Sığır toynak dokusunun sıçan dizindeki osteokondral defekt üzerindeki iyileştirme etkileri
The healing effects of collagen-rich gel derived from bovine hoof tissue on cartilage defects in a rat model
- Tez No: 939145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SABRİ BALIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kondral hasar, kıkırdak iyileşmesi, kollajen, toynak, sıçan, Chondral injury, cartilage healing, collagen, hoof, rat
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Kıkırdak hasarları ve nihayetinde osteoartrit, özellikle ileri yaşlarda yaygın olarak görülen morbidite oluşturabilen önemli bir sağlık problemidir. Bu nedenle çalışmamızda, kıkırdak iyileşmesi üzerine sığır toynağından elde edilen ve kollajen bakımından zengin içeriğe sahip jel uygulamasının etkilerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 40 adet Sprague-Dawley cinsi sıçan kullanıldı. Beş farklı grup oluşturuldu. Bu gruplar şunlardır: sağlıklı kontrol grubu, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulup tedavi verilmeyen ve 3. hafta sakrifiye edilen grup, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulup tedavi verilmeyen ve 6. hafta sakrifiye edilen grup, kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine sığır toynağından elde edilen jel uygulanan ve 3. hafta sakrifiye edilen grup ve kontrollü kıkırdak hasarı oluşturulduktan sonra hasar bölgesine sığır toynağından elde edilen jel uygulanan ve 6. hafta sakrifiye edilen grup. Sakrifiye sonrası histopatolojik değerlendirme yapılarak gruplar arasındaki farklar araştırıldı. Bulgular: Grupları histopatolojik olarak modifiye mankin skorlama sistemini kullanarak karşılaştırdık ve elde ettiğimiz bulgulara göre kondral hasar oluşan dize uygulanan jel etkisinde akut dönemde daha belirgin olmakla birlikte akut ve subakut dönemde tedavi uygulanmayan gruplara göre daha iyi iyileşme ve antienflamatuvar etki gözlemledik. Sonuç: Sığır toynağından elde edilen biyomateryalin, erken dönemde kıkırdak hasarına karşı koruyucu ve iyileştirici etki gösterdiği, ancak bu etkinin zamanla azalma eğiliminde olduğu belirlenmiştir. Elde edilen veriler, bu biyomateryalin osteokondral defekt tedavisinde umut vadettiğini göstermekte olup, materyalin ve uygulama stratejilerinin geliştirilmesine yönelik ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Cartilage injuries and, ultimately, osteoarthritis represent a significant health problem that can lead to morbidity, particularly among the elderly population. Therefore, the aim of this study was to investigate the effects of a collagen-rich gel derived from bovine hoof tissue on cartilage healing. Materials and Methods: A total of 40 Sprague-Dawley rats were used in this study. Five different groups were formed: a healthy control group, a group with controlled cartilage damage that was not treated and sacrificed at the 3rd week, a group with controlled cartilage damage that was not treated and sacrificed at the 6th week, a group with controlled cartilage damage that received bovine hoof-derived gel treatment and was sacrificed at the 3rd week, and a group with controlled cartilage damage that received bovine hoof-derived gel treatment and was sacrificed at the 6th week. After sacrifice, histopathological evaluation was performed to investigate differences between the groups. Results: The groups were compared histopathologically using the modified Mankin scoring system. According to our findings, the gel applied to the knees with chondral damage resulted in better healing and anti-inflammatory effects compared to untreated groups in both the acute and subacute phases, with these effects being more pronounced during the acute phase. Conclusion: The biomaterial derived from bovine hoof demonstrated protective and reparative effects against cartilage damage in the early period; however, these effects appeared to decline over time. The findings suggest that this biomaterial holds promise for the treatment of osteochondral defects, and further studies are needed to optimize both the material itself and its application strategies.