Cyclamen persicum türünün yeni nesil biyoreaktör sistemi kullanılarak mikroçoğaltılması
Micropropagation of Cyclamen persicum species using new generation bioreactor system
  1. Tez No: 938984
  2. Yazar: DİLEK TİRYAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESLİHAN YEŞİM YALÇIN MENDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Cylamen persicum, mikroçoğaltım, Plantform biyoreaktör sistemi, Cylamen persicum, micropropagation, Plantform bioreactor system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Süs bitkisi sektöründe önemi giderek artan Cylamen cinsine ait türler iç ve dış mekan süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Günümüzde sıklamen, özellikle saksılı süs bitkisi olarak yaygın şekilde tercih edilmekte ve hem ülkemizde hem de uluslararası alanda ticareti yapılan önemli bitki türleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, sıklamen türlerinin geliştirilmesine yönelik ıslah ve mikroçoğaltım çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında Türkiye'de doğal yayılış gösteren Cylamen persicum'da somatik embriyogenezis yöntemi kullanılarak kallus ve embriyo oluşumu sağlamak amacıyla in vitro' da katı kültür ve yeni nesil geçici daldırma sistemlerinden Plantform biyoreaktör sistemi kullanılmış ve bitkiye dönüşümleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Tez çalışmasında ön çalışma olarak ½ MS ile birlikte bitki büyüme düzenleyicilerinden 2 mg/L 2,4-D ve 0,8 mg/L 2İP kombinasyonları içeren besi ortamında hem yaprak, hem de yaprak sapı eksplantları kültüre alındıktan sonra karanlık ortamda büyütme odasında tutulmuş ve in vitro'da gelişimleri gözlenmiştir. Plantform sistemi için Cyclamen persicum türünde ½ MS içeren besi ortamında 3 saat daldırma süresi denenmiştir. Katı ortamda yaprak eksplantlarından %39,82, yaprak sapı eksplantlarından ise %50,77 oranında embriyo çimlenmesi elde edilmiştir. Plantform sisteminde ise, özellikle CP5 genotipinde yaprak embriyosu kullanıldığında %65'e varan bitkiye dönüşüm başarısı sağlanmıştır. Ayrıca, Plantform biyoreaktör sisteminde gelişen embriyoların ortalama ağırlığı 3,50 g iken, katı ortamda bu değer 2,30 g olarak kaydedilmiştir. SPAD değerleri ise sırasıyla 39,76 ve 29,35 olarak bulunmuştur. Sonuçlar, Plantform biyoreaktör sisteminin bitkiye dönüşüm oranı, embriyo kalitesi ve klorofil miktarı açısından klasik katı kültüre göre bir üstünlük sağladığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Species belonging to the Cyclamen genus, which are becoming increasingly important in the ornamental plant industry, are used as indoor and outdoor ornamental plants. Nowadays, cyclamen is widely preferred, especially as a potted ornamental plant, and is among the significant plant species traded both in our country and internationally. Therefore, breeding and micropropagation studies aimed at improving cyclamen species are of great importance. In this thesis study, to induce callus and embryo formation through the somatic embryogenesis method in Cyclamen persicum, which naturally grows in Türkiye, in vitro solid culture and the new-generation temporary immersion system, Plantform bioreactor system, were used, and their plant conversion efficiencies were comparatively examined. As a preliminary study, leaf and petiole explants were cultured in a medium containing ½ MS along with 2 mg/L 2,4-D and 0.8 mg/L 2IP plant growth regulators, then kept in a dark growth chamber for observation of their in vitro development. For the Plantform system, an immersion time of 3 hours was tested in a medium containing ½ MS for Cyclamen persicum. In the solid medium, embryo germination rates were found to be 39.82% for leaf explants and 50.77% for petiole explants. In the Plantform system, particularly for the CP5 genotype, when leaf embryos were used, a plant conversion success rate of up to 65% was achieved. Additionally, the average weight of embryos developed in the Plantform bioreactor system was recorded as 3.50 g, whereas in the solid medium, this value was 2.30 g. SPAD values were determined as 39.76 and 29.35, respectively. The results demonstrated that the Plantform bioreactor system provides an advantage over conventional solid culture in terms of plant conversion rate, embryo quality, and chlorophyll content.