Endometrial ve myometrial elastografinin frozen-fresh ICSI sikluslarında gebelik sonuçlarını öngörmedeki yeri
The role of endometrial and myometrial elastography in predicting pregnancy outcomes in frozen-fresh ICSI cycles
  1. Tez No: 939491
  2. Yazar: MERT AÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZŞENER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: akustik radyasyon kuvveti impulsu, elastografi, infertilite, intrasitoplazmik sperm enjeksiyonu, in vitro fertilizasyon, shear wave elastografi, acoustic radiation force impulse, elastography, infertility, intracytoplasmic sperm injection, in vitro fertilization, shear wave elastography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Kliniğimizde İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI)/İn Vitro Fertilizasyon (IVF) uygulanan hastalarda, embriyo transferi öncesinde gerçekleştirilen myometrial ve endometrial ultrasonografik elastografi ölçümlerinin, frozen ve fresh ICSI sikluslarında gebelik ve canlı doğum sonuçlarını öngörmedeki potansiyel rolünün değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Ege Üniversitesi Aile Planlaması ve Kısırlık (İnfertilite) Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde, Ocak - Haziran 2024 tarihleri arasında ICSI/IVF sonrası embriyo transferi planlanan hastalarda myometrial ve endometrial ultrasonografik elastografi ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Frozen ve fresh ICSI siklusları dahil edilmiş olup, tüm ölçümler tek bir operatör tarafından yapılmıştır. Değerlendirmeler, ARFI (Acoustic Radiation Force Impulse) pSWE (point Shear Wave Elastography) özelliği etkinleştirilmiş ultrasonografi cihazı kullanılarak, embriyo transferinden bir saat önce gerçekleştirilmiştir. Anterior ve posterior myometrium ile endometrium, transdüserden 8 cm mesafe içinde sagittal düzlemde incelenmiş, her bölgeden üç ölçüm alınarak ortalaması hesaplanmıştır. Toplam 131 hastaya elastografi değerlendirmesi yapılmış, ancak over hiperstimülasyonu, retrovert uterus ve karın duvarı kalınlığı nedeniyle uterusun derin yerleşimli olması gibi nedenlerle 20 hastada ölçüm gerçekleştirilememiştir. Bu nedenle, çalışmaya 111 hasta dahil edilmiştir. Ayrıca, endometriozis, myoma uteri, adenomyozis, endometrial polip ve uterin anomaliler dışlama kriteri olarak belirlenmiş ve bu hastalara elastografi uygulanmamıştır. Bulgular: Anterior myometrial/endometrial elastografi oranı, tüm hasta popülasyonunda (p=0,036), fresh embriyo transferi yapılan grupta (p=0,014) ve iki adet fresh embriyo transferi uygulanan sikluslarda (p=0,004) canlı doğum elde edilen hastalarda anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Endometrial elastografi ölçümleri, fresh embriyo transferi yapılan hastalarda (p=0,028) ve iki embriyo transferi uygulanan fresh sikluslarında (p=0,001) canlı doğum gerçekleşen grupta istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptanmıştır. Bununla birlikte, anterior myometrial elastografi ölçümü, iki embriyo transferi yapılan frozen sikluslarında canlı doğum elde edilen hastalarda anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p=0,030). Sonuç: Bulgularımız, endometrial ve myometrial elastografi ölçümlerinin, özellikle anterior myometrial/endometrial elastografi oranının, gebelik sonuçlarını tahmin etmede klinik olarak anlamlı olabileceğini göstermektedir. Canlı doğum gerçekleşen hastalarda, endometrial elastografi ölçümlerinin daha yüksek, anterior myometrial elastografi ölçümlerinin ve anterior myometrial/endometrial elastografi oranının daha düşük olması, bu yöntemin endometrial reseptivite değerlendirmesinde klinik kullanıma girebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the potential role of myometrial and endometrial ultrasonographic elastography measurements performed before embryo transfer in predicting pregnancy and live birth outcomes in frozen and fresh ICSI cycles in patients undergoing Intracytoplasmic Sperm Injection (ICSI) / In Vitro Fertilization (IVF) at our clinic. Method: At the Ege University Family Planning and Infertility Research and Application Center, between January and June 2024, myometrial and endometrial ultrasonographic elastography measurements were performed in patients scheduled for embryo transfer following ICSI/IVF. Frozen and fresh ICSI cycles were included, and all measurements were performed by a single operator. Assessments were conducted one hour before embryo transfer using an ultrasound device equipped with the ARFI (Acoustic Radiation Force Impulse) pSWE (point Shear Wave Elastography) feature. The anterior and posterior myometrium and endometrium were examined in the sagittal plane within 8 cm from the transducer, and three measurements were taken from each region, with the mean value calculated. A total of 131 patients underwent elastographic evaluation; however, due to ovarian hyperstimulation, retroverted uterus, and increased abdominal wall thickness leading to deep uterine positioning, measurements could not be obtained in 20 patients. Therefore, 111 patients were included in the study. Additionally, endometriosis, uterine fibroids, adenomyosis, endometrial polyps, and uterine anomalies were determined as exclusion criteria, and elastography assessment was not performed on these patients. Results: The anterior myometrial/endometrial elastography ratio was found to be significantly lower in patients who achieved live birth across the entire patient population (p=0.036), in the fresh embryo transfer group (p=0.014), and in cycles where two fresh embryos were transferred (p=0.004). Endometrial elastography measurements were significantly higher in patients who achieved live birth in the fresh embryo transfer group (p=0.028) and in fresh cycles where two embryos were transferred (p=0.001). Additionally, anterior myometrial elastography measurements were found to be significantly lower in patients who achieved live birth in frozen cycles with two embryo transfers (p=0.030). Conclusion: Our findings suggest that endometrial and myometrial elastography measurements, particularly the anterior myometrial/endometrial elastography ratio, may be clinically significant in predicting pregnancy outcomes. The observation that endometrial elastography measurements were higher, while anterior myometrial elastography measurements and the anterior myometrial/endometrial elastography ratio were lower in patients who achieved live birth, indicates that this method may have potential for clinical application in assessing endometrial receptivity.