Meme kanseri hastalarında sentinel lenf nodu biyopsisi içinkullanılan farklı ajanların çıkarılan lenf nodu sayısına etkisi
Effect of various agents used for sentinel lymph node biopsyon the number of excised nodes in breast cancer patients
- Tez No: 939312
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLDENİZ KARADENİZ ÇAKMAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN BALBALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, sentinel lenf nodu biyopsisi, indosiyanin yeşili, Breast cancer, sentinel lymph node biopsy, indocyanin green
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç : Meme kanseri, tüm dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türüdür ve tedavi süreci, kanserin evresi ve tümör biyolojisi ile doğrudan ilişkilidir. Aksiller lenf nodu diseksiyonu (ALND), meme kanseri tedavisinde geleneksel bir yaklaşım olmasına karşın, sentinel lenf nodu biyopsisi (SLNB) son yıllarda daha tercih edilen bir yöntem haline gelmiştir. SLNB, aksiller cerrahiyi azaltarak hasta iyileşme sürecini hızlandırmakta ve düşük morbidite oranları sunmaktadır. SLNB'deki gelişmeler, kullanılan ajanlar ve bunların etkinlikleri üzerine pek çok araştırma yapılmaktadır. Çalışmada, radyokolloid, patent blue ve indosiyanin yeşili (ICG) gibi farklı boyama ve işaretleme ajanlarının kombinasyonları incelenmiştir. Her bir kombinasyonun çıkarılan sentinel lenf nodu sayısına etkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Kliniğinde 2018 – 2023 tarihlerinde meme kanseri tanısı ile SLNB yapılan 324 hastayı kapsamaktadır. Retrospektif çalışma özelliği taşımaktadır. Hastaların demografik verileri, tümör boyutu, immünhistokimyası, SLNB'sinde kullanılan işaretleme ajanı, çıkarılan lenf nodu sayısı, metastatik lenf nodu sayısı incelenmiş ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bulgular: Hastalar, kullanılan ajanlara göre yedi grupta toplanmıştır: Radyokolloid + Patent Blue: 155 hasta (%47,8), Radyokolloid: 89 hasta (%27,5), Patent Blue: 35 hasta (%10,8), Patent Blue + ICG: 20 hasta (%6,2), Radyokolloid + ICG: 12 hasta (%3,7), ICG: 7 hasta (%2,2), Radyokolloid + Patent Blue + ICG: 6 hasta (%1,9). Çıkarılan sentinel lenf nodu sayıları, hastalar arasında değişiklik göstermiş olup, çoğunluk olarak 4 (%32,4) ve 5 (%34,9) lenf nodu çıkarılmıştır. Kullanılan işaretleme yöntemlerine göre çıkarılan lenf nodu sayısında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (Kruskall-Wallis testi, p=0,106). Radyokolloid kullanılan hastalarda kolloid tutulum oranlarına göre değerlendirildiğinde radyokolloid + patent blue grubunda, sadece radyokolloid kullanılan gruba göre tutulum oranı ile çıkarılan lenf nodu sayısı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur (Mann Whitney U-test p=0,004). Ancak, diğer kombinasyonlarda bu fark belirgin olmamıştır. Metastatik lenf nodu sayısı, tüm gruplarda genellikle düşük bulunmuş ve medyan değer 0 olarak tespit edilmiştir. Bu, aksiller lenf nodu diseksiyonunun yerini almakta olan SLNB'nin etkinliğini destekleyen bir bulgudur. Sonuç: Çalışmamızda, farklı ajanlarla yapılan sentinel lenf nodu biyopsilerinde çıkarılan lenf nodu sayısı incelenmiş olup, ajan çeşitliliğinin çıkarılan lenf nodu sayısı üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Bununla birlikte, kullanılan ajanların her biri kendi avantaj ve dezavantajlarına sahiptir. Radyokolloid ve patent blue kombinasyonunun etkinliği, ICG ile yapılan uygulamalara kıyasla daha yaygın olsa da, ICG'nin floresans özellikleri ve daha iyi optik duyarlılığı da dikkate değerdir. Sonuç olarak, SLNB'nin en etkili şekilde uygulanabilmesi için her hastayı kendi özelinde değerlendirerek, tümör biyolojisi, yaş, vücut kitle indeksi gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır. Bu tür çalışmalar, daha geniş hasta gruplarıyla tekrar edilerek ajan çeşitliliğinin etkisi daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Breast cancer is the most common cancer type among women worldwide, and its treatment process is directly related to the stage of the cancer and the biology of the tumor. Axillary lymph node dissection (ALND) has traditionally been a common approach for breast cancer treatment. However, sentinel lymph node biopsy (SLNB) has become a more preferred method in recent years. SLNB reduces axillary surgery, accelerates patient recovery and offers low morbidity rates. Many studies have been conducted on the developments in SLNB, the agents used and their efficacy. In this study, combinations of different staining and labelling agents such as radiocolloid, patent blue and indocyanine green (ICG) were investigated. The combinations of these agents and their impact on the number of removed sentinel lymph nodes were evaluated. Materials and Methods: Our study includes 324 patients diagnosed with breast cancer who underwent SLNB between 2018 and 2023 at the Department of General Surgery, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine. This is a retrospective study that includes the patient's demographic data, tumor size, immunohistochemical examination, the marking agent used in SLNB, the number of removed lymph nodes, and the number of metastatic lymph nodes and analyses statistically. Results: The patients were grouped into seven categories based on the agents used: Radiocolloid + Patent Blue: 155 patients (47.8%), Radiocolloid: 89 patients (27.5%),Patent Blue: 35 patients (10.8%), Patent Blue + ICG: 20 patients (6.2%), Radiocolloid + ICG: 12 patients (3.7%), ICG: 7 patients (2.2%), Radiocolloid + Patent Blue + ICG: 6 patients (1.9%). The number of removed sentinel lymph nodes varied among the patients, with the majority having 4 (32.4%) and 5 (34.9%) lymph nodes removed. No statistically significant difference was found in the number of removed lymph nodes based on the marking methods used (Kruskal-Wallis test, p = 0.106). In patients who used radiocolloid, a significant difference was found in the number of removed lymph nodes based on colloid uptake when comparing the Radiocolloid + Patent Blue group to the Radiocolloid-only group (Mann Whitney U-test p = 0.004). However, no significant differences were observed in other combinations. The number of metastatic lymph nodes was generally low across all groups, with a median value of 0. This finding supports the effectiveness of SLNB, which is replacing axillary lymph node dissection. Conclusion: In our study, the number of removed lymph nodes in sentinel lymph node biopsies using different agents was examined, and it was found that the variety of agents had no significant effect on the number of lymph nodes removed. However, each agent has its own advantages and disadvantages. While the effectiveness of the radiocolloid and patent blue combination is more prevalent compared to applications using ICG, the fluorescence properties of ICG and its better optical sensitivity are also noteworthy. In conclusion, to apply SLNB most effectively, each patient should be evaluated individually, considering factors such as tumor biology, age, and body mass index. These types of studies can be repeated with larger patient groups, allowing a more detailed evaluation of the impact of agent diversity.