Günümüze göre Yahyâ Bey Dîvânı'nda eskicil unsurlar
According to today archaic elements in Yahyâ Bey Dîvânı
- Tez No: 939559
- Danışmanlar: PROF. DR. BEYHAN KESİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yahyâ Bey Dîvânı, eskicil unsurlar, dil, söz varlığı, ekler, Yahya Bey Divan, archaic elements, language, vocabulary, adds
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Giresun Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Türk Dili ve Edebiyatı Tezli Yüksek Lisans Programı Tez Başlığı : Günümüze Göre Yahyâ Bey Dîvânı'nda Eskicil Unsurlar Tez Türü : Yüksek Lisans Tezi Danışman : Prof. Dr. Beyhan KESİK Hazırlayan : Aslıhan AKYAZI DEMİR Yıl : 2025 Sayfa Sayısı : 166 Bu tezde XVI. yüzyıl şairi Yahyâ Bey'in Dîvânı incelenmiştir. Tarama ve fişleme çalışması yapılan Yahyâ Bey Dîvânı'nda yer alan eskicil unsurlar tespit edilmiştir. Çalışma; Giriş, Eklerde Görülen Eskicil Örnekler, Söz Varlığında Görülen Eskicil Örnekler ve Sonuç olmak üzere dört bölüme ayrılmıştır. Giriş bölümünde eskicil kavramı ilgili bilgiler verilip çalışmada nasıl bir yol izlendiği açıklanmıştır. Daha sonra Yahyâ Bey'in hayatı ve edebî şahsiyeti hakkında bilgiler verilmiştir. Eklerde Görülen Eskicil Örnekler bölümünde Dîvân'da tespit edilen eskicil ek ve yapılar üzerinde durulmuştur. Söz Varlığında Görülen Eskicil Örnekler bölümünde ise Dîvân'da günümüzden farklı kullanımda olan sözcük, atasözü ve deyimler açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuç bölümünde ise çalışmanın değerlendirilmesi yapılmıştır. XVI. yüzyılın önemli şairlerinden olan Yahyâ Bey çağında çok alaka görmüştür. Çalışmamızda incelediğimiz Yahyâ Bey Dîvânı'nın eskicil unsurları içermesi bakımından önemli bir kaynak olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Giresun University Institue of Social Sciences Department Department of Turkish Language and Literature Turkish Language and literature MA Programme Thesis Name : According To Today Archaıc Elements İn Yahyâ Bey Dîvânı Thesis Type : Master's Thesis Supervisor : Prof. Dr. Beyhan KESİK Author : Aslıhan AKYAZI DEMİR Year : 2025 Pages : 166 In this thesis, the Divan of the 16th century poet Yahya Bey was examined. The archaic elements in the Divan of Yahya Bey, which was sacenned and indexed,were determined. The study is divided into four sections as Introduction, Eskicil Examples Seen in the Appendixes, Eskicil Examples Seen in the Vocabulary and Conclusion. In the ıntroduction section, information about the concept of eskicil is given and the method followed in the study is explained. Then, information about Yahya Bey's life and literaty personality is given. In the Eskicil Examples Seen in the Appendixes section, the eskicil suffixes and structures determined in the Divan are emphasized In the Eskicil Examples Seen in the Vocabulary section, the words, proverbs and idioms that are used differently in the Divan than today are tired to be explained. In the conclusion section, the study is eveluated. Yahya Bey, one of the important poets of the 16th century, attracted much attention in his time. Yahya Bey Divan, which we examined in our study, was seen to be an important source in terms of containing archaic elements.