Rekabet hukukunda bireysel muafiyet koşulları
Individual exemption conditions in competition law
- Tez No: 938686
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Competition, Competition Law, History of Economic Thought, Exemption, Individual Exemption
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ülkemizde, 1980 tarihinde değişen ekonomi modeli beraberinde getirdiği mevzuat yeniliklerinden olan, 4054 Sayılı“Rekabetin Korunması Hakkında Kanun”beşinci madde hükmünde“muafiyet”kavramını düzenlemiş ve dördüncü madde hükmünde belirlemiş olduğu ilkelere ilişkin hukuk sistemimizde yer alan pozitif ayrımcılık ilkesinde hareketle muafiyet esasını getirmiştir. Rekabet hukuku kapsamında hazırlanmış olan bu tez çalışması“özel hukuk”alanında irdelenmiş olsa da kamu hukuku yönü ağır basan rekabet hukukuna ilişkin olarak sistemimizde yer alan“bireysel muafiyet”kavramı güncel hukuki uyuşmazlıklara hizmet etmesi amacıyla çalışılmış; Rekabet hukukuna ve bireysel muafiyet kavramına ilişkin temel ilke ve kavramların daha iyi açıklanabilmesi adına, bu kavramların ekonomik ve iktisadi yönden temeli ve tarihi; Pozitif hukuk yönünden hukuk sistemimizde belirlenmiş olan koşulları; Bireysel muafiyet kavramının kamu menfaati yönünden gerekliliği, hukuki eşitlik ilkesi yönünden de değerlendirilerek açıklanmaya çalışılmış, bunun için güncel mevzuat bilgileri ve Rekabet Kurumuna ait kurul kararlarından yararlanılmıştır. Rekabet: Rekabet Hukuku, İktisadi Düşünce Tarihi, Muafiyet, Bireysel Muafiyet.
Özet (Çeviri)
The Law No 4054 on the Protection of Competition, which is one of the legislative innovations brought by the changing economic model in our country in 1980, regulated the concept of“exemption”in its fifth article and introduced the principle of exemption based on the principle of positive discrimination to our legal system in relation to the principles set out in its fourth article. This thesis, which is prepared within the scope of competition law, has been examined in the field of“private law”, as well as the concept of“individual exemption”in our competition law system, which has a predominant public law aspect, in order to serve current legal disputes. In order to better explain the basic principles and concepts of competition law and the concept of individual exemption, the economic and economic foundations and history of these concepts, the conditions determined in our legal system in terms of positive law, the principle of legal equality, and the necessity of the concept of individual exemption in terms of public interest are tried to be explained. For this purpose, current legislative information and board decisions of the Turkish Competition Authority have been utilized.