Generalize eklem hipermobilitesi olan bireylerde el bileğinin farklı pozisyonlarının median sinir üzerine etkisinin ultrasonografik olarak değerlendirilmesi
Ultrasonographic evaluation of the effect of different wrist positions on the median nerve in individuals with generalized joint hypermobility
  1. Tez No: 939292
  2. Yazar: İSMET ALKIM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİYE ÖNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Generalize Eklem Hipermobilitesi, Median Sinir, Ultrasonografi, Nöral Mobilite, El Bileği Pozisyonları, Generalized Joint Hypermobility, Median Nerve, Ultrasonography, Neural Mobility, Wrist Positions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, generalize eklem hipermobilitesi (GEH) olan bireylerde el bileğinin farklı pozisyonlarının (nötral, fleksiyon, ekstansiyon ve ulnar deviasyon) median sinir morfolojisi üzerindeki etkilerini ultrasonografik olarak değerlendirmek ve sağlıklı kontrollerle kıyaslamaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif kesitsel çalışmamıza GEH tanısı konulan 18 kadın (Beighton skoru ≥5) ve yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi bakımından benzer 18 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların her iki el bileği (toplam 72 el bileği) ultrasonografi ile değerlendirildi. El bileği nötral pozisyonda, aktif maksimal fleksiyon, ekstansiyon ve ulnar deviasyon sırasında median sinirin görüntüleri alındı. Her pozisyonda median sinirin kesit alanı ve çevresi ölçüldü, sirküleritesi (daireselliği) hesaplandı. Deformasyon oranları tespit edildi. Bulgular: GEH grubunun ulnar deviasyon pozisyonunda median sinir sirkülerite değeri (0.64±0.11), kontrol grubuna (0.57±0.12) göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p0.05). Sonuç: GEH olan bireylerde median sinirin el bileği ulnar deviasyonu sırasındaki morfolojik özellikleri, sağlıklı bireylerden farklılık göstermektedir. Bu farklılık, hipermobil bireylerde bağ dokusunun yapısal değişiklikleri ve karpal tünel içindeki artmış hareket ile ilişkili olabilir. Çalışmamız, GEH olan bireylerde periferik sinir biyomekaniğinin anlaşılmasına katkı sağlamakta, hipermobilite ile sinir ilişkisini inceleyecek gelecek çalışmalar için fikir oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of different wrist positions (neutral, flexion, extension, and ulnar deviation) on median nerve morphology in individuals with generalized joint hypermobility (GJH) using ultrasonography and to compare them with healthy controls. Materials and Methods: Our prospective cross-sectional study included 18 female volunteers diagnosed with GJH (Beighton score ≥5) and 18 healthy volunteers with similar age, gender, and body mass index. Both wrists of all participants (total of 72 wrists) were evaluated using ultrasonography. Images of the median nerve were obtained in neutral position, active maximal flexion, extension, and ulnar deviation. The cross-sectional area and perimeter of the median nerve were measured in each position, and circularity was calculated. Deformation ratios were determined. Results: The circularity value of the median nerve during ulnar deviation was significantly higher in the GJH group (0.64±0.11) compared to the control group (0.57±0.12) (p0.05). Conclusion: The morphological characteristics of the median nerve during wrist ulnar deviation in individuals with GJH differ from those in healthy individuals. This difference may be related to structural changes in connective tissue and increased movement within the carpal tunnel in hypermobile individuals. Our study contributes to the understanding of peripheral nerve biomechanics in individuals with GJH and provides insight for future studies examining the relationship between hypermobility and nerves.