Tek akciğer ventilasyonunda çift lümenli tüp yeri doğrulama tekniklerinin karşılaştırılması: Oskültasyon, fiberoptik bronkoskopi ve videolu çift lümenli tüp
Comparison of double lumen tube place confirmation techniques in single lung ventilation: Auscultation, fiberoptic bronchoscopy and video double lumen tube
  1. Tez No: 939146
  2. Yazar: ARZU FIRAT DURBİLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÜNAL KANTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Tek akciğer ventilasyonu, videolu çift lümenli tüp, Single lung ventilation, double lumen tube with video
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, tek akciğer ventilasyonu (TAV) uygulanan göğüs cerrahi hastalarında çift lümenli endobronşiyal tüp (ÇLET) yeri doğrulama teknikleri olan oskültasyon, fiberoptik bronkoskopi (FOB) ve videolu çift lümenli endobronşiyal tüp (VÇLET) tekniklerini; intraoperatif tüp yeri doğrulama süresi, tüp dislokasyon sayısı, dislokasyonların düzeltilme süresi, FOB kullanım oranları, akciğer sönme kalitesi, postoperatif boğaz ağrısı, ses kısıklığı varlığı ve maliyet açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif ve gözlemsel çalışmaya elektif şartlarda göğüs cerrahisi tarafından lateral dekübit pozisyonda tek akciğer ventilasyonu uygulanacak ASA (American Society of Anesthesiology) I-III, 18-84 yaş arası 93 hasta dahil edildi. Hastalar randomize bir şekilde Grup I: Oskültasyon ile tüp yeri doğrulanan grup, Grup II: FOB ile tüp yeri doğrulanan grup ve Grup III: Videolu çift lümenli tüp kullanılan grup olarak üç gruba ayrıldı. Hastaların demografik verileri, entübasyon süreleri, tüp yeri doğrulama süreleri, tüp dislokasyonu sayısı, dislokasyon düzeltilme süresi, FOB kullanım sayı ve süresi, akciğer sönme kalitesi, postoperatif boğaz ağrısı ve ses kısıklığı varlığı kaydedildi. Üç grup maliyet açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 93 hasta dahil edilmiştir. Gruplar karşılaştırıldığında VÇLET ile tüp yeri doğrulama süresi istatistiksel anlamlı olarak daha kısa bulunmuştur (p˂0,001). FOB kullanımının maliyeti artırdığı bulunmuştur (p˂0,001). VÇLET'nin FOB kullanımını azaltmadığı bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma TAV uygulanan göğüs cerrahisi hastalarında VÇLET ile tüp yerinin daha kısa sürede doğrulanabileceğini göstermektedir. FOB kullanımı maliyeti artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of this study was to compare auscultation, fiberoptic bronchoscopy (FOB) and video double lumen tube (VDLT) double lumen tube (DLT) location confirmation techniques in terms of intraoperative tube location confirmation time, number of tube dislocations, correction time of dislocations, FOB usage rates, lung deflation quality, postoperative sore throat, presence of hoarseness and cost in thoracic surgery patients undergoing one lung ventilation (OLV). Materials and Methods: The single-center, prospective and observational study included 93 patients aged 18-84 years, ASA (American Society of Anesthesiology) I-III, who were to undergo one-lung ventilation in the lateral decubitus position by thoracic surgery under elective conditions. Patients were randomized into Group I: Group with confirmed tube location by auscultation, Group II: Group with confirmed tube location by FOB and Group III: The group in which double lumen tube with video was used. Demographic data of the patients, intubation times, tube site confirmation times, number of type dislocation, dislocation correction time, number and duration of FOB use, quality of lung deflation, presence of postoperative sore throat and hoarseness were recorded. The three groups were compared in terms of cost. Results: The study included 93 patients. When the groups were compared, the tube site confirmation time was found to be statistically significantly shorter with VCLT (p˂0.001). FOB use was found to increase the cost (p˂0.001). VCLET was not found to reduce the use of FOB. Conclusion: This study shows that in thoracic surgery patients undergoing TAV, the tube location can be confirmed in a shorter time with VCLET. FOB use increases the cost.