Çene yüz protezlerinde kullanılan silikon elastomerlere ilave edilen moleküler bor içeren bileşiklerin fiziksel ve mekanik özelliklere etkisinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Comparative investigation of the effect of molecular boron-containing compounds added to silicone elastomers used in maxillofacial prostheses on physical and mechanical properties
  1. Tez No: 939132
  2. Yazar: REFİKA ER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN AKAY
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Çene yüz protezi, çekme dayanımı, hegzagonal bor nitrür nanopartikülü, sertlik, silikon elastomer, uzama yüzdesi, yırtılma dayanımı, Elongation percentage, hardness, hexagonal boron nitride nanoparticle, maxillofacial prosthesis, silicone elastomer, tear strength, tensile strength
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Çene yüz protezlerinde sık kullanılan silikon elastomerlere h-BN nanopartikülü ilave ederek, fiziksel ve mekanik özelliklere etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışmamızda test edilmek üzere 2 farklı tip silikon elastomer; M511 ve VST-50 (Technovent, İngiltere) seçilmiştir. M511 HTV ve VST-50 RTV tip silikon elastomerlerdir. Silikonlar üretici firmanın talimatları doğrultusunda hazırlanarak çekme dayanımı, yırtılma dayanımı, uzama yüzdesi ve sertlik testlerine tabi tutulmuştur. Her bir testin uygulanması için 10'ar adet örnek içeren (n=10) gruplar oluşturulmuştur. Silikon elastomerlerden; kontrol grubu ile ağırlıkça %1, 2 ve 3 h-BN nanopartikülü içeren gruplar olmak üzere toplam 80 adet ve 3 farklı test metodu (çekme, yırtılma, sertlik) için toplam 240 adet örnek hazırlanmıştır. Silikon örneklerin moleküler düzeyde analizlerinin yapılmasında SEM, EDS, FTIR Spektroskopisi ve XRD'den yararlanılmıştır. Örneklere uygulanan mekanik testlerden elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Nanopartikül ilavesi M511 ve VST-50 silikon elastomerlerin yırtılma dayanımı ve uzama yüzdesinde, M511 silikonun çekme dayanımında anlamlı bir fark oluşturmamıştır. VST-50 silikona h-BN ilavesi çekme dayanımını anlamlı düzeyde düşürmüştür. Sertlik testinde M511 silikon elastomerin %3 nanopartikül içeren grubu anlamlı düzeyde yüksek, VST-50 silikon elastomerin %2 ve %3 nanopartikül içeren grupları anlamlı düzeyde düşük sonuç vermiştir. SEM incelemesinde %3 h-BN içeren gruplarda nanopartiküllerin nispeten daha çok topaklandığı, FTIR incelemesinde nanopartikül moleküllerinin silikon molekülleriyle kimyasal bağ oluşturmadığı görülmüştür. Sonuç: M511 silikon elastomere ağırlıkça %3 oranında h-BN nanopartikülü ilavesi sertlik değerini yükseltmiştir. VST-50 silikona %2 ve %3 oranında h-BN ilavesi sertlik değerini ve çekme dayanımını düşürmüştür. Nanopartikül oranının artması ile nanopartikülde topaklanmanın arttığı ve nanopartikül molekülleri ile silikon molekülleri arasında kimyasal etkileşim oluşmadığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the effect of h-BN nanoparticles on the physical and mechanical properties of silicone elastomers commonly used in maxillofacial prostheses. Material and Method: Two different types of silicone elastomers; M511 and VST-50 (Technovent, UK) were selected to be tested in our study. M511 is HTV type and VST-50 is RTV type silicone elastomers. The silicones were prepared according to the manufacturer's instructions and subjected to tensile strength, tear strength, percentage elongation and hardness tests. Groups of 10 samples each (n=10) were formed for the application of each test. A total of 80 samples were prepared from silicone elastomers, including the control group and the groups containing 1, 2 and 3 wt% h-BN nanoparticles, and a total of 240 samples were prepared for 3 different test methods (tensile, tear, hardness). SEM, EDS, FTIR Spectroscopy and XRD were used to analyse the silicon samples at molecular level. The data obtained from the mechanical tests applied to the samples were statistically analyzed. Results: Hexagonal boron nitride nanoparticle did not cause a significant difference in the tear strength and elongation percentage of M511 and VST-50 silicone elastomers and tensile strength of M511 silicone. The addition of hexagonal boron nitride to VST-50 silicone significantly decreased the tensile strength. In the hardness test, M511 silicone elastomer with 3% nanoparticles gave significantly higher results, while VST-50 silicone elastomer with 2% and 3% nanoparticles gave significantly lower results. SEM examination showed that nanoparticles were relatively more agglomerated in the groups containing 3% h-BN, and FTIR examination showed that nanoparticle molecules did not form chemical bonds with silicone molecules. Conclusion: The addition of 3 wt% h-BN nanoparticles to M511 silicone elastomer increased the hardness value. The addition of 2% and 3% h-BN to VST-50 silicone decreased the hardness value and tensile strength. It was concluded that increasing the nanoparticle concentration caused agglomeration in the nanoparticle and there was no chemical interaction between nanoparticle molecules and silicone molecules.