Çocuklarda üriner inkontinansın yaşam kalitesine ve benlik saygısına etkisi
The effect of urinary incontinence on quality of life and self-esteem in children
  1. Tez No: 938862
  2. Yazar: KÜBRA TAHTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADEM AKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: benlik saygısı, çocuk, üriner inkontinans, yaşam kalitesi, quality of life, children, self-esteem, urinary incontinence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırmada, çocuklarda görülen üriner inkontinansın yaşam kalitesine ve benlik saygısına etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, nicel bir araştırma olup, ilişkisel tarama modeline dayanmaktadır. Kesitsel tasarım kullanılarak, üriner inkontinansın çocukların yaşam kalitesi ve benlik saygısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu araştırmanın örneklemi çalışma grubu için üriner inkontinans semptomuna sahip alt üriner sistem disfonksiyon tanısı almış 5-16 yaş aralığındaki 60 çocuktan ve kontrol grubu ise rastgele seçilmiş 5- 16 yaş aralığındaki 60 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmanın verileri Mart 2024 - Haziran 2024 tarihleri arasında toplanmıştır. 'Kişisel Değerlendirme Formu' ve 'Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ)' ve 'Genel Amaçlı Çocuk Yaşam Kalitesi Ölçeği (KINDL)' ölçeği kullanılmıştır. Veri analizinde bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney U Testi ve Ki-Kare analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Kontrol grubunun yaş ortalaması 10.30±2.21, hasta grubunun yaş ortalaması ise 9.13±2.38 olarak bulunmuştur. Çalışmada yapılan karşılaştırmalara göre, kontrol grubunun tüm alt boyutlarda hasta grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek puanlar elde ettiği bulunmuştur. Bedensel iyilik, ruhsal iyilik, özsaygı, aile, arkadaş, okul alt boyutları, hastalık puanları ve genel KINDL toplam skorlarında kontrol grubunun puanları sırasıyla (p=0.001) değeriyle istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha yüksek çıkmıştır. Bu bulgular, çocuklarda üriner inkontinansın yaşam kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerini ortaya koymaktadır (p=0.001). RBSÖ'ye göre yapılan karşılaştırmada, kontrol grubunun benlik saygısı puanları hasta grubuna göre anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p = 0.001). Bu fark, kontrol grubunun benlik saygısının hasta grubundan istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde üstün olduğunu göstermektedir (p=0.001). Sonuç: Bu çalışma, çocuklarda enürezkskn düşük sosyoekonomkk durum, boşanmış akle yapısı, kdrar yolu enfekskyonu öyküsü ve kabızlık gkbk faktörlerle klkşkklk olduğunu göstermektedkr. Enürezkslk çocuklar, bedensel, duygusal ve sosyal açıdan daha düşük yaşam kalkteskne sahkp olup, benlkk saygıları da azalmaktadır. Ebeveyn eğktkmk ve akle ii kçk pskkososyal destek önemlk bkr rol oynar. Bu bulgular, çocuklar kçkn tıbbk tedavkye ek olarak pskkolojkk ve sosyal destek programlarının gereklklkğknk vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate the impact of urinary incontinence in children on their quality of life and self-esteem. Method: This is a quantitative study based on a relational screening model. Using a cross-sectional design, the effects of urinary incontinence on children's quality of life and self-esteem were examined. The study sample consists of 60 children aged 5-16 with lower urinary tract dysfunction diagnosed with urinary incontinence symptoms for the study group, and 60 randomly selected children aged 5-16 for the control group. The data for the study were collected between March 2024 and June 2024. The 'Personal Assessment Form', 'Rosenberg Self-Esteem Scale (RBSÖ),' and 'General Purpose Child Quality of Life Scale (KINDL)' were used in the data collection. Independent group t-tests, Mann-Whitney U tests, and Chi-Square analyses were used in the data analysis. Results: The mean age of the control group was 10.30±2.21, while the mean age of the patient group was 9.13±2.38. According to the comparisons made in the study, it was found that the control group scored significantly higher than the patient group on all subdimensions. The control group had statistically significantly higher scores in the physical well-being, emotional well-being, self-esteem, family, friends, school subdimensions, disease scores, and overall KINDL total scores, respectively (p=0.001). These findings highlight the negative impact of urinary incontinence on the quality of life in children (p=0.001). In the comparison based on the RBSÖ, the control group's self-esteem scores were found to be significantly higher than those of the patient group (p = 0.001). This difference shows that the self-esteem of the control group is statistically significantly higher than that of the patient group (p=0.001). Conclusion: This study shows that enuresis in children is associated with factors such as low socioeconomic status, divorced family structure, history of urinary tract infections, and constipation. Children with enuresis have lower quality of life in terms of physical, emotional, and social aspects, and their self-esteem is also lower. Parental education and psychosocial support within the family play a significant role. These findings emphasize the need for psychological and social support programs in addition to medical treatment for children.