Manisa ve çevresinin cyclamen türleri üzerine morfolojik, anatomik, palinolojik ve ekolojik bir çalışma
Morphological, anatomical, palynological and ecological analysis of cyclamen species in manisa and surrounding region
  1. Tez No: 569796
  2. Yazar: YELİZ UÇKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Cyclamen, persicum, hederifolium, Morfoloji, Anatomi, Palinoloji, Ekoloji 2019, 48 sayfa, Cyclamen, Morphology, Anatomy, Palynology, Ecology 2019, 48 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, Primulaceae (Çuha çiçeğigiller) familyası içinde yer alan Cyclamen (yersomunu) cinsinin Manisa ve çevresinde yayılış gösteren Cyclamen hederofolium Aiton ve C. persicum Mill. türleri morfolojik, anatomik, palinolojik ve ekolojik yönden incelenmiştir. Morfolojik olarak yapılan çalışma ile arazide yapılan gözlemler ve stereo mikroskoptaki detaylı incelemeler ile tür betimleri genişletilmiştir. Anatomik incelemede, türlere ait gövde ve yaprak enine kesitleri alınarak ışık mikroskobunda incelenmiştir. Türlere ait polenler ışık mikroskobu ve taramalı elekron mikroskobu ile incelenerek palinolojik özellikleri belirlenmiştir. Ekolojik inceleme kapsamında türlerin yetişme alanından alınan toprak örneklerinin analizleri yapılarak, element istekleri belirlenmiştir. Türlerin genel morfolojik karekterler bakımından kolaylıkla ayırt edildiği görülmüştür. Mikromorfolojik incelemeler ile, tohum şekillerinin C. hederifolium türünün dikdörtgensi-yamuk, C. persicum türünün ise, elips şeklinde olduğu tespit edilmiştir. Palinolojik incelemelerle, C. hederifolium ve C. persicum türlerinin polen şekillerinin her iki türde de, sferoidal şekilden oblat şekle kadar, izopolar olduğu, ornemantasyonlarının psilat, skabrat, apertür durumlarının ise trikolpat olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle incelediğimiz türlerin ayrılmasında polen yapılarının kullanılamayacağı sonucuna varılmıştır. Anatomik incelemeler sonunda, C. hederifolium ve C. persicum türlerinin ölçüm değerleri dışında bir farklarının bulunmadığı tespit edilmiştir. Ekolojik bakımdan C. hederifolium ve C. persicum türlerinin ph değerleri hafif alkali, tuzsuz, killi tın, C. hederifolium türünün orta ve çok kireçli, organik madde açısından fakir, orta, yüksek C.persicum türünün ise az kireçli, organik madde bakımından yüksek toprakları tercih ettiği tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda, her iki türün birbirinden kolaylıkla ayırt edilebildiği ve yetişme alanlarının genellikle benzer olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Cyclamen hederofolium Aiton and C. persicum Mill., found in the genus Cyclamen (yersomunu) in Manisa and its environs in the Primulaceae family. This species were examined morphologically, anatomically, palynologically and ecologically.Morphological studies and field observations and detailed descriptions of the stereo microscope have been expanded. In the anatomical examination, the cross-sections of the trunk and leaf belonging to the species were taken and examined by light microscope. The pollen grains of the species were examined by light microscopy and scanning electron microscope and their palinological characteristics were determined. In the context of ecological analysis, soil samples taken from the growing area of the species were analyzed and elemental requests were determined. It has been seen that species are easily differentiated in terms of general morphological characteristics. Micromorphological examination of the seed shape C. hederifolium species rectangular-trapezoid, C. persicum species, elliptical form was found to be. Palinological investigations, C. hederifolium and C. persicum pollen shapes of the species in both types, spheroidal to oblate shape, until the isopolar, ornemantasyonlarının psilate, scabrate, apertures were determined to be tricolpate. Therefore, it was concluded that pollen structures could not be used in the separation of the species we examined. As a result of anatomical investigations, it was determined that C. hederifolium and C. persicum species did not have any differences other than measurement values. Ecologically, C. hederifolium and C. persicum species ph values slightly alkaline, salt-free, clay tin, C. hederifolium species of medium and very calcareous, organic matter poor, medium, high C. persicum species of less calcareous, high organic matter in terms of soil preference has been identified. At the end of the study, it was determined that both species were easily distinguishable and their cultivation areas were generally similar.