Çölyak hastalığı tanılı çocuklarda helicobacter pylori pozitifliği sıklığı ve kliniğe etkileri
Prevalence of helicobacter pylori positivity and its clinical implications in children diagnosed with celiac disease
  1. Tez No: 939131
  2. Yazar: SERÇİN KARAKAŞ DURMUŞ
  3. Danışmanlar: DR. CAHİT BARIŞ ERDUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çölyak Hastalığı, H.pylori enfeksiyonu, malnütrisyon, anemi, nütrisyonel eksiklikler, Celiac Disease, H.pylori infection, malnutrition, anemia, nutritional deficiencies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Çalışmada merkezimizde incelenen biyopsiler ile Haziran 2019- Haziran 2024 tarihleri arasında çölyak hastalığı tanısı alan olgularda Helicobacter pylori pozitifliği sıklığının hesaplanması ve H.pylori pozitif saptanan çölyak hastalarında klinik durumun; malnütrisyon ( yaşa göre boy, yaşa göre ağırlık, boya göre ağırlık, vücut kitle indeksi), nutrisyonel eksiklikler ( demir, b12 vitamini, ferritin düzeyleri), anemi (hemoglobin değeri) varlığı açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma ile Çölyak Hastalığı ve H.pylori enfeksiyonu arasındaki ilişki incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Haznran 2019-Haznran 2024 tarnhlern arasında S.B.Ü İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji Kliniği'ne başvuran ve Çölyak Hastalığı ön tanısıyla üst gis endoskopisi yapılarak Çölyak Hastalığı tanısı alan ve eşzamanlı biyopsi patoloji raporunda H.pylori durumu belirtilen 140 olgu çalışmaya dahnl ednldn. Hastaların tanı anındaki yaşları, cinsiyetleri, eşlik eden hastalıkları, boy ve ağırlık ölçümleri, hemoglobin değeri, serum ferritin düzeyi, serum vitamin B12 düzeyi, serum demir düzeyi, üst gis endoskopi biyopsi patoloji raporundaki H.pylori pozitiflik durumu ve Marsh sınıflamasına göre evreleri Hastane Bilgi Yönetim Sistemi (HBYS)'nden retrospektif olarak elde edilerek olgu rapor formuna kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya toplam 140 çölyak hastası dahil edilmiş olup, olguların %70'i kız, %30'u ise erkekti. Üst gastrointestinal endoskopisi sırasında alınan biyopsi örneklerinin histopatolojik değerlendirmesinde hastaların %26,4'ünde (n=37) H.pylori pozitifliği saptanırken, %73,6'sında (n=103) negatifti. Cinsiyet ile H.pylori pozitifliği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Histopatolojik inceleme sonucunda, H. pylori pozitif ve negatif olguların her ikisinde de en yaygın olarak gözlenen Marsh evresi Marsh 3B saptandı. Marsh evresi ile H. pylori varlığı arasında anlamlı bir fark izlenmedi. Olguların antropometrik verileri değerlendirildiğinde; tüm hasta grubunda düşük kilolu olanların oranı %28,6, bodur olanların oranı ise %19,3 olarak tespit edildi. H. pylori pozitif grupta bodurluk oranı %24,3 olup, negatif gruba göre daha yüksek saptanmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p > 0,05). Nütrisyonel parametreler açısından değerlendirildiğinde; tüm grupta ferritin eksikliği oranı %53,6, anemi oranı yaklaşık %45,0 olarak bulundu. Ayrıca, serum demir, vitamin B12, ferritin ve hemoglobin düzeyleri H. pylori pozitif ve negatif hastalar arasında karşılaştırıldığında anlamlı bir fark saptanmadı (p > 0,05). Hastaların eşlik eden hastalıkları incelendiğinde, en sık görülen komorbid durumun Tip 1 DM olduğu ve bu durumun 20 hastada (%14,2) mevcut olduğu belirlendi. Sonuç: Çölyak hastalığı tanısı alan çocuklarda H.pylori pozitifliği %26,4 oranında saptanmış olup, bu oran genel pediatrik popülasyonda bildirilen sıklıklardan daha az bulunmuş, çölyak hastalarında artmış bir enfeksiyon sıklığı saptanmamıştır. H.pylori pozitifliği ile cinsiyet, histopatolojik evre, boy-kilo değerleri ve nütrisyonel parametreleri (hemoglobin, ferritin, demir, vitamin B12) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmemiştir. Çalışma sonuçları, literatürde yer alan bazı çalışmalarla uyumlu şekilde, H. pylori enfeksiyonunun çölyak hastalarında daha sık görülmediğini ve klinik tabloyu anlamlı derecede ağırlaştırmadığını ortaya koymuştur. Ancak çölyak hastalarında oldukça yüksek oranda saptanan mikronutrient eksiklikleri, her hastanın tanı anında kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. H. pylori enfeksiyonunun klinik sonuçlara etkisini daha net ortaya koyabilmek için daha geniş kapsamlı, çok merkezli ve prospektif tasarımlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: In the study, it is aimed to calculate the frequency of Helicobacter pylori positivity in cases diagnosed with celiac disease between June 2019 and June 2024 with biopsies examined in our center and to evaluate the clinical status of celiac patients with H.pylori positive in terms of malnutrition (height for age, weight for age, weight for height, body mass index), nutritional deficiencies (iron, vitamin B12, ferritin levels), anemia (hemoglobin value). The study will examine the relationship between celiac disease and H.pylori infection. Materials and Methods: The study included 140 patients who applied to the Gastroenterology Clinic of S.B.Ü İzmir Dr. Behçet Uz Children's Diseases and Surgery Education and Research Hospital between June 2019 and June 2024 and were diagnosed with Celiac Disease by upper GI endoscopy with a preliminary diagnosis of Celiac Disease and whose H. pylori status was indicated in the concurrent biopsy pathology report. The patients' ages at the time of diagnosis, gender, concomitant diseases, height and weight measurements, hemoglobin value, serum ferritin level, serum vitamin B12 level, serum iron level, H. pylori positivity status in the upper GI endoscopy biopsy pathology report and stages according to Marsh classification were obtained retrospectively from the Hospital Information Management System (HBYS) and recorded in the case report form. Results: A total of 140 celiac patients were included in the study, 70% of the cases were female and 30% were male. In the histopathological evaluation of the biopsy samples taken during upper gastrointestinal endoscopy, H. pylori positivity was detected in 26.4% (n=37) of the patients, while it was negative in 73.6% (n=103). No statistically significant difference was found between gender and H. pylori positivity (p>0.05). As a result of histopathological examination, the most common Marsh stage was detected as Marsh 3B in both H. pylori positive and negative cases. No significant difference was observed between Marsh stage and H. pylori presence. When the anthropometric data of the cases were evaluated; the rate of underweight patients in the entire patient group was 28.6%, and the rate of stunted patients was 19.3%. The stunting rate in the H. pylori positive group was 24.3%, which was higher than the xi negative group, but this difference was not statistically significant (p > 0.05). When evaluated in terms of nutritional parameters, the ferritin deficiency rate was 53.6% and the anemia rate was approximately 45.0% in the entire group. In addition, when serum iron, vitamin B12, ferritin and hemoglobin levels were compared between H. pylori positive and negative patients, no significant difference was found (p > 0.05). When the accompanying diseases of the patients were examined, it was determined that the most common comorbid condition was Type 1 DM, and this condition was present in 20 patients (14.2%). Conclusion: H. pylori positivity was found at a rate of 26.4% in children diagnosed with celiac disease, which was lower than the frequencies reported in the general pediatric population, and no increased frequency of infection was found in celiac patients. There was no statistically significant difference between H.pylori positivity and gender, histopathologic stage, height-weight values and nutritional parameters (hemoglobin, ferritin, iron, vitamin B12). The results of the study revealed that H. pylori infection was not more common in celiac patients and did not significantly aggravate the clinical picture, in line with some studies in the literature. However, the high rate of micronutrient deficiencies in celiac patients necessitates a comprehensive evaluation of each patient at the time of diagnosis. More comprehensive, multicenter and prospective studies are needed to more clearly demonstrate the effect of H. pylori infection on clinical outcomes.