Telmisartanın göz içi basınç üzerindeki etkisi
Effect of telmisartan on intraocular pressure
- Tez No: 938737
- Danışmanlar: PROF. DR. TOLGA KOCATÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Glokom, göz içi basınç, renin-anjiyotensin sistemi, retina sinir lifi, telmisartan, Glaucoma, intraocular pressure, renin–angiotensin system, retinal nerve fiber layer, telmisartan
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu çalışmada, sistemik telmisartan kullanımının görme keskinliği (GK), göz içi basınç (GİB), retina sinir lifi tabakası (RSLT), retina gangliyon hücreleri (RGH), görme alanı (GA) ve ön segment parametreleri üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Hipertansiyon ve mikroalbüminüri tanısıyla telmisartan başlanan, 33'ü glokomlu, 34'ü glokomsuz toplam 67 hastanın 134 gözü çalışmaya dahil edildi. Tüm hastalara tedavi öncesinde ve 3. ile 6. Aylarda ortalama arteriyel basınç (OAB), GK, diürnal GİB ölçümü, çukurluk/disk oranı, RSLT ve RGH analizi, GA testi (Humphrey 24-2) ve optik biyometri uygulandı. Bulgular: Her iki grupta OAB'de anlamlı düşüş izlendi (p0,05). Sonuç: Telmisartan OAB'yi düşürmede etkili olsa da, GİB ve RSLT üzerine anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Glokom tedavisinde etkisinin daha iyi anlaşılabilmesi için topikal formları ile daha geniş ölçekli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of systemic telmisartan use on visual acuity (VA), intraocular pressure (IOP), retinal nerve fiber layer (RNFL), retinal ganglion cells (RGC), visual field (VF) and anterior segment parameters. Methods: A total of 134 eyes of 67 patients, 33 with glaucoma and 34 without glaucoma, who were started on telmisartan for hypertension and microalbuminuria were included in the study. Mean arterial pressure (MAP), VA, diurnal IOP measurement, cup-to-disc ratio, RNFL and RGC analysis, GA test (Humphrey 24-2) and optic biometry were performed before treatment and at 3 and 6 months. Results: A significant decrease in MAP was observed in both groups (p0.05). Conclusion: Although telmisartan effectively lowers MAP, it did not show a significant effect on IOP or RNFL. Additional well-designed clinical studies using topical formulations are needed to clarify its potential role in glaucoma treatment.