İslam hukuku açısından nesep ve ilgili güncel problemler
Genealogy in relation to Islamic law and related current problems
- Tez No: 939186
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ESEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Nesep, Güncel Problemler, Modern İspat Yöntemleri, Üreme ve Yapay Döllenme Teknikleri, Islamic Law, Genealogy, Current Problems, Modern Proof Methods, Reproduction and Artificial Insemination Techniques
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Şahsın anne ve babasıyla olan bağını ifade eden nesep, eskiden olduğu gibi günümüzde de önemli bir kavramdır. İslam hukukuna göre doğum yapan kadın anne, bu kadının kocası baba kabul edilmektedir. Koca liân ile çocuğu reddedebilmektedir. Önceki dönemlerde bu hususta pek fazla problem meydana gelmiyordu. Ancak modern dönemde yaşanan bazı gelişmeler nesebin ispatı, reddi ve anne ve baba açısından nesebin belirlenmesi hakkında birçok güncel problemin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Nesebin ispatı ve reddi hakkında ortaya çıkan güncel problemler genellikle DNA analizi ve kan tahlili gibi modern ispat yöntemleriyle ilgilidir. DNA analizi diğerine göre daha kuvvetli ve yaygın bir ispat yöntemidir. DNA analizindeki genel problem kullanımının yasaklanıp yasaklanmaması değil, nesebin şer'î delilleri arasındaki konumudur. Modern dönemde üreme ve yapay döllenme teknikleri konusunda tüp bebek, taşıyıcı annelik, sperm ve embriyonun dondurulması ve üreme organları nakli gibi uygulamalar ortaya çıkmıştır. Genel olarak homolog yapay döllenme ile gerçekleşen uygulamalarda pek fazla problem bulunmazken, heterolog yapay döllenme ile gerçekleşen ve üçüncü şahsın dâhil olduğu uygulamalarda neseple ilgili birçok problem bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Genealogy, which means the bond between a person and his or her mother and father, is an important concept today, as it was in the past. According to Islamic law, a woman who gives birth is considered a mother, and her husband is considered a father. The husband can reject the child with a li'an. In previous periods, there were not many problems in this issue. However, some developments in the modern period have caused many current problems to arise regarding the proof, rejection of genealogy, and the determination of genealogy from the perspective of the mother and father. Current problems that arise regarding the proof and denial of genealogy are generally related to modern proof methods such as DNA analysis and blood analysis. DNA analysis is a stronger and more widespread proof method than the other. The general problem with DNA analysis is not whether its use should be banned or not, but its position among the Shariah evidence of genealogy. In the modern period, operations such as in vitro fertilization, surrogacy, sperm and embryo freezing, and reproductive organ transplantation have emerged regarding reproduction and artificial insemination techniques. While there are generally no problems in operetions performed with homologous artificial insemination, many problems related to genealogy arise in operations performed with heterologous artificial insemination and involving a third party.