Pc3 metastatik ve LNCaP daha az metastatik prostat kanseri hücre soylarında SMYD1 ve SMYD2 lizin metiltransferazların ifade düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of expression levels of SMYD1 and SMYD2 lysine methyltransferases in Pc3 metastatic and LNCaP less metastatic prostate cancer cell lines
  1. Tez No: 939482
  2. Yazar: SAMANEH PARSA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YEMLİHA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostate cancer, SMYD, Metastasis, PC3, LNCaP
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen malignitelerden biri olup, özellikle metastatik formu yüksek mortalite oranları ile dikkat çekmektedir. Metastaz, kanser tedavisinin etkinliğini azaltan ve hastalığın prognozunu kötüleştiren temel süreçlerden biridir. Bu çalışmada, prostat kanserinin iki farklı hücre soyu olan PC3 (yüksek metastatik potansiyel) ve LNCaP (daha az metastatik potansiyel) üzerinde SMYD1 ve SMYD2 lizin metiltransferazlarının gen ifade düzeyleri karşılaştırılmıştır. SMYD protein ailesi, epigenetik düzenleme süreçlerinde önemli bir role sahip olup, gen ekspresyonunun modülasyonu, hücre döngüsü düzenlenmesi, DNA onarımı ve kanser metastazı gibi biyolojik süreçlere doğrudan katkıda bulunmaktadır. Özellikle, SMYD1'in kas gelişimi ve gen transkripsiyonunun düzenlenmesinde, SMYD2'nin ise DNA hasar onarımı ve hücre döngüsü kontrolünde görev aldığı bilinmektedir. Bu proteinlerin prostat kanseri ile ilişkili metastatik süreçlerdeki rolleri, literatürde yeterince aydınlatılmamıştır ve bu çalışma bu eksikliği gidermeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın deneysel kısmında, PC3 ve LNCaP hücre soylarından RNA izolasyonu gerçekleştirilmiş ve bu örnekler kantitatif PCR (qPCR) yöntemi ile analiz edilmiştir. SMYD1 ve SMYD2 gen ekspresyon seviyeleri dikkatlice ölçülerek iki hücre soyu arasındaki farklılıklar ortaya konmuştur. Sonuç olarak, SMYD protein ailesinin prostat kanseri biyolojisi üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik bu çalışma, kanserin moleküler mekanizmalarının daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir ve gelecekte metastazın önlenmesine yönelik terapötik yaklaşımlar geliştirilmesi için bir referans noktası oluşturabilir. Anahtar Kelimeler Prostat kanseri, SMYD, Metastaz, PC3, LNCaP.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is one of the most common malignancies in men, with its metastatic form being particularly noteworthy due to its high mortality rates. Metastasis is a critical process that reduces the effectiveness of cancer treatment and worsens the prognosis of the disease. This study compared the gene expression levels of SMYD1 and SMYD2 lysine methyltransferases in two distinct prostate cancer cell lines: PC3 (high metastatic potential) and LNCaP (lower metastatic potential). The SMYD protein family plays a significant role in epigenetic regulation processes, directly contributing to biological events such as gene expression modulation, cell cycle regulation, DNA repair, and cancer metastasis. Specifically, SMYD1 is known to be involved in muscle development and the regulation of gene transcription, while SMYD2 plays a role in DNA damage repair and cell cycle control. The roles of these proteins in metastasis-related processes of prostate cancer remain insufficiently elucidated in the literature, and this study aims to address this gap. In the experimental phase, RNA was isolated from PC3 and LNCaP cell lines, and quantitative PCR (qPCR) analysis was performed on the samples. The expression levels of SMYD1 and SMYD2 genes were carefully measured, and the differences between the two cell lines were highlighted. In conclusion, this study, which aims to understand the effects of the SMYD protein family on prostate cancer biology, may contribute to a better understanding of the molecular mechanisms of cancer and serve as a reference point for the development of therapeutic approaches to prevent metastasis in the future.