Sürrenal insidenteloma tespit edilen hastaların retrospektif olarak fonksiyonel durumlarının ve adenom boyutlarındaki progresyonlarının değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the functional status and lesion progression in patients diagnosed with adrenal incidentaloma
- Tez No: 939144
- Danışmanlar: PROF. DR. MAZHAR MÜSLÜM TUNA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Sürrenal insidentaloma, fonksiyonel kitle, sürrenal adenom
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Giriş ve amaç: Görüntüleme tekniklerinin gelişmesiyle sıkça saptanan sürrenal insidentalomaların büyük çoğunluğu benign ve nonfonksiyonel kitlelerdir. Nadiren de olsa malign karakterde ya da hormon hipersekresyonu yapabilmektedirler. Bu nedenle benign/malign ayrımı ve hormonal aktiviteleri değerlendirilmelidir. Bu çalışmanın amacı, sürrenal insidentalomaların demografik, klinik, biyokimyasal ve radyolojik özelliklerini değerlendirmek; fonksiyonel ve nonfonksiyonel lezyonlar arasındaki farkı belirlemek ve uzun dönemde lezyon boyutlarındaki değişimi analiz etmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları polikliniklerinde takipli 18 yaş üstü 241 sürrenal insidentaloma tanılı hastanın dahil edildiği retrospektif bir çalışmadır. Hastaların demografik verileri, klinik özellikleri, laboratuvar parametreleri, görüntüleme özellikleri, takip verileri ve opere olanların histopatolojik tanıları incelenerek, hastane otomasyon sistemi kullanılarak, kayıt altına alındı. Verilerin istatistiksel analizinde SPSS 29.0 kullanıldı. Bulgular: Çalışmamıza 188 kadın 53 erkek olmak üzere toplam 241 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 53.37±10.49 bulundu. Hastaların ortalama 68.7 ay takip edildi. Hastaların 76'sı BT, 165', MRG ile değerlendirildi. 174 hastanın unilateral 67 hastanın bilateral tutulum ve ortalama kitle boyutu 21.5±8.0 mm gözlendi. Hastaların 45'inde fonksiyonel lezyon tespit edildi. Kitle boyutlarındaki artış ile fonksiyonellik arasında ilişki bulundu. Sonuç: Sürrenal insidentaloma tanısı ile incelenen kitlelerin çoğu nonfonksiyonel ve benign saptandı. Takiplerde kitlelerin %5'inde anlamlı boyut artışı izlendi.
Özet (Çeviri)
Introduciton and Aim: With the advancement of imaging techniques, adrenal incidentaloma frequently detected incidentally are mostly benign and non-functional masses. However, in rare cases, they may have malignant characteristics or cause hormone hypersecretion. Therefore, it is essential to evaluate their benign/malignant nature and hormonal activity. The aim of this study is to evaluate the demographic, clinical, biochemical, and radiological characteristics of adrenal incidentalomas; to distinguish between functional and non-functional lesions; and to analyze changes in lesion size over the long term. Materials and Methods: This retrospective study included 241 patients over the age of 18 who were followed in the Endocrinology and Metabolism outpatient clinics of the University of Health Sciences Ümraniye Training and Research Hospital and diagnosed with adrenal incidentaloma. Demographic data, clinical features, laboratory parameters, imaging characteristics, follow-up information, and histopathological diagnoses (in operated patients) were obtained through hospital electronic records. Statistical analysis was performed using SPSS 29.0. Results: A total of 241 patients were included in the study, consisting of 188 women and 53 men. The mean age of the patients was 53.37 ± 10.49 years. The average follow-up duration was 68.7 months. Imaging was performed using CT in 76 patients and MRI in 165 patients. Unilateral involvement was observed in 174 patients and bilateral involvement in 67 patients, with an average lesion size of 21.5 ± 8.0 mm. Functional lesions were identified in 45 patients. A relation was found between lesion size increase and functionality. Conclusion: Most of the adrenal incidentalomas evaluated were found to be non-functional and benign. A significant increase in lesion size was observed in 5% of the cases during follow-up. Keyword: Adrenal incidentaloma, subclinical Cushing's syndrome, adrenal adenom