsamda, AB-Rusya ilişkilerinde güvenlik odaklı dönüşümler, Avrupa'nın stratejik dengesini etkileyen önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyses the security relations between the European Union (EU) and Russia during and after the Cold War from a multidimensional perspective. During the Cold War years, the balance of power between NATO and the Soviet Union was decisive in shaping the European security architecture. With the collapse of the Soviet Union, the EU initially viewed Russia as a strategic partner, but Russia's annexation of Crimea and its military interventions in Ukraine have transformed this perception into a threat-oriented perspective. In this study, NATO's eastward enlargement and the EU's initiatives under the Common Security and Defence Policy (CSDP) are analysed in detail. In addition, the EU's energy dependence and Russia's use of this dependence as a strategic tool are analysed. The 2008 Georgia Crisis and the 2014 annexation of Crimea are analysed as critical turning points that transformed the EU's security policies. The sanctions imposed by the EU after Russia's aggression against Ukraine and the military and economic support it provided to Ukraine point to a fundamental change in the EU's understanding of security. The study comprehensively evaluates the EU's strategic autonomy goals in its security and defence policies towards Russia and its efforts to strengthen its cooperation with NATO. In this context, security-oriented transformations in EU-Russia relations are among the important factors affecting Europe's strategic balance.