Diyabetik ayak sendromu uygulamalarına yönelik yerinde 3B-biyobasım yapabilen el tipi biyoyazıcı kullanılarak yara örtüsü üretimi
Wound dressing fabrication using a handheld bioprinter capable of in-situ 3D-bioprinting for diabetic foot syndrome applications
- Tez No: 938663
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA BAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: In situ 3B-biyobasım, Doku mühendisliği, Yara örtüsü, Diyabetik ayak sendromu, Achatina fulica mukus, In situ 3D-bioprinting, Tissue engineering, Diabetic foot syndrome, Wound dressing, Achatina fulica mucus
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre ve Doku Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez çalışmasında, diyabetik ayak sendromu uygulamalarına yönelik, yara iyileşme sürecini hızlandıracak, el tipi biyoyazıcı ile in situ 3B-biyobasım yapılabilen hidrojel yara örtülerinin üretimi hedeflenmiştir. Yara örtülerinin iyileşme özelliklerini artırmak için Achatina fulica salyangozlarından elde edilen mukus ekstraktı kullanılmıştır. İlk olarak mukus izole edilerek FTIR analizi ile yapısal karakterizasyonu yapılmıştır. Mukusun antioksidan özellikleri DPPH radikal süpürme aktivitesi testi ile, antibakteriyel özellikleri kağıt disk difüzyon testi ile, sitotoksik etkileri ise MTT testi ile değerlendirilmiştir. Hidrojel yara örtülerinde polimerik matriks olarak, jelatinin metakrilik anhidrit ile reaksiyonuyla elde edilen GelMA kullanılmıştır. GelMA, FTIR ve ¹H NMR analizleri ile karakterize edilmiştir. Hidrojel yara örtüleri AdBioInk BioPen-X el tipi 3B-biyoyazıcı kullanılarak hazırlanmıştır. GelMA, mukus ve fotobaşlatıcı içeren ön-polimer çözeltisi cihazın özel şırınga sistemine aktarılarak in situ 3B basım gerçekleştirilmiş ve ardından 60 saniye boyunca cihazda bulunan LED ışık kaynağıyla fotopolimerize edilerek hidrojel yara örtüleri hazırlanmıştır. Hidrojel yara örtüleri; FTIR, SEM, reoloji, yazdırılabilirlik, şişme, degradasyon, mekanik dayanım, lap-shear, MTT, in vitro çizik testi, ex vivo yara kapama ve hemouyumluluk testleri ile karakterize edilmiştir. Mukus katkısının yazdırılabilirliğe olumsuz etkisi olmadığı, hücre migrasyonunu artırdığı ve hidrojelin hemouyumlu olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, hidrojel yara örtülerinin antibakteriyel özellik sergilediğini, hücre göçünü destekleyerek yara iyileşmesini hızlandırdığını ve biyobasılabilir yapısıyla hasta başı uygulamalar için uygun olduğunu göstermiştir. Geliştirilen örtülerin, diyabetik ayak sendromu tedavisinde yerinde 3B biyobasım ile kullanılabilecek yenilikçi bir yaklaşım sunduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aims to produce hydrogel wound dressings for in situ 3D bioprinting with a handheld bioprinter to accelerate wound healing in diabetic foot syndrome applications. To enhance their healing properties, mucus extract from Achatina fulica snails was used. First, the mucus was isolated and structurally characterized using FTIR analysis. The antioxidant properties were evaluated with the DPPH radical scavenging test, antibacterial properties with the paper disk diffusion test, and cytotoxic effects with the MTT assay. GelMA was used as the polymeric matrix, obtained by reacting gelatin with methacrylic anhydride, and characterized by FTIR and ¹H NMR analyses. The hydrogel dressings were fabricated using the AdBioInk BioPen-X handheld 3D bioprinter. The prepolymer solution containing GelMA, mucus, and a photoinitiator was transferred to the device's syringe system for in situ 3D bioprinting, followed by 60 seconds of photopolymerization with an LED light source. Characterization included FTIR, SEM, rheology, printability, swelling, degradation, mechanical strength, lap-shear, MTT, in vitro scratch assay, ex vivo wound closure, and hemocompatibility tests. The mucus additive did not negatively affect printability, enhanced cell migration, and showed hemocompatibility. Results demonstrated that the hydrogel dressings exhibited antibacterial properties, promoted wound healing by supporting cell migration, and were suitable for bedside applications due to their bioprintability. These findings suggest that the developed hydrogel wound dressings offer an innovative approach for in situ 3D bioprinting applications in diabetic foot syndrome treatment.