Sosyal medyada sanal kimlik: Yapay zekâ destekli sanal influncer'lar
Virtual identity in social media: artificial intelligence-supported virtual influencers
- Tez No: 938972
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ETEM ZİNDEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Instagram, Yapay Zekâ, Influencer, Kimlik, Sanal Kimlik, Instagram, Artificial Intelligence, Influencer, Identity, Virtual Identity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, sosyal medya platformlarında giderek dikkat çeken yapay zekâ destekli sanal influencer'ların kimlik inşa süreçlerine odaklanmaktadır. Yapay zekâ teknolojilerinin toplumsal yaşamda giderek daha fazla yer bulmasıyla birlikte, sosyal medya platformlarında dikkat çeken ve geniş kitlelerce takip edilen sanal influencer'lar, bu değişimin önemli bir göstergesi olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, yapay zekâ tarafından oluşturulan sanal influencer'ların kimlik yapılandırma süreçlerini incelemek ve sanal kimlik inşasına dair kapsamlı bir çerçeve sunmaktır. Araştırmada, Instagram'da popüler olan ve yapay zekâ destekli sanal influencer olarak kabul edilen altı hesap (Aitina Lopez, Shudu, Miquela, Imma, Milla Sofia) örneklem olarak seçilmiştir. Bu hesaplar, takipçi sayısı, etkin içerik üretimi ve düzenli paylaşım yapma gibi kriterlere göre belirlenmiş ve söz konusu hesapların incelenen paylaşımları“1 Ekim 2023-1 Mart 2024”olmak üzere toplam 5 aylık zaman periyodu ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada, sanal influencer'ların kimlik inşasına yönelik içeriklerinin incelenmesi amacıyla nicel içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Bu analiz yöntemi, metin madenciliği ve istatistiksel araçlar ile sanal kimlik inşasını anlamak için içerikleri sayısal verilere dönüştürmede güçlü bir yöntem olarak tercih edilmiştir. Bu çalışma, Türkçe literatürde yapay zekâ destekli influencer'lara yönelik az sayıda çalışma olması nedeniyle literatüre önemli bir katkı sunmayı hedeflemektedir. Yapay zekâ ve sosyal medya etkileşimini daha iyi anlamak adına dijital içerik üretiminde yapay zekâ teknolojilerinin etkilerini kapsamlı bir şekilde ele alan bu araştırma, kimlik inşasının yapay zekâ aracılığıyla nasıl şekillendiğini açığa çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the identity construction processes of artificial intelligence-supported virtual influencers, who are increasingly gaining attention on social media platforms. As artificial intelligence technologies increasingly find a place in social life, virtual influencers, who attract attention on social media platforms and are followed by large masses, stand out as an important indicator of this change. The main purpose of this study is to examine the identity construction processes of virtual influencers created by artificial intelligence and to provide a comprehensive framework for virtual identity construction. In the study, six accounts (Aitina Lopez, Shudu, Miquela, İmma, Milla Sofia), which are popular on Instagram and accepted as artificial intelligence-supported virtual influencers, were selected as a sample. These accounts were determined according to criteria such as the number of followers, effective content production, and regular sharing, and the examined shares of the accounts in question were limited to a total of 5-month time period,“October 1, 2023 - March 1, 2024”. In the study, the quantitative content analysis method was used to examine the identity construction content of virtual influencers. This analysis method was preferred as a powerful method to transform content into numerical data to understand virtual identity construction with text mining and statistical tools. This study aims to make a significant contribution to the literature due to the limited number of studies on AI-supported influencers in Turkish literature. In order to better understand the interaction between AI and social media, this research comprehensively addresses the effects of AI technologies in digital content production and reveals how identity construction is shaped through AI.