Elit kadın futbolcularda farklı şiddetlerde uygulanan post aktivasiyon potansiyelinin sürat ve çevikliğe etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of post activation potential applied at different intensities on speed and agility in elite female soccer players
- Tez No: 939402
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ATAKAN ÇAĞLAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Post-activation potentiation (PAP), Agility, Speed, Female football playerers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışma, elit kadın futbolcularında farklı şiddetlerde post-aktivasyon potansiyelinin (PAP) sürat ve çeviklik üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Deneysel bir tasarımla, 3 haftalık bir süreç boyunca gruplara farklı PAP protokolleri uygulanmış ve testler arasında 1 dakika dinlenme arası verilmiştir. Çalışma sırasında, her katılımcının back squat 1RM değerine göre %60, %80 ve %100 şiddet bölgeleri belirlenmiş ve bu şiddetlerde farklı tekrar/set uygulamaları yapılmıştır. Sonuçlar, gruplar arasında çeviklik testi performansları açısından bazı anlamlı farklar olsa da, düşük ve yüksek şiddetli gruplar arasında belirgin bir fark bulunmamıştır. Özellikle, düşük ve yüksek şiddetli PAP uygulamalarının çeviklik üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı görülmüştür. Bununla birlikte, %80 şiddetli grup ile kontrol grubu arasında çeviklik testi sonuçlarında anlamlı bir fark bulunmuş, bu da orta şiddetli PAP uygulamalarının çeviklik üzerinde olumlu etkiler yaratabileceğini göstermektedir. Çalışma ayrıca, PAP'ın çeviklik üzerindeki etkilerinin şiddet seviyelerine bağlı olarak değişebileceğini ortaya koymuştur. Dikey sıçrama testi ve çeviklik testinde anlamlı farklar bulunmaması, PAP'ın sürat ve çeviklik gibi fonksiyonel performansları iyileştirme potansiyeline dair beklentileri karşılamadığını göstermektedir. Çeviklik gibi teknik becerilerin gelişiminde PAP'ın tek başına yeterli olamayabileceği, diğer antrenman teknikleriyle desteklenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Bu bulgular, PAP'ın çeviklik ve sürat gibi dinamik beceriler üzerinde sınırlı etkiler yaratabileceğini, daha spesifik ve hedeflenmiş antrenman yöntemlerine ihtiyaç duyulduğunu göstermektedir. Literatür, PAP'ın çeviklik gibi teknik becerilerde etkisinin sınırlı olabileceğini belirtmektedir. Özellikle kadın futbolcuların biyolojik farklılıkları göz önünde bulundurulduğunda, PAP'ın etkinliğinin sporcunun biyomekanik yapısı ve nöromüsküler uyumuna göre değişebileceği ifade edilmiştir. Çalışma, PAP'ın çeviklik gibi teknik becerilerde ve sürat gibi dinamik hareketlerde tek başına yeterli olmayacağını ve daha kapsamlı antrenman programlarına ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Anahtar kelimesi: Post-aktivasyon potansiyeli (PAP), Çeviklik, Sürat, Kadın futbolcular
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effects of post-activation potentiation (PAP) at different intensities on speed and agility in elite female football players. Using an experimental design, different PAP protocols were applied to groups over a 3-week period, with a 1-minute rest between tests. During the study, intensity zones were determined based on each participant's back squat 1RM value, and different repetition/set protocols were applied at 60%, 80%, and 100% intensities. The results showed some significant differences in agility test performances between groups, but no notable difference between the low and high-intensity groups. Specifically, it was observed that low and high-intensity PAP applications did not have a significant effect on agility. However, a significant difference was found between the 80% intensity group and the control group in agility test results, suggesting that moderateintensity PAP applications might have positive effects on agility. The study also indicated that the effects of PAP on agility could vary depending on intensity levels. The absence of significant differences in the vertical jump test and agility test suggests that PAP did not meet expectations for improving functional performances such as speed and agility. It was emphasized that PAP alone might not be sufficient for the development of technical skills like agility, and it should be supported by other training techniques. These findings suggest that PAP may have limited effects on dynamic skills like agility and speed, indicating the need for more specific and targeted training methods. Literature suggests that the effects of PAP on technical skills like agility may be limited, and especially considering the biological differences of female football players, the effectiveness of PAP could depend on the athlete's biomechanical structure and neuromuscular adaptation. The study concluded that PAP alone may not be sufficient for improving technical skills like agility and dynamic movements like speed, and more comprehensive training programs are needed.