Lomber disk hernisi cerrahisi sonrasında sürekli ve aralıklı lumbosakral korse kullanımının ağrı, uyku ve konfora etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effects of continuous and intermittent lumbosacral corset use on pain, sleep and comfort after lumbar disc herniation surgery: A randomized controlled study
  1. Tez No: 939494
  2. Yazar: KADİR ÜRKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYNUR KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Lomber Disk Hernisi, Cerrahi Ağrı Yönetimi, Postoperatif Bakım, Uyku, Lumbosakral Korse, Lumbar Disc Herniation, Surgical Pain Management, Postoperative Care, Sleep, Lumbosacral Corset
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Lomber disk cerrahisi uygulanan hastalarda sürekli ve aralıklı lumbosakral korse kullanımının ağrı, uyku ve konfora etkisi konusunda mevcut kanıtlar sınırlıdır. Bu çalışma lomber disk cerrahisi uygulanan hastalarda sürekli ve aralıklı lumbosakral korse kullanımının ağrı, uyku ve konfor üzerindeki etkilerinin belirlenmesidir. Çalışma için Hasan Kalyoncu Üniversitesi Etik Kurulu'ndan (Onay No: 2024-14) izin alındı. Araştırma, 25 Eylül 2024- 1 Nisan 2025 tarihleri arasında Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Servisi'nde yapıldı. Çalışmaya katılan 102 hasta, randomize olarak sürekli (n=51) ve aralıklı (n=51) LS korse kullanan iki gruba ayrıldı. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Perianestezi Konfor Ölçeği ve Richards-Cambell Uyku Ölçeği ile cerrahiden önce (T0), bir gün sonra (T1) ve iki gün sonra (T2) toplandı. Analizler SPSS 22.0 ile yapıldı. Anlamlılık düzeyi p0.05). Perianestezi Konfor Ölçeği sonuçlarına göre, T0, T1 ve T2 ölçümlerinde gruplar arasında fark saptandı (p>0.05). Uyku Algısı Ölçeği sonuçlarında, T0 puanları benzerken (p=0.838), T1 ve T2'de kontrol grubunun puanı, çalışma grubuna göre anlamlı derecede yüksek idi (p=0.001). Ağrı Puanları, T0'da benzerken (p=0.487), T1 ve T2'de çalışma grubunda anlamlı olarak daha düşük idi (p=0.001). Lumbosakral korsenin sürekli kullanımı konfor üzerinde fark oluşturmadığı, ağrıyı azalttığı ve uyku kalitesini aralıklı kullanımın daha olumlu etkilediği bulundu.
Özet (Çeviri)
Evidence regarding the effects of continuous versus intermittent use of a lumbosacral (LS) corset on pain, sleep, and comfort in patients undergoing lumbar disc surgery remains limited. This study aimed to determine the impact of continuous and intermittent LS corset use on these parameters in patients who underwent lumbar disc surgery. Ethical approval was obtained from the Hasan Kalyoncu University Ethics Committee (Approval No: 2024-14). The research was conducted at the Department of Neurosurgery of Kahramanmaraş Sütçü İmam University Hospital between September 25, 2024, and April 1, 2025. A total of 102 patients were randomly assigned to either the continuous (n=51) or intermittent (n=51) LS corset use groups. Data were collected using the Descriptive Information Form, Perianesthesia Comfort Scale, and Richards-Campbell Sleep Scale before surgery (T0), one day after (T1), and two days after (T2) surgery. Data analysis was performed using SPSS 22.0, with a significance level set at p0.05). According to the Perianesthesia Comfort Scale, no significant differences were found between the groups at T0, T1, and T2 (p>0.05). Sleep perception scores were similar at T0 (p=0.838), but significantly higher in the intermittent-use group at T1 and T2 (p=0.001). Pain scores were also similar at T0 (p=0.487), but significantly lower in the continuous-use group at T1 and T2 (p=0.001). The study concluded that continuous use of the LS corset did not affect comfort but was effective in reducing pain, while intermittent use had a more positive impact on sleep quality.