Diz cerrahisi geçiren hastalarda USG eşliğinde yapılan fasya iliaka kompartman bloğu ile IPACK ve geniküler bloğun postoperatif analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the postoperative analgesic efficacy of ultrasound-guided fascia iliaca compartment block with combined IPACK and genicular nerve block in patients undergoing knee surgery
- Tez No: 939049
- Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFİYE PİRBUDAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: IPACK blok, Geniküler Sinir Bloğu, Fasya İliaka Kompartman Bloğu, diz cerrahisi, postoperatif analjezi, IPACK block, Genicular Nerve Block, Fascia Iliaca Compartment Block, knee surgery, postoperative analgesia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Çalışmamızda spinal anestezi altında diz cerrahisi yapılan hastalarda, postoperatif analjezik etkinlik açısından; fasya iliaka kompartman bloğu (FİKB) ile IPACK (interspace between the popliteal artery and capsule of the posterior knee) blok ve geniküler sinir bloğu (GSB) uygulamasının karşılaştırılması amaçlandı. Bununla birlikte, hastaların postoperatif ilk mobilizasyon zamanları, gelişen komplikasyonlar ve hasta memnuniyet düzeyleri de değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya, Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ameliyathanesinde Temmuz 2022-Temmuz 2024 tarihleri arasında spinal anestezi altında diz cerrahisi geçiren; Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) sınıflaması I-III olan, 18-75 yaş aralığında, rejyonel anestezi uygulanması açısından bir engeli olmayan, kronik analjezik ya da opioid kullanmayan ve kooperasyonu tam olan 70 hasta dahil edildi. Grup F' deki (n=36) hastalara ultrasonografi (USG) eşliğinde FİKB uygulanırken, Grup İ'deki (n=34) hastaya yine USG eşliğinde GSB ve IPACK blok uygulandı. Hastalar postoperatif ilk 24 saat boyunca takip edildi. Ağrı düzeyleri, istirahat halinde ve hareket sırasında (diz 45° fleksiyonu) görsel analog skala (VAS) kullanılarak değerlendirildi. Hastaların, tramadol kullanım miktarı, bromage skala (motor blok değerlendirilmesi) skoru, ilk mobilizasyona kadar geçen süre, gelişen komplikasyonlar ve memnuniyet düzeyleri kaydedildi. Bulgular: Gruplar demografik özellikler açısından benzerdi. Gruplar arasında istirahat ve fleksiyondaki VAS ağrı skorları, ilk analjezi zamanı, kurtarıcı analjezik gereksinimleri, komplikasyonlar ve hasta memnuniyeti bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Postoperatif ilk 24 saatte tüketilen toplam tramadol miktarı Grup İ'de Grup F'ye göre istatiksel olarak anlamlı düşüktü (p=0,005). İlk mobilizasyon zamanı Grup İ' deki hastalarda Grup F' deki hastalara göre istatistiksel olarak anlamı daha kısaydı (p=0,001). 6. saatte değerlendirilen bromage skalası Grup F' deki hastalarda istatistiksel olarak daha yüksekti (p=0,028). Sonuç: Her iki yöntemde etkin analjezi ve hasta konforu sağlamakla beraber kombine GSB ve IPACK blok uygulamasının FİKB uygulamasına göre opioid tüketimini daha çok azalttığı, daha iyi kas gücü ve daha erken mobilizasyon sağladığı görülmüştür. Diz cerrahisi sonrası postoperatif analjezi yönetiminde kombine IPACK ve GSB uygulaması FİKB uygulamasına tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the postoperative analgesic efficacy of the fascia iliaca compartment block (FICB) with that of a combined IPACK (interspace between the popliteal artery and capsule of the posterior knee) block and genicular nerve block (GNB) in patients undergoing knee surgery under spinal anesthesia. Additionally, postoperative first mobilization time, complications, and patient satisfaction levels were evaluated. Materials and Methods: This retrospective study included 70 patients who underwent knee surgery under spinal anesthesia between July 2022 and July 2024 at Gaziantep University Şahinbey Research and Training Hospital. Eligible participants were classified as ASA I–III by the American Society of Anesthesiologists, aged between 18 and 75 years, without contraindications to regional anesthesia, not using chronic analgesics or opioids, and fully cooperative. Patients in Group F (n=36) received an ultrasound-guided FICB, whereas those in Group I (n=34) received an ultrasound-guided GNB combined with an IPACK block. Patients were monitored for the first 24 postoperative hours. Pain levels at rest and during movement (45° knee flexion) were assessed using a visual analog scale (VAS). Tramadol consumption, Bromage scale scores (for motor block assessment), time to first mobilization, complications, and patient satisfaction were recorded. Results: The demographic characteristics were similar between the groups. There were no statistically significant differences between the groups in terms of VAS pain scores (both at rest and during flexion), time to first analgesic requirement, need for rescue analgesics, complication rates, or patient satisfaction (p>0.05). However, the total tramadol consumption within the first 24 hours postoperatively was significantly lower in Group I compared to Group F (p=0.005). Furthermore, time to first mobilization was significantly shorter in Group I than in Group F (p=0.001). At the 6th postoperative hour, the Bromage scale scores were significantly higher in Group F (p=0.028). Conclusion: Both approaches provided effective analgesia and patient comfort; however, the combination of GNB and IPACK block resulted in reduced opioid consumption, better preservation of muscle strength, and earlier mobilization compared to FICB. Therefore, the combined application of IPACK and GNB may be preferred over FICB for postoperative analgesia management following knee surgery.