Tremor dominant olan ve olmayan Parkinson hastalarının cerebrum ve cerebellum hacimlerinin ölçülmesi ve hafif kognitif bozukluk ile ilişkisinin değerlendirilmesi
Measurement of cerebrum and cerebellum volumes of Parkinson's disease patients with and without tremor dominant and evaluation of the relationship with mild cognitive impairment
  1. Tez No: 939493
  2. Yazar: KÜBRA ERTEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ FARUK ÖZYAŞAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, Hafif kognitif bozukluk, Parkinson hastalığı, Tremor, Volbrain, Dementia, Mild cognitive impairment, Parkinson's disease, Tremor, Volbrain
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Parkinson Hastalığı (PH) toplumda en sık ikinci karşılaşılan nörodejeneratif hastalıktır. Hastalık motor ve nonmotor semptomlarla seyreder. Bradikinezi, rijidite ve istirahat tremoru kardinal motor semptomlardır. En sık görülen nonmotor semptom ise kognitif bozukluktur. Çalışmamızda motor semptomlarına göre tremor dominant (TD) ve postüral instabilite yürüme bozukluğu (PIGD) olarak alt gruplara ayrılan hastaların cerebrum ve cerebellum hacimlerinin hafif kognitif bozukluk (HKB) ile ilişkisini incelemek amaçlanmaktadır. Çalışmamıza 27 TD-PH, 25 PIGD-PH ve 21 sağlıklı kontrol (SK) dahil edilmiştir. Hasta gruba nöropsikolojik testlerden Mini Mental Durum Testi (MMDT), Montreal Bilişsel Ölçek (MoCA), Sözel Akıcılık, Sayı Menzili, Saat Çizme ve Luria Ardışık Çizim Testi uygulanmıştır. MMDT 25 puan ve üzerinde olanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara seviye 1 HKB tanısı koyulmuştur ve hastalar HKB ve normal kognisyon (N) olarak gruplandırılmıştır. Çalışmaya katılan kişilerin beyin Manyetik Rezonans Görüntüleri (MRG) kullanılarak cerebrum ve cerebellum hacimleri vol2Brain yöntemiyle hesaplanmıştır. PIGD-PH'nin total ve sol gyrus rectus, total ve sağ area subcallosa, posterior cingulate gyrus hacimleri ve TD-PH'nın sol precentral gyrus medial segment hacmi SK'lerden; SK'lerin gyrus supramarginalis hacmi TD-PH ve PIGD-PH'dan anlamlı büyük bulunmuştur. PIGD-HKB cerebellum total, sağ, sol ve beyaz cevher (WM) total, sol ve gri cevher (GM) sol hacmi TD-N'den; PIGD-HKB total,sağ nucleus accumbens, sağ globus pallidus, total ve sağ gyrus frontalis inferior pars orbitalis hacmi PIGD-N'den; TD-HKB sağ gyrus occipitalis inferior hacmi PIGD-N'den anlamlı azalmış bulunmuştur. Nöropsikolojik test puanlarıyla çeşitli düzeyde korelasyonlar tespit edilmiştir. Sonuç olarak motor alt gruplara ayrılmış PH'nin HKB olup olmamasına göre cerebrum ve cerebellum yapılarında hacimsel değişiklikler olduğu ve nöropsikolojik test korelasyonlarıyla özellikle yürütücü işlevlerde bozulmanın gözlendiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Parkinson's Disease (PD) is the second most common neurodegenerative disorder in the population. PD is characterized by both motor and non-motor symptoms. Bradykinesia, rigidity, and resting tremor are cardinal motor symptoms. Cognitive impairment is the most frequently observed non-motor symptom. The objective of this study is to examine the relationship between cerebrum and cerebellum volumes and mild cognitive impairment (MCI) in PD patients classified as tremor-dominant (TD) and postural instability gait disorder (PIGD). The study includes 27 TD-PD, 25 PIGD-PD, and 21 healthy controls (HC). Participants underwent neuropsychological assessments, including the Mini-Mental State Examination (MMSE), Montreal Cognitive Assessment (MoCA), Verbal Fluency, Digit Span, Clock Drawing, and Luria Sequential Drawing Test. Only those scoring 25 or above on the MMSE were included. Patients were diagnosed with Level 1 MCI and grouped into MCI and Normal Cognition (N). Brain Magnetic Resonance Imaging (MRI) was used to calculate cerebrum and cerebellum volumes with the vol2Brain method. Compared to HC, total, left gyrus rectus, total, right area subcallosa, and posterior cingulate gyrus volumes in PIGD-PD and the left precentral gyrus medial segment volume in TD-PD was significantly larger. TD-PD and PIGD-PD showed significantly increased gyrus supramarginalis volumes compared to HC. PIGD-MCI showed significantly reduced total, right and left cerebellum, total left white matter, and left gray matter cerebellum volumes compared to PIGD-N. Additionally, PIGD-MCI had smaller total,right nucleus accumbens, right globus pallidus, and total, right gyrus frontalis inferior volumes, while TD-MCI had reduced right occipital gyrus volume from PIGD-N. Several levels of correlations were detected among neuropsychological test scores. In conclusion, it is thought that there are volumetric changes in the cerebrum and cerebellum structures of PD patients, depending on whether they have MCI or not, and that impairments in executive functions are specially observed through correlations with neuropsychological tests.