Comparision of the oarsmen kneejoint isokinetic parameters at the velocities of 60, 180 and 240 deg/sec between the dominant sides, flexion and extension directions and pre and post competitive seasons
60, 180 ve 240 derece/saniyedeki açısal hızlarda kürekçilerin diz bölgesi isokinetik parametrelerinin her iki bacakta, fleksiyon ve ekstansiyon yönlerinde ve yarış sezonu öncesi ve sonrası karşılaştırılması
  1. Tez No: 93966
  2. Yazar: EDA AĞAŞÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA KORKUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hız, Fleksiyon ve Ekstansiyon, Baskın ve Baskın Olmayan Bacak, Yarış Sezonu Öncesi ve Sonrası, Ortalama Güç, Pik Tork, Hamstring/Qquadriceps Oranlan, Pik Tork Açısı, îş. VI, Velocity, Flexion and Extension, Dominant and Nondominant Legs, Pre and Post Competitive Seasons, Average Power, Peak Torque, Hamstring /Quadriceps Ratios, Angle of Peak Torque and Work. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
öz 60, 180 VE 240 DERECE/SANİYEDEKİ AÇISAL HIZLARDA KÜREKÇİLERÎN DlZ BÖLGESİ ISOKINETIC PARAMETRELERİNİN HER İKİ BACAKTA, FLEKSİYON VE EKSTANSİYON YÖNLERİNDE VE YARIŞ SEZONU ÖNCESİ VE SONRASI KARŞILAŞTIRILMASI Ağaşcıoğlu, Eda Yüksek Lisans, Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Feza Korkusuz Şubat 2000, 128 sayfa Bu çalışmanın amacı 60,180 ve 240 derece/saniyedeki açısal hızlarda ODTÜ Kürek Takımının diz bölgesi isokinetik parametrelerinin her iki bacakta, fleksiyon ve ekstansiyon yönlerinde ve yarış sezonu öncesi ve sonrası karşılaştırılması. Gönüllülerin ölçümleri konsantrik kasılmada ve diz açısı 90 derece iken alındı. Kürekçilerin yaşı 22,75±2,37 kilosu 74,87±7,9 ve boyu 179,37±5,97 idi. Bütün ölçümler Nisan ayımn ilk haftası ve Ağustos ayımn son haftasında yapıldı. Çalışmada Cybex 340 dynamometresi kullanıldı. Her gönüllü ölçümler esnasında 60 ve 180 derece/saniyelik hızlarda 3 tekrar ve 240 derece/saniyelik hız için ise 20 tekrar yaptı. Ölçümlereden önce her gönüllü 60 ve 180 derece/saniyelik tCYfaSHCÖĞRfTIMKURlJi DOKUMANTASVnw umvv.hızlar için 3 ve 240 derece/saniyelik hız için ise 4 tekrarlı pratik yaptı. Önce baskın olmayan bacakta sonra ise baskın bacakta ölçümler yapıldı. Repeated MANOVA yarış sezonu öncesi ve sonrası, her iki bacaktaki ve ekstansiyon ve fleksiyon yönlerindeki isokinetik parametreleri analiz yapmak için kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISION OF THE OARSMEN KNEE JOINT ISOKINETIC PARAMETERS AT THE VELOCITIES OF 60, 180 AND 240 DEG/SEC BETWEEN THE DOMINANT AND THE NONDOMINANT SIDES, FLEXION AND EXTENSION DIRECTIONS AND PRE AND POST COMPETETIVE SEASONS Ağaşcioğlu, Eda M.S., Department of Physical Education and Spots Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Feza KORKUSUZ February 2000, 128 pages The purpose of this study was to compare difference between pre and post competitive season and dominant and nondominant sides and extension and flexion isokinetic parameters (peak torque, average power, work, hamstring/quadriceps ratios and angle of peak torque) at the velocities of 60, 180 and 240 deg/sec through 90 degree range of motion in METU (Middle East Technical University) male rowing team. The subjects were tested in concentric contraction mode. The mean and mStandard deviation of the oarsmen age, weight and height were 22,75± 2,37, 74,87± 7,9 kg and 179,37±7,9 respectively. All measurements were taken in the first week of April and the last week of August. Cybex 340 dynamometer was used. Each subject performed 3 repetitions for 60 and 180 deg/sec and 20 repetitions for 240 deg/sec during the measurements. Before each measurement, the subjects had chance to practice 3 repetitions for 60 deg/sec and 1 80 deg/sec and 4 repetitions for 240 deg/sec. First non-dominant, later dominant leg was measured. Repeated Multivariate Analysis of Variance was used to evaluate isokinetic parameters for pre and post competitive season, dominant and nondominant knee joint and flexion and extensions' differences.