Ankilozan spondilit tanılı hastalarda muskulus kuadriseps femoris ve muskulus soleus kaslarının kalınlıklarının ultrasonografik olarak ölçülerek dengeyle olan ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between muscle thickness of musculus quadriceps femoris and musculus soleus measured by ultrasonography and balance in patients diagnosed with ankylosing spondylitis
- Tez No: 939293
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVGİ ATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, denge, kas kalınlığı, ultrasonografi, Ankylosing spondylitis, balance, muscle thickness, ultrasonography
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu çalışmada; Ankilozan Spondilit hastalarında kuadriseps femoris ve soleus kas kalınlıklarının kantitatif olarak ultrasonografi ile ölçülmesi ve sağlıklı gönüllülerle karşılaştırılması, bu kas ölçümlerinin fonksiyonel dengeyi yansıtan Berg Denge Ölçeği (BDÖ) ile olan ilişkilerinin araştırılması, kas kalınlığı ile denge arasında potansiyel korelasyonun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Elde edilecek verilerin, hastalarda düşme riski yönetimi ve bireyselleştirilmiş rehabilitasyon programlarının planlanmasında klinik karar süreçlerine katkı sağlaması hedeflenmektedir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel, gözlemsel olarak planlanan çalışmaya 11/11/2024-11/03/2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Romatoloji Kliniği'nde takip edilen 60 ankilozan spondilit tanılı hasta ile dışlama kriterlerindeki özellikler veya hastalıklar bulunmayan 60 gönüllü birey dahil edildi. İki grupta sosyodemografik veriler, vücut kitle indeksi, sigara-alkol öyküsü, ek hastalık varlığı; ankilozan spondilit tanılı hastalar için; düzenli kullanılan ilaçlar, daha önce kullanılan ilaçlar, tanı süresi, hastalık başlangıç yaşı, HLAB27 pozitifliği, sakroileit varluğı, C-reaktif protein ve eritrosit sedimentasyon hızı değerleri kaydedildi. Her iki grubun dengesi Berg Denge Ölçeği ile değerlendirildi, ayrıca Ankilozan Spondilit tanılı katılımcıların BASDAİ(Bath ankylosing spondylitis disease activity index) ve BASFİ (Bath ankylosing spondylitis functional index) ile değerlendirilmesi yapıldı. Muskulus kuadriseps femoris ve muskulus soleus kas kalınlıkları ultrasonografik görüntüleme ile değerlendirildi, ölçüm dominant alt ekstremiteden yapıldı. Bulgular: Ankilozan Spondilit grubunda kuadriseps femoris ve soleus kas kalınlıkları, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Aynı zamanda Berg Denge Ölçeği (BDÖ) skorları da kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha düşük bulunmuştur. BDÖ skoru ile kuadriseps femoris, ve soleus kas kalınlıkları arasında pozitif yönde anlamlı korelasyon saptanmıştır. Ayrıca BDÖ skoru ile yaş, BASDAI ve BASFI skorları arasında negatif korelasyon görülmüş, yaşlanma ve hastalık aktivitesinin dengeyi olumsuz etkilediği gösterilmiştir. HLA-B27 pozitif bireylerde kuadriseps femoris kas kalınlığı, HLA-B27 negatif bireylere göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Sakroileit varlığı ve bDMARD kullanımına göre kas kalınlıklarında anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada, ankilozan spondilitli bireylerde kuadriseps femoris ve soleus kas kalınlıklarında azalma olduğu ve bu durumun denge performansı üzerinde olumsuz etkilere neden olduğunu saptadık. Ultrasonografi ile yapılan kas kalınlığı ölçümleri, postural stabilite değerlendirmesinde non-invaziv, kolay uygulanabilir ve güvenilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, AS'li bireylerde dengeyi artırmaya ve kas kitlesini korumaya yönelik bireyselleştirilmiş egzersiz ve rehabilitasyon programlarının planlanması önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to quantitatively measure the thickness of the kuadriseps femoris and soleus muscles in patients with Ankylosing Spondylitis (AS) using ultrasonography and to compare these measurements with those of healthy volunteers. Additionally, the study investigates the relationship between these muscle thickness measurements and functional balance, as assessed by the Berg Balance Scale (BBS), and aims to determine a potential correlation between muscle thickness and balance. The findings are expected to contribute to clinical decision-making processes, particularly in the management of fall risk and the planning of individualized rehabilitation programs for patients with AS. Materials and methods: This cross-sectional, observational study included 60 patients diagnosed with Ankylosing Spondylitis who were being followed at the Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Division of Rheumatology, at the University of Health Sciences Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between 11/11/2024 and 11/03/2025, along with 60 healthy volunteers who did not meet any exclusion criteria. Sociodemographic data, body mass index, smoking and alcohol use history, and presence of comorbidities were recorded for both groups. For patients diagnosed with Ankylosing Spondylitis, additional information such as current and previous medications, duration of AS diagnosis, age at disease onset, HLA-B27 positivity, presence of sacroiliitis, C-reactive protein (CRP), and erythrocyte sedimentation rate (ESR) values were also documented. Balance in both groups was assessed using the Berg Balance Scale (BBS), and AS patients were further evaluated using the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI) and Bath Ankylosing Spondylitis Functional Index (BASFI). The thickness of the muskuluskuadriseps femoris and muskulussoleus was measured using ultrasonographic imaging, with measurements taken from the dominant lower extremity. All data were recorded in case report forms. Results: In the AS group, the thickness of the kuadriseps femoris and soleus muscles was found to be significantly lower compared to the control group. Similarly, Berg Balance Scale (BBS) scores were also significantly lower in the AS group, indicating impaired postural balance. A significant positive correlation was observed between BBS scores and the thickness of the kuadriseps femoris and soleus muscles. Additionally, there was a negative correlation between BBS scores and age, BASDAI, and BASFI scores, suggesting that aging and increased disease activity adversely affect balance. The kuadriseps femoris muscle thickness was significantly lower in HLA-B27 positive individuals compared to HLA-B27 negative ones. No significant differences in muscle thickness were found based on the presence of sacroiliitis or the use of bDMARDs. Conclusion: In this study, we found that individuals with Ankylosing Spondylitis had reduced kuadriseps femoris and soleus muscle thickness, which negatively affected balance performance. Muscle thickness measurements obtained via ultrasonography emerged as a non-invasive, practical, and reliable method for evaluating postural stability. Based on these findings, it is important to plan individualized exercise and rehabilitation programs aimed at improving balance and preserving muscle mass in individuals with AS.