Yetişkinlerde bilinçli farkındalık seviyesi, otonom duyusal meridyen tepkisi ASMR videolarının durumluk kaygı düzeylerinin ilişkisinin deri iletkenliği ile ölçülmesi
Measuring the relationship between conscious awareness level and state anxiety levels of autonomous sensory meridian response (ASMR) videos and skin conductivity in adults
  1. Tez No: 938602
  2. Yazar: EDANUR KARAYÜN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇER ESKİKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Otonom Duyusal Meridyen Tepkisi (ASMR), Durumluk-Sürekli Kaygı, Bilinçli Farkındalık, GalvanikDeriTepkisi(GSR), Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR), State-Trait Anxiety, Conscious Awareness, GalvanicSkinResponse(GSR)
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Otonom duyusal meridyen tepkisi (ASMR), kafa derisi ve boyundan kaynaklanan ve vücudun geri kalanına yayılabilen karıncalanma hissi olarak tanımlanan, derinden rahatlatıcı bir duyusal fenomendir. ASMR videoları izleyen kişide gerçekleşen ürperme hissine olumlu duygusal durum ve rahatlama hissi eşlik eder. Bu çalışma, yetişkinlerde bilinçli farkındalık seviyelerinin ASMR videolarının durumluk kaygı düzeylerine etkisini deri iletkenliği ölçümleri kullanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 18-30 yaş aralığında 21'i erkek, toplam 41yetişkin katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara ilişkindemografik bilgiler Demografik Bilgi Formu kullanılarak elde edilmiştir.Katılımcıların bilinçli farkındalık seviyesi, Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFO), durumluk kaygı düzeyi ise Durumluk-Sürekli Kaygı (STAI) ölçeği ile ölçülmüştür. ASMR video sırasındaki deneyimlerinin Galvanik Deri Tepkisi (GSR) yanıtları için Empatica E4 bilek bandı kullanılmıştır. Elde edilen bulgularda, ASMR deneyiminin özellikle olumlu duygu değişimi yaşayan bireylerde daha güçlü fizyolojik tepkilere (artmış GSR) ve kaygı azalmaları olduğu görülmüştür. Bilinçli farkındalık seviyesi düşük bireylerin ASMR videolarına daha yüksek fizyolojik tepki verdiği gözlemlenmiş ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Araştırma, ASMR deneyimlerinin kaygıyı azaltıcı etkileri ve bilinçli farkındalıkla ilişkili olabilecek fizyolojiksüreçlere dair yeni bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Autonomous sensory meridian response (ASMR) is a deeply relaxing sensory phenomenon defined as a tingling sensation originating from the scalp and neck and that can spread to the rest of the body. The tingles experienced by the person watching ASMR videos are accompanied by a positive emotional state and a sense of relaxation. This study aimed to examine the effects of mindfulness levels on state anxiety levels of ASMR videos in adults using skin conductance measurements. The research was conducted with a total 41 adult participants, 21 males between the ages of 18-30. Demographic information about the participants was obtained using the Demographic Information Form. The mindfulness level of the participants was measured with Mindfulness Awareness Scale (BIFO), and state anxiety level was measured State-Trait Anxiety Scale (STAI). The Empatica E4 wristband was used for the Galvanic Skin Response (GSR) responses of their experiences during the ASMR video. The findings showed that ASMR experience resulted in stronger physiological responses (increased GSR) and reduced anxiety, especially in individuals who experienced positive emotional changes. Individuals with lower levels of mindfulness were observed to have higher physiological responses to ASMR videos, but this difference was not found to be statistically significant. The study provides a new perspective on the anxiety-reducing effects of ASMR experiences and the physiological processes that may be associated with mindfulness.