Tip 2 diyabeti ve hipertansiyonu olan hastalarda telmisartan ve ırbesartan tedavilerinin insülin direncine etkisi
The effect of telmisartan and irbesartan treatments on insulin resistance of patients with diabetes type 2 and hypertension
- Tez No: 193366
- Danışmanlar: PROF.DR. ERCAN TUNCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: nsülin direnci, Tip 2 diyabet, Hipertansiyon, Telmisartan, rbesartan.2, Insulin resistance, Type 2 diabetes, Hypertension, Telmisartan, Irbesartan.2
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETnsülin direnci ve buna bağlı oluşan hiperinsülinemi, tip 2 diyabet vehipertansiyon gelişmesinde önemli rol oynamakta, kardiyovaskülerhastalıklarla ilişkili artmış risk faktörlerine yol açmaktadır. Bu risk faktörleriarasında dislipidemi, hemostazda değişme ve kronik inflamasyonbulunmaktadır. Hipertansiyon tedavisinde kullanılan Anjiyotensin II reseptörblokerlerinden telmisartan ve irbesartanın, Anjiyotensin II reseptör blokajıetkisinin yanında karbonhidrat ve lipid metabolizmasını düzenleyen,inflamasyonu baskılayan intrasellüler hormon reseptörü PPARγ'yı aktiveedebildikleri gösterilmiştir. Bu ikili etki sayesinde telmisartan ve irbesartanıninsülin direncinin sebep olduğu kardiyovasküler risklerin tedavisindekullanılabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, telmisartan ve irbesartanıntip 2 diyabeti ve hipertansiyonu olan hastalarda insülin direnci, inflamasyon,lipid ve karbonhidrat metabolizması üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasıamaçlanmıştır.Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi ç Hastalıkları A.B.D. polikliniklerinebaşvuran tip 2 diyabeti ve hipertansiyonu olan 53 hasta çalışmaya alındı.Hastalar üç guruba ayrıldı. Birinci guruba (n=18) sadece diyet ve egzersiztedavisi, 2. guruba (n=18) bu tedaviye ilaveten telmisartan, 3. guruba (n=17)irbesartan tedavisi uygulanarak 6 hafta izlendi. Çalışmanın sonunda bütünguruplarda BK , ortalama ağırlık, bel/kalça oranı, sistolik/diyastolik kanbasıncı ve insülin direncinde tedavi öncesine göre anlamlı azalma saptandı.Telmisartan ve irbesartan gurubunda serum hs-CRP düzeyi tedavi öncesinegöre anlamlı şekilde azaldı. Telmisartan gurubunda, tedavi öncesine göreHDL kolesterolde anlamlı şekilde artma, açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri veA1c de anlamlı şekilde azalma saptandı. Diyet-egzersiz yapan gurup veirbesartan gurubunda tedavi sonunda, total kolesterol, TG, LDL kolesterol,HDL kolesterol, açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri ve A1c de anlamlıolmayan değişiklikler izlendi.1Sonuç olarak, telmisartan ve irbesartan tedavilerinin insülin direnciüzerine olan etkileri arasında bir fark olmadığı, insülin direncini azaltmadadiyet ve egzersiz yapan kontrol gurubuna istatistiksel anlamda bir üstünlüksağlamadıkları görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE EFFECT OF TELMISARTAN AND IRBESARTAN TREATMENTS ONINSULIN RESISTANCE OF PATIENTS WITH DIABETES TYPE 2 ANDHYPERTENSIONInsulin resistance and hyperinsulinemia that occurs due to insulinresistance play an important role on the development of type 2 diabetes andhypertension while causing increased risk factors associated withcardiovascular diseases. Among these risk factors are dyslipidemia, changein hemostasis and chronic inflammation. It is shown that apart from theirangiotensin II receptor blockage effect, angiotensin II receptor blockerstelmisartan and irbesartan can activate intracellular hormone receptor PPARγthat regulates carbohydrate and lipid metabolism and suppressesinflammation. Owing to this dual effect, it is considered that telmisartan andirbesartan can be used for the treatment of insulin resistance andcardiovascular risks caused by it. The aim of this study was to compare theeffects of telmisartan and irbesartan on insulin resistance, inflammation, lipidand carbohydrate metabolism of patients with type 2 diabetes andhypertension.53 patients with type 2 diabetes and hypertension who were admittedto Uludağ University Faculty of Medicine Internal Diseases Departmentpolyclinics were included in the study. Patients were separated into threegroups. Only diet and exercise treatment were applied on the first group(n=18), in addition to this treatment, second group (n=18) was administeredtelmisartan and third group (n=17) was administered irbesartan and theywere followed for 6 weeks. Significant decrease was detected in BMI,average weight, waist/hip ratio, systolic/diastolic blood pressure and insulinresistance in each group at the end of treatment. Serum hs-CRP levelsignificantly decreased in telmisartan and irbesartan group in comparison topre-treatment period. When compared to the pre-treatment period, significant1increase in HDL Cholesterol and significant decrease in fasting bloodglucose, postprandial blood glucose and A1c were detected in telmisartangroup. Insignificant decreases were detected in total cholesterol, TG, LDLcholesterol, HD cholesterol, fasting blood glucose, postprandial bloodglucose and A1c in diet-exercise applied control group and in irbesartangroup.In conclusion, it was found that there was no difference between theeffects of telmisartan and irbesartan treatments on insulin resistance and thatthey were not statistically superior to the exercise and control group in termsof decreasing insulin resistance.