Akut ı̇nme hastalarında mekanı̇k Y konfı̇gürasyonunda trombektomı̇ sonuçları
Results in mechanical Y configuration trombectomy in acutestroke patients
- Tez No: 939615
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BARBUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İnme, Trombektomi, Mekanik Trombektomi, Mekanik Y Konfigürasyonunda Trombektomi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: İnme, ciddi bir morbidite ve mortalite nedenidir. Türkiye'de inme görülme sıklığı yüz binde 141,7-158'dir. Bu da Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak 130.000 kişinin inme hastalığına yakalandığını göstermektedir. Akut inme vakalarının %85'i serebral damarların oklüzyonuna bağlı gelişen iskemik inmelerden oluşurken, %15'i hemorajik inme şeklinde ortaya çıkmaktadır. Akut iskemik inme ile başvuran hastaların %30'unda büyük damar oklüzyonu izlenmekte olup bu hastalarda ilk basamak tedavi, semptom sonrası 4,5 saat içerisinde başlanması koşuluyla uygulanabilecek IV tPA tedavisidir. IV tPA ulaşımı kolay ve efektif bir tedavi olmakla birlikte hastaların acil servise geç başvurdukları durumlarda bu tedavi uygulanamamaktadır. Bununla birlikte IV tPA tedavisinin pek çok kontraendikasyonu mevcuttur. Bu durumda endovasküler tedavi seçenekleri uygulanabilmektedir.[1], [2], [3], [4], [5] Mekanik trombektomi tedavisi, büyük arter oklüzyonu sebebiyle akut iskemik inme geçiren hastalar için önerilmektedir. Semptom başlangıcından sonraki 24 saat içinde uygun hastalarda bu tedavi uygulanabilmektedir. Mekanik trombektomi tedavisi, anjiografi laboratuarında stent-retrieverlar ve/veya kateter aspirasyon sistemleri kullanılarak yapılabilir. Bazı durumlarda, stent retriver ve aspirasyon teknikleri kombine edilerek daha etkili bir tedavi yaklaşımı uygulanabilir. [1], [2] Tek stent retriever kullanılarak yapılan mekanik trombektominin başarısız olduğu durumlarda, trombüs yerleşimi anatomik olarak uygunsa çift stent retriever kullanılabilir. Biz bu çalışmada, tek stent retriever ile sonuç alınamayan refrakter trombüs hastalarında kurtarma tedavisinde ve uygun ise ilk basamak olarak çift stent retriever ile Y konfigürasyonunda endovasküler inme tedavisi uygulanan hastaların analizini yapıp sonuçlarını paylaşmayı amaçladık. MATERYAL VE METOD: Nisan 2018-Ocak 2024 arasında ve çalışma boyunca kliniğimizde mekanik trombektomi tedavisi uygulanan tüm iskemik inme hastaları retrospektif olarak analiz edilmiştir. Hastalar işleme alınmadan önce beyin BT ile değerlendirildi. Kontrastsız BT tetkiki ile ASPECT değerleri hesaplandı. Majör vasküler oklüzyon varlığını göstermek amacıyla BT Anjiografi tetkiki yapıldı. Hastalara veya yakınlarına tedaviden önce bilgi verilerek onam alındı. Hastaların iskemik inme tedavisiyle ilişkili zaman parametreleri (semptom-kapı, kapı-kasık giriş, kasık giriş-revaskülarizasyon) kaydedildi. Hastaların NIHSS puanları (0 ve 24 saat) değerlendirildi. İşlem sırasında mekanik trombektominin kaç kez denendiği kaydedildi. İşlem sonrasında ise revaskülarizasyon başarısı TICI skoru ile değerlendirildi. Hastalar işlem sırası ve sonrası gelişebilecek komplikasyonlar açısından takip edildi. mRS inme sonrası 90. günde kaydedildi. Tek stent retriever ile başarılı olunan mekanik trombektomi hastaları çalışmaya dahil edilmedi. Çift stent retriever kullanılarak Y konfigürasyonunda trombektomi ile endovasküler tedavisi yapılan inme hastalarının sonuçları analiz edilecektir. BULGULAR: Çalışmamızda başarı ölçütü olarak TICI≥2b rekanalizasyon kabul edildi. Hastaların %90,6'sında (29/32) TICI 3 açıklık sağlandı. TICI≥2b rekanalizasyon ise %93,7 hastada (30/32) sağlanmış oldu. 90. Gün mRS kullanılarak klinik yanıt değerlendirildi. İyi klinik sonuç belirteci olarak mRS ≤2 kabul edildi. Hastaların %56,7'sinde (17/32) mRS≤2 olup iyi fonksiyonel sonuç elde olundu. Hastaların %6,3'ünde (2/32) intrakranial kanama komplikasyonu gelişti. SONUÇ: Çalışmamız, çift stent retriever kullanılarak yapılan Y trombektomi tekniğinin hem kurtarma tedavisinde hem de seçilmiş hastalarda ilk basamak tedavide güvenle kullanılabileceğine dair literatüre katkıda bulunmaktadır. Revaskülarizasyon başarısı, düşük komplikasyon oranları ve iyi fonksiyonel klinik sonuçlar bunu destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Stroke is a serious cause of morbidity and mortality. In Turkey, the incidence of stroke ranges between 141.7 and 158 per 100,000 people. This shows that approximately 130,000 people suffer from stroke every year in Turkey. Approximately 85% of acute stroke cases consist of ischemic strokes caused by acute occlusion of cerebral vessels, while 15% present as hemorrhagic strokes. Among acute ischemic strokes, those caused by large vessel occlusion constitute approximately 30% of cases. IV tPA is the first-line treatment for ischemic stroke, provided it is administered within 4.5 hours of symptom onset. While IV tPA is an accessible and effective treatment, it cannot be administered in cases where patients present late to the emergency department. Moreover, IV tPA has several contraindications. In such cases, endovascular treatment options become prominent.[1], [2], [3], [4], [5] Mechanical thrombectomy is the recommended treatment for patients with acute ischemic stroke caused by large artery occlusion. This treatment can be applied to appropriate patients within 24 hours of symptom onset. Mechanical thrombectomy can be performed in the angiography lab using stent retrievers and/or catheter aspiration systems. In some cases, a more effective therapeutic approach can be achieved by combining stent retriever and aspiration techniques.[1], [2] In cases where mechanical thrombectomy with a single stent retriever fails, a double stent retriever can be used if the thrombus location is anatomically appropriate. In this study, we aimed to analyze and present the outcomes of patients who required rescue treatment for refractory thrombus, where a single stent retriever was unsuccessful. Additionally, for cases deemed appropriate, we evaluated the use of endovascular stroke treatment with a Y-configuration double stent retriever as the initial step. MATERIALS AND METHODS: Between April 2018-January 2024 and during the study, all ischemic stroke patients who underwent mechanical thrombectomy treatment in our clinic were retrospectively analyzed. Before the procedure, patients were evaluated using a brain CT scan. ASPECTS values were calculated with non-contrast CT imaging. CT angiography was performed to demonstrate the presence of major vascular occlusion. Informed consent was obtained from patients or their relatives before the treatment. Time parameters related to ischemic stroke treatment (symptom-onset to door time, door-to-groin time, and groin-to-revascularization time) were recorded. NIHSS scores were evaluated at baseline and 24 hours post-procedure. The number of attempts made for mechanical thrombectomy during the procedure was recorded. After the procedure, revascularization success was assessed using the TICI scale. Patients were followed up for procedural and post-procedural complications. mRS scores were recorded at day 90 after the stroke. Patients with mechanical thrombectomy who were successful with a single stent retriever were not included in the study. The results of stroke patients who underwent endovascular treatment with thrombectomy in a Y configuration using a double stent retriever will be analyzed. RESULTS: In our study, successful recanalization was defined as TICI ≥2b. Complete reperfusion (TICI 3) was achieved in 90.6% (29/32) of patients, while TICI ≥2b recanalization was obtained in 93.7% (30/32). Clinical outcomes were assessed using the modified Rankin Scale (mRS) on day 90. mRS≤2 was accepted as good clinical result. mRS ≤2 was achieved in 56.7% (17/32) of the patients and good functional result was achieved. Intracranial hemorrhage was observed as a complication in 6.3% (2/32) of patients. CONCLUSİON: Our study contributes to the literature that the Y thrombectomy technique using a double stent retriever can be used safely both in salvage treatment and in first-line treatment in selected patients. The success of revascularization, low complication rates and good functional clinical results support this. KEY WORDS: Stroke, Thrombectomy, Mechanical Thrombectomy, Thrombectomy in MechanicalYConfiguration