Resmî Gazete uygulaması bakımından devletin pozitif yükümlülüğü çerçevesinde unutulma hakkı
The right to be forgotten within the framework of the state's positive obligations in the context of the Official Gazzette application
  1. Tez No: 938966
  2. Yazar: MUHAMMED ENES AKKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Unutulma Hakkı, Resmî Gazete, Devletin Pozitif Yükümlülüğü, Yargı İlanları, European Convention on Human Rights, Right to be Forgotten, Official Gazette, State's Positive Obligations, Judicial Announcements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Dijital çağda kişisel verilerin kalıcılığı ve erişilebilirliği, veri mahremiyeti ve güvenliği konusunda önemli endişeleri beraberinde getirmiştir.“Unutulma hakkı”, bireylerin kişisel bilgileri üzerindeki kontrolünü yeniden kazanmasını ve bu bilgilerin sınırsız erişilebilirliğinin olumsuz etkilerini hafifletmesini sağlayan kritik bir hukuki kavram olarak ortaya çıkmıştır. Bu tez, unutulma hakkını devletin pozitif yükümlülükleri çerçevesinde incelemekte ve bu hakkın Resmî Gazete uygulamasına mercek tutmaktadır. Çalışma üç ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölüm, devletin pozitif yükümlülüklerinin felsefi ve hukuki temellerini ele alarak, bu yükümlülüklerin temel hakların korunmasındaki rolüne vurgu yapmaktadır. Pozitif ve negatif yükümlülükler arasındaki ayrım, bu yükümlülüklerin kapsamı ve sınırları ile hukuki dayanakları, özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) çerçevesinde, 1, 8 ve 13'üncü maddeler ışığında analiz edilmektedir. İkinci bölüm, unutulma hakkının kapsamlı bir analizini sunmaktadır. Hakkın kökenleri, tanımı ve unsurlarının yanı sıra, mahremiyet hakkı, kişisel veri koruma ve itibar gibi diğer temel haklarla ilişkisi incelenmektedir. Ayrıca, uluslararası hukuki çerçeveler, Avrupa Birliği düzenlemeleri ve içtihatları ile Türkiye'nin hukuki sistemi ve yargı uygulamaları bu bağlamda değerlendirilmektedir. Son bölüm, Resmî Gazete'nin hukuki ve idari kararların yayımlandığı Devlet kontrolündeki bir platform olarak rolüne odaklanmaktadır. Resmî Gazete'nin aleniliği ile bireylerin unutulma hakkı arasındaki potansiyel çatışmalar ele alınmaktadır. Bu çalışma, Resmî Gazete'den kişisel verilerin kaldırılmasına yönelik taleplerin değerlendirilmesi sürecini ele almakta ve kamu yararının korunması ile bireylerin haklarının gözetilmesi arasında adil bir denge oluşturulmasına yönelik değerlendirmeler sunmaktadır. Sonuç olarak bu çalışma, Resmî Gazete bağlamında unutulma hakkının uygulanmasının önemini vurgulamakta ve hukuki güvenlik ilkesi ile unutulma hakkı arasında bir denge sağlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The permanence and accessibility of personal data in the digital age have brought about significant concerns regarding data privacy and security. The“right to be forgotten”has emerged as a critical legal concept that allows individuals to regain control over their personal information and mitigate the adverse effects of its unlimited accessibility. This thesis examines the right to be forgotten within the framework of the state's positive obligations and focuses on its application to the Official Gazette (Resmî Gazete). The study is divided into three main sections. The first section addresses the philosophical and legal foundations of the state's positive obligations, emphasizing their role in protecting fundamental rights. The distinction between positive and negative obligations, the scope and limits of these obligations, and their legal basis, particularly within the framework of the European Convention on Human Rights (ECHR) under Articles 1, 8, and 13, are analyzed. The second section provides a comprehensive analysis of the right to be forgotten. It examines the origins, definition, and elements of the right, as well as its relationship with other fundamental rights such as the right to privacy, personal data protection, and reputation. Additionally, international legal frameworks, European Union regulations and case law, and Türkiye's legal system and judicial practices are evaluated in this context. The final section focuses on the role of the Official Gazette as a state-controlled platform where legal and administrative decisions are published. Potential conflicts between the transparency of the Official Gazette and individuals' right to be forgotten are addressed. This study examines the process of evaluating requests for the removal of personal data from the Official Gazette and offers considerations for striking a fair balance between protecting the public interest and safeguarding individuals' rights. In conclusion, this study emphasizes the importance of implementing the right to be forgotten in the context of the Official Gazette and argues for the need to strike a balance between the principle of legal certainty and the right to be forgotten.