Kronik hemodiyaliz tedavisine devam eden hastalarda tamamlayıcı ve alternatif tıp kullanım sıklığı ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The prevalence of complementary and alternative medicine use and its association with quality of life among patients undergoing chronic hemodialysis treatment
- Tez No: 939038
- Danışmanlar: DOÇ. EDA ALTUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Tamamlayıcı tıp, alternatif tıp, hemodiyaliz, yaşam kalitesi, Complementary medicine, alternative medicine, hemodialysis, quality of life
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Amaç: Kronik böbrek yetmezliğinde (KBY) olup idame hemodiyaliz (HD) tedavisi altındaki hastaların tamamlayıcı ve alternatif tıp (TAT) kullanım durumlarını inceleyen çalışma sayısı sınırlı sayıdadır. Mevcut çalışmamız ile HD tedavisi almakta olan KBY hastalarındaki TAT kullanım sıklığını, en sık tercih edilen TAT türlerini ve TAT kullanımı ile yaşam kalitesi arasındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışma Kocaeli ilindeki 6 adet HD ünitesinde yürütülmüştür. Çalışmaya 18 yaş üzeri ve en az 3 aydır HD tedavisi uygulanan toplamda 379 hasta dahil edilmiştir. Bu çalışmada kullanılan anket aracılığı ile hastaların sosyodemografik özellikleri, diyaliz bilgileri ve TAT kullanım durumları ile ilgili verileri toplandı. Yaşam kalitesi değerlendirilmesi amaçlı da SF-36 aracı kullanıldı. Mevcut verilerin analizleri SPSS 27.0 programı ile yapıldı. Bulgular: 379 HD hastasının 39'unun (%10,3) en az 1 çeşit TAT yöntemi kullandığı saptandı. En sık tercih edilen TAT yöntemi bitkisel ürünlerdi (%64,1). HD hastalarında TAT yöntemi kullananlar ile kullanmayanlar arasında“yaşam kalitesi puanları”açısından anlamlı bir farklılık bulunmadı. Sonuç: TAT kullanım oranı nispeten düşüktü. TAT tanımına dair farkındalık eksikliği gözlemlendi. TAT kullanımının HD hastalarının yaşam kalitesi üzerine etkisini inceleyen çok daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The number of studies investigating the use of complementary and alternative medicine (CAM) in patients with chronic kidney disease (CKD) undergoing maintenance hemodialysis (HD) treatment is limited. In this study, we aimed to determine the frequency of CAM use, the most commonly preferred CAM types, and the relationship between CAM usage and quality of life in CKD patients receiving HD treatment. Materials and Methods: The study was conducted in 6 HD units in Kocaeli Province. A total of 379 patients, aged 18 and older, who had been receiving HD treatment for at least 3 months, were included in the study. Data regarding sociodemographic characteristics, dialysis information, and CAM usage were collected using a survey instrument. For the assessment of quality of life, the SF-36 tool was used. The data were analyzed using SPSS 27.0 software. Results: Of the 379 HD patients, 39 (10.3%) were found to be using at least one type of CAM. The most commonly used CAM method was herbal products (64.1%). No significant difference was found in the“quality of life scores”between patients who used CAM and those who did not. Conclusion: The rate of CAM usage was relatively low. A lack of awareness regarding the definition of CAM was observed. Further comprehensive studies are needed to examine the impact of CAM usage on the quality of life of HD patients.