Examining the relationships among young adults' resilience, cognitive flexibility and emotion regulation difficulties
Genç yetişkin bireylerin psikolojik dayanıklılık, bilişsel esneklik ve duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 938971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERKE KIRIKKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Psikolojik dayanıklılık, bilişsel esneklik, duygu düzenleme güçlükleri, genç yetişkinler, Psychological resilience, cognitive flexibility, difficulties in emotion regulation, young adults
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET GENÇ YETİŞKİN BİREYLERİN PSİKOLOJİK DAYANIKLILIK, BİLİŞSEL ESNEKLİK VE DUYGU DÜZENLEME GÜÇLÜKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmanın amacı, Ankara ve İstanbul'da yaşayan 20 yaş ve üzeri genç yetişkinlerde psikolojik dayanıklılık, bilişsel esneklik ve duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçtan dolayı araştırmanın modeli ilişkisel tarama modelidir. Araştırmanın çalışma grubu kolay örnekleme ve ölçüt örnekleme yöntemleri ile belirlenmiştir. Çalışmaya 375 kişi katılmıştır. Katılımcıların 146'sı erkek (%38,9), 228'i ise kadındır (%60,8). Araştırma kapsamında Kişisel Bilgi Formu, Connor-Davidson Psikoloik Dayanıklılık Ölçeği Kısa Formu, Bilişsel Esneklik Envanteri ve Duygu Düzenleme Güçlükleri Ölçeği Kısa Formu kullanılmıştır. Araştırmada psikolojik dayanıklılık, bilişsel esneklik ve duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuçlar psikolojik dayanıklılık ve bilişsel esnekliğin anlamlı pozitif ilişki gösterdiğini, psikolojik dayanıklılık ile duygu düzenleme güçlükleri arasında ise negatif ilişki bulunduğunu göstermiştir. Ayrıca bilişsel esneklik ile duygu düzenleme güçlükleri arasında anlamlı negatif ilişki bulunmuştur. Ayrıca çalışma değişkenlerinin cinsiyet, yaş ve eğitim durumu açısından farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek için bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü anova kullanılmıştır. Bulgular psikolojik dayanıklılık ve duygu düzenleme güçlükleri puanlarının cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterdiğini göstermiştir. Sadece duygu düzenleme güçlükleri puanlarının eğitim düzeyine göre anlamlı farklılık gösterdiği bulunurken, araştırmada duygu düzenleme güçlükleri puanlarının ve bilişsel esneklik puanlarının yaş kategorisine göre anlamlı farklılık gösterdiği görülmüştür. Çalışmadan elde edilen sonuçlar literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINING THE RELATIONSHIP AMONG YOUNG ADULTS' RESILIENCE, COGNITIVE FLEXIBILITY AND DIFFICULTIES IN EMOTION REGULATION The purpose of this study was to look at the relationship between young adults in Ankara and Istanbul who were 20 years of age or older and their psychological resilience, cognitive flexibility, and difficulties in emotion regulation. The study's model was a relational survey model because of this goal. Using criterion and convenience sample techniques, the research's study group was chosen. A total of 375 individuals took part in the research. There were 228 female participants (60.8%) and 146 male individuals (38.9%). The Connor-Davidson Psychological Resilience Scale Short Form, Personal Information Form, Cognitive Flexibility Inventory, and Difficulty in Emotion Regulation Scale Short Form were all utilized throughout the course of the study. To ascertain the connection between psychological resilience, cognitive flexibility, and difficulties in emotion regulation, the study employed Pearson correlation analysis. The findings indicated a negative correlation between difficulties in emotion regulation and psychological resilience, but a strong positive correlation between psychological resilience and cognitive flexibility. Furthermore, there was a strong inverse correlation between cognitive flexibility and difficulties in emotion regulation. The study variables were also examined for differences by gender, age, and educational status using the independent sample t-test and one-way ANOVA. The results showed that there were substantial gender differences in psychological resilience and difficulties in emotion regulation scores. Although the study only found a significant difference in emotion regulation difficulties scores based on educational attainment, it did find a significant difference in both emotion regulation difficulties and cognitive flexibility scores based on age category. The study's findings were examined within the context of existing literature.