Meme kanserli hastalarda preoperatif çekilen PET-CT'nin aksiller cerrahi kararındaki yeri
The place of preoperative PET-CT in axillary surgery decision in patients with breast cancer
- Tez No: 720197
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN FEHMİ KÜÇÜK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aksiller cerrahi, ALND, Meme kanseri, PET-CT, SLNB, ALND, Axillarysurgery, Breastcancer, PET-CT, SLNB
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş: Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü ve kansere bağlı ölümlerde ise 2.sırada yer alan bir hastalıktır. Meme kanserinin tedavisinde tanı konulduktan sonra uygun görüntüleme yöntemleri ile evresini ve bu evreye yönelik en doğru tedavi modalitesini belirlemek hastalıksız sağkalım için kaçınılmazdır. Görüntüleme yöntemlerinden PET-CT (PositronEmissionTomography-ComputerizedTomography),evreleme, tedaviye cevabı değerlendirme ve meme kanseri prognozunun tahmininde faydalı bir görüntüleme yöntemidir. Amaç:Bu çalışmamızda evreleme için kullanılan preoperatif PET-CT'yi SLNB (Sentinel Lenf Nodu Biyopsisi)ile birlikte değerlendirdiğimizde gereksiz aksillerdiseksiyonununönlenebileceğini göstermeyi amaçladık. GereçveYöntem:Kliniğimizde 2017-2021 yılları arasında meme kanseri sebebiyle opere edilmiş hastalar retrospektif olarak incelendi. Bu hastalardan evreleme amacıyla PET-CT çekilmiş olan, ameliyatta SLNB frozen incelemesi yapılan ve en az 3 lenf nodu çıkarılarak uygun aksiller cerrahi kararı alınan toplam 186 hasta çalışmaya dahil edildi. Bulgular:Meme kanseri sebebiyle opere edilen 186hastanın 52'sine (%28) aksillerdiseksiyon uygulandı. Bu hastaların 21'inde(%11,3) nihai patolojisinde aksiller metastaz saptandı. PET/CT'de tutulum olmayan toplam 64 (%34,4) hastanın 60'ında patolojik olarak da aksilladametastatik lenf nodu saptanmadı ve Negatif PrediktifDeğer (NPD) %94 olarak hesaplandı. PET-CT SUDmax değerinin ise aksilladaki metastazı doğru tahmin edebilmede önemli bir kriter olduğunu, SUDmax değerinin arttıkça aksiller metastaz olasılığının arttığını gördük. PET-CT SUDmax değeri 1.05 altındaki değerleriçinNPD: %93 (p:0.006) olarak bulundu.PET-CT'de aksilla tutulumu olan 105 hastanın 17'sinde patolojik olarak metastatik lenf nodu saptandı ve PPD ise %13 olarak bulundu. Metastatikaksillerlenf nodunu belirlemede PET-CT'ninsensitivitesi%81, spesivitesi ise %63 saptandı. Sonuç:Evreleme amacıyla çekilen PET-CT'ninmetastatikaksillerlenf nodunu saptamada yüksek NPD fakat düşük PPD'yesahip olduğunu, yüksek NPD'ye sahip olması ile aksiller metastazı tahmin edebilmede fikir verebileceğini gördük.Fakat SLNB'nin sahip olduğu yüksek yanlış pozitif oranı ile yapılan gereksiz aksillerdiseksiyonu önlemek için PET-CT'ninyüksek bir PPD'ye sahip olmaması sebebiyle,aksiller cerrahi kararı sadece PET-CT ile doğru karar verilemeyecektir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Breastcancer is themostcommontype of cancer in womenandthesecondleadingcause of cancer-relateddeaths. Inthetreatment of breastcancer, determiningthestagewithappropriateimagingmethodsafterthediagnosisanddeterminingthemostaccuratetreatmentmodalityforthisstageareinevitablefordisease-freesurvival. PET/CT is a usefulimagingmethodforstaging, evaluation of responsetotreatmentandprediction of breastcancerprognosis. Aim:Inthisstudy; Weaimedtoshowthatunnecessaryaxillarydissection can be preventedwhenweevaluatethepreoperative PET-CT usedforstagingtogetherwith SLNB. MaterialsandMethods: Patientswhowereoperatedforbreastcancer in ourclinicbetween 2017 and 2021 wereretrospectivelyanalyzed A total of 186 patientswho had PET-CT forstaging, SLNB frozenexamination at surgery, andaxillarysurgerydecisionbyresecting at least 3 lymphnodeswereincluded in thestudy. Results:Axillarydissectionwasperformed in 52 (28%) of 186 patientswhowereoperatedforbreastcancer. Axillarymetastasesweredetected in the final pathology in 21 of thesepatients. In 60 of 64 patientswithoutinvolvement in PET/CT, nometastaticlymphnodewasdetected in theaxillapathologically, andtheNegativePredictive Value (NPD) wascalculated as 94%. Wehaveseenthat PET-sudmaxvalue is an importantcriterionforaccuratelypredictingmetastasis in theaxilla, and as thesud-maxvalueincreases, theprobability of axillarymetastasisincreases. NegativePredictive Value for PET-CT Sud-Maxvaluebelow 1.05: 93% (p:0.006) Pathologically, metastaticlymphnodesweredetected in 45 of 122 patientswithaxillainvolvement in PET/CT, andthepositivepredictivevaluewascalculated as 36%. Thesensitivityandspecificity of PET/CT were 81% and 63% in detectingmetastaticlymphnode. Conclusion:Wehaveseenthat PET-CT takenforstagingpurposes has high NPD but low PPD in detectingmetastaticaxillarylymphnode, andhavinghigh NPD can give an idea in estimatingaxillarymetastasis. However, since the SLNB does not have a high PPD topreventunnecessaryaxillarydissectionwithitshighfalsepositive rate, thedecisionforaxillarysurgerycannot be madewith PET-CT alone.