Gastrointestinal sistem tümörlerinde pulmoner metastazektomi yapılan olguların retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of cases undergoing pulmonary metastasectomy for gastrointestinal system tumors
- Tez No: 938757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALKIN YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Akciğerin sekonder neoplazmları, metastazektomi, gastrointestinal sistem maligniteleri, prognostik faktörler, Secondary neoplasms of the lung, metastasectomy, gastrointestinal tract malignancies, prognostic factors
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Giriş ve Amaç: Ölüm nedeni kanser olan hastaların yaklaşık olarak %20'sinde akciğerde metastaz bulunmaktadır. Akciğer, gastrointestinal sistem tümörlerinde, karaciğerden sonra, %5-15 ile en sık metastaz görülen ikinci organdır ve metastaz saptanan hastaların yaklaşık %25'inde de izole akciğer metastazı olduğu saptanmıştır. Metastatik gastrointestinal sistem tümörlerinde metastazın akciğerle sınırlı olduğu hasta grubunda uygulanacak komplet rezeksiyonun sağ kalıma olumlu katkı sağladığı kabul edilmektedir. Bu çalışmada, primer gastrointestinal sistem malignitelerinin akciğere metastazlarına yönelik, kliniğimizde metastazektomi yapılan hastaların cerrahi rezeksiyon sonuçlarının literatür ile karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi ve prognostik faktörlerin sağ kalım üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Aralık 2019 ve Nisan 2024 tarihleri arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde akciğer rezeksiyonu yapılan ve patoloji sonucu gastrointestinal sistem tümör metastazı saptanan 48 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Rezeksiyon boyutunun, operasyon sonrası rezidü tümör dokusu varlığının, rezeke edilen tümör dokusunun cerrahi sınıra uzaklığının, hastanın adjuvan kemoterapi öyküsü varlığının, rezeke edilen en büyük nodül boyutunun, operasyon sonrası toraksta nüks gelişmesinin, rezeke edilen ve patoloji tanısı metastaz lehine yorumlanan nodül sayısının, hastanın reoperasyon öyküsünün varlığının, primer tümörün patolojik diferansiasyonunun, hastaların ek hastalık varlığının, metastazektomi öncesi hastalarda tümör marker pozitifliğinin ve hastalarda karaciğer metastazı öyküsünün varlığının sağ kalıma olan etkisi incelendi. Bulgular: Kliniğimizde Aralık 2019 ve Nisan 2024 tarihleri arasında akciğer rezeksiyonu yapılan ve patoloji sonucu gastrointestinal sistem tümör metastazı saptanan 48 hasta çalışmaya dahil edildi. Metastazektomi sonrası son izlem tarihi veya ölüm tarihine kadar geçen süre olarak kabul edilen genel sağ kalım süresi ortancası 24 ay olarak saptandı. Daha önceki çalışmalarda sağ kalıma etki ettiği belirtilen prognostik faktörlerden, histopatolojik tanının, primer tümör lokalizasyonunun, metastazektomi öncesi tümör marker pozitifliğinin, karaciğer metastazı öyküsü varlığının ve nüksün sağ kalım üzerinde etkili olduğu bulundu. Nüks gelişen hastalarda, nüks gelişiminde etkili olabileceği düşünülen parametreler değerlendirildi. Değerlendirilen parametrelerden sadece rezeke edilen tümörün cerrahi sınıra olan uzaklığının 5 milimetreden daha yakın olmasının nüks gelişiminde etkili olduğu bulundu. Hastalıksız sağ kalım süresi üzerinde etkili olabileceği düşünülen parametreler değerlendirildi. Değerlendirilen parametrelerden sadece tümörün patolojik diferansiasyonunun hastalıksız sağ kalım süresinde etkili olduğu bulundu. Sonuçlar: Gastrointestinal sistem kaynaklı akciğerin sekonder neoplazmlarına yönelik uygulanan metastazektomilerin değerlendirildiği, sınırlı sayıda ve heterojen dağılımlı hasta grubunda sağ kalım oranlarında literatür ile benzer sonuçlar elde edildi. Çalışmamızda pulmoner metastazektomi sonrası önemli morbidite ve ilk 90 günde mortalite görülmemesi nedeniyle metastazektominin güvenli bir tedavi yöntemi olduğu görüşündeyiz. Akciğerde sekonder neoplazmdan dolayı uygulanacak metastazektominin, hangi hastalara daha fazla fayda sağlayacağı sorusunu yanıtlamak için randomize kontrollü bir çalışmaya ihtiyaç olduğu görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Approximately 20% of patients whose cause of death is cancer have metastases in the lung. The lung is the second most common organ of metastasis in gastrointestinal tract tumors after the liver with 5-15%, and isolated lung metastases have been found in approximately 25% of patients with metastases. In metastatic gastrointestinal tract tumors, complete resection in patients with metastasis limited to the lung is considered to contribute positively to survival. In this study, we aimed to evaluate the surgical resection results of patients who underwent metastasectomy in our clinic for lung metastases of primary gastrointestinal tract malignancies in comparison with the literature and to investigate the effect of prognostic factors on survival. Materials and Methods: Between December 2019 and April 2024, 48 patients who underwent lung resection in the Thoracic Surgery Clinic of Ankara Bilkent City Hospital and whose pathology revealed gastrointestinal system tumor metastases were retrospectively evaluated. Resection size, presence of postoperative residual tumor tissue, distance of resected tumor tissue to the surgical margin, presence of adjuvant chemotherapy history, size of the largest resected nodule, postoperative recurrence in the thorax, number of resected nodules with pathology diagnosis in favor of metastasis, The effects of the presence of a history of reoperation, pathological differentiation of the primary tumor, presence of comorbidities, tumor marker positivity in patients before metastasectomy, and presence of a history of liver metastases in patients on survival were examined. Results: Forty-eight patients who underwent lung resection in our clinic between December 2019 and April 2024 and had gastrointestinal system tumor metastases on pathology were included in the study. The median overall survival time, which is considered as the time until the last follow-up date or death date after metastasectomy, was found to be 24 months. Among the prognostic factors reported to affect survival in previous studies, histopathological diagnosis, primary tumor localization, tumor marker positivity before metastasectomy, presence of a history of liver metastasis and recurrence were found to be effective on survival. In patients with recurrence, the parameters thought to be effective in the development of recurrence were evaluated. Among the parameters evaluated, only the distance of the resected tumor closer than 5 millimeters to the surgical margin was found to be effective in the development of recurrence. Parameters thought to be effective on disease-free survival time were evaluated. Among the parameters evaluated, only the pathological differentiation of the tumor was found to be effective in disease-free survival. Conclusions: In a limited and heterogeneously distributed patient group evaluating metastasectomies performed for secondary neoplasms of the lung originating from the gastrointestinal system, similar results were obtained in survival rates with the literature. In our study, we believe that metastasectomy is a safe treatment modality as there was no significant morbidity and mortality in the first 90 days after pulmonary metastasectomy. We believe that a randomized controlled trial is needed to answer the question of which patients will benefit more from metastasectomy for secondary neoplasms in the lung.