Görme yetersizliği olan bireyler için tasarlanan 'Göktuğ-Dem' (dokunsal ezgi materyali) hakkında öğrenci ve eğitimci görüşleri
Student and educator perspectives on 'Göktuğ-Dem' (tactile melody material) designed for individuals with visual impairments
  1. Tez No: 939490
  2. Yazar: SÜLEYMAN EKİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVANÇ AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Müzik, Education and Training, Fine Arts, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzikogram, Ritmogram, Dokunsal Ezgi Haritası, Göktuğ-DEM Materyali, Görme Yetersizliği, Müzik Eğitimi, Braille Öğrenimi, Kapsayıcı Eğitim, Disiplinlerarası Entegrasyon, Özel Eğitim, Musicogram, Rhythmogram, Tactile Melody Map, Göktuğ-DEM Material, Visual Impairment, Music Education, Braille Learning, Inclusive Education, Interdisciplinary Integration, Special Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
GÖRME YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLER İÇİN TASARLANAN“GÖKTUĞ-DEM”(DOKUNSAL EZGİ MATERYALİ) HAKKINDA ÖĞRENCİ VE EĞİTİMCİ GÖRÜŞLERİ Süleyman EKİCİ Erciyes Üniversitesi, Güzel Sanatlar Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Nisan 2025 Danışman: Doç. Dr. Kıvanç AYCAN ÖZET Müzikogram, dinlenen bir müziğin bölümlerini, dinamiklerini ve formunu görsel sembollerle ifade etmeye dayanan bir yaklaşımdır. Bu yöntemle müzikteki ritim, melodi, süre ve yapı öğeleri çizim ve resimler aracılığıyla somutlaştırılır. Benzer şekilde, ritmogram yaklaşımı da ritmik yapıları somut ve sezgisel öğelerle betimleyerek ritim kalıplarının kavranmasını amaçlar. Ancak bu yöntemlerin görsel ağırlıklı yapısı, görme yetersizliği olan öğrencilerin uygulamalara aktif katılımını sınırlamaktadır. Bu çalışma, söz konusu problem durumuna çözüm üretmek amacıyla“dokunsal ezgi haritası”yaklaşımını benimseyerek“Göktuğ-DEM”adlı taktil (dokunsal) bir materyal geliştirmiş ve uygulamıştır.“Göktuğ-DEM”materyali, görme yetersizliği olan öğrencilerin ritim ve melodi algılarını dokunsal düzeyde deneyimlemelerine imkân tanıyarak, hem müzikogram hem de ritmogram etkinliklerine katılımlarını kolaylaştırmayı hedeflemiştir. Ayrıca, Braille öğrenimi sürecine de hazırlayıcı katkı sunması amaçlanmıştır. Araştırma, nitel eylem araştırması ve tasarım temelli ilkeler doğrultusunda yürütülmüş; üçgenleme yöntemiyle (görüşme, odak grup görüşmesi, gözlem) toplanan veriler analiz edilmiştir. Bulgular,“Göktuğ-DEM”materyalinin dokunsal ve ergonomik tasarımı sayesinde öğrencilerin müzikogram ve ritmogram etkinliklerinde ritim, tempo ve yapı algılarını daha iyi kavradıklarını ve müziği“dokunarak”keşfetme olanağı elde ettiklerini göstermektedir. Çalışma sonucunda, materyalin kapsayıcı eğitimi desteklediği, Braille nota eğitimine olumlu etkiler sağladığı ve disiplinler arası kullanım potansiyeline sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, öğretmen eğitiminin geliştirilmesi ve dokunsal ayrıntıların zenginleştirilmesiyle materyalin daha yaygın ve etkin bir şekilde uygulanabileceği vurgulanmıştır. Böylece müzikogram ve ritmogram uygulamaları, görme yetersizliği olan bireyler için daha erişilebilir ve somut hâle getirilmiş; problem durumuna pratik bir çözüm sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
STUDENT AND EDUCATOR PERSPECTIVES ON“GÖKTUĞ-DEM”(TACTILE MELODY MATERIAL) DESIGNED FOR INDIVIDUALS WITH VİSUAL IMPAIRMENTS Süleyman EKİCİ Erciyes University, Enstitute of Fine Arts M.Sc. Thesis, April 2025 Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kıvanç AYCAN ABSTRACT The musicogram is an approach based on representing the sections, dynamics, and form of a piece of music through visual symbols. In this method, elements such as rhythm, melody, duration, and structure are expressed through drawings and illustrations. Similarly, the rhythmogram approach aims to support the understanding of rhythmic patterns by describing rhythmic structures using tangible and intuitive elements. However, the predominantly visual nature of these methods restricts the active participation of students with visual impairments. In response to this issue, the present study developed and implemented a tactile material named“Göktuğ-DEM”based on the“tactile melody map”approach. The“Göktuğ-DEM”material was designed to enable students with visual impairments to experience rhythm and melody through tactile means, thereby facilitating their participation in both musicogram and rhythmogram activities. It was also intended to provide preparatory support for the Braille literacy process. The research was conducted following qualitative action research and design-based research principles; data were collected through triangulation (interviews, focus group discussions, and observations) and analyzed accordingly. The findings revealed that the tactile and ergonomic design of“Göktuğ-DEM”allowed students to better perceive rhythm, tempo, and musical structure during musicogram and rhythmogram activities, offering them the opportunity to“explore”music through touch. The study concluded that the material supports inclusive education, contributes positively to Braille music literacy, and possesses interdisciplinary application potential. Furthermore, it was emphasized that with enhanced teacher training and enriched tactile details, the material could be used more effectively and widely. As a result, musicogram and rhythmogram practices were made more accessible and concrete for individuals with visual impairments, offering a practical solution to the identified problem.