Mehmed Said Hatiboğlu'nun İslami Tenkid Zihniyeti ve Hadis Tenkidi'nin Doğuşu eserindeki hadislerin tahric ve değerlendirmesi
The takhrīj and evaluation of hadīths in Mehmet Said Hatiboğlu's İslami Tenkid Zihniyeti ve Hadis Tenkidi'nin Doğuşu
- Tez No: 939577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Fiten, Fezâil, Kıyamet alâmetleri, Gayr-ı metlüv vahiy, Hadīth, fitan, fadāil, portents of the last hour, non-recited revalation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmada Mehmed Said Hatiboğlu'nun İslami Tenkid Zihniyeti ve Hadis Tenkidinin Doğuşu adlı kitabında yer alan hadislerin isnadları incelenerek bu hadislerin sübutu değerlendirilecektir. Bu bağlamda çalışmanın birinci bölümünde Hatiboğlu'nun hayatı eserleri ve genel olarak sünnet algısından bahsedilecektir. İkinci bölümde ise tezin asıl kısmını oluşturan hadislerin tahrîci, isnadlarda bulunan ricâlin değerlendirmesi ve Hatiboğlu'nun mevzû iddialarının isabetli olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Sonuç olarak İslami Tenkid Zihniyeti ve Hadis Tenkidinin Doğuşu eserindeki Kütüb-i sitte ve öncesindeki musannefatta yer alan rivayetler klasik hadis tenkidine göre değerlendirilmiş ve bu hadislerin yaklaşık olarak tamamının sıhhati hakkında müspet bir sonuç ortaya çıkmıştır. Bu sonuç; fezâil, fiten, kıyamet alametleri, gayr-ı metlüv vahiy gibi konuları içeren hadis metinlerinin sadece içerik tenkidi ile değerlendirilmesinin yeterli olmadığını ve isnadlarının da dikkate alınarak hadislerin güvenilirliğinin bir hükme bağlanması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE TAKHRĪJ AND EVALUATİON OF HADĪTHS İN MEHMET SAİD HATİBOĞLU'S İSLAMİ TENKİD ZİHNİYETİ VE HADİS TENKİDİ'NİN DOĞUŞU ABSTRACT In this study, the isnāds (chains of transmission) of the hadīths found in Mehmed Said Hatiboglu's book İslami Tenkid Zihniyeti ve Hadis Tenkidinin Doğuşu will be examined, and the authenticity of these hadīths will be evaluated. In this context, the first part of the study will discuss Hatiboglu's life, works, and his general understanding of the sunnah. The second part, which constitutes the main core of the thesis, aims to investigate the takhrīj of the hadīths, asses the transmitters mentioned in the isnāds, and examine the validity of Hatiboglu's claims that certain hadīths are fabricated. As a result, the narrations found in İslami Tenkid Zihniyeti ve Hadis Tenkidinin Doğuşu particularly those present Kutub al-Sitta and earlier musannafs have been evaluated according to classical hadīth criticism, and it has been concluded that almost all of these hadīths are authentic. This finding, indicates that it is insufficient to evaluate hadīth texts on topics such as fadā'il, fitan (trials), signs of the Day of Judgment, and non-recited revelation solely through content criticism. Instead their isnads must also be taken into account to determine the reliability of the hadīths.