Spatial aspects of survival strategies of urban poor
Kent yoksullarının yaşam stratejilerinde mekanın rolü
- Tez No: 93967
- Danışmanlar: PROF. DR. MELİH ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent yoksulları, gecekondu, geçim stratejileri, sosyo-mekansal kutuplaşma. iv, Urban poor, gecekondus, survival strategies, socio-spatial polarization. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
oz KENT YOKSULLARININ GEÇİM STRATEJİLERİNDE MEKANIN ROLÜ Şen, Seher Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Melih Ersoy Eylül 2000, 126 sayfa Bu çalışmanın amacı, Ankara örneği üzerinden kent yoksullarının geçim stratejilerinin belirlenmesinde mekanın rolünü sorgulamaktır. Bu amaçla kent yoksulları, geçim stratejileri ve mekan üzerine yapılan teorik tartışmaların değerlendirilmesinden sonra mekan, kentle ilişkili olarak iki ayrı ölçekte ele alınmıştır: sosyal ilişki ağlarının odağı olarak mahalle ve farklı geçim stratejilerine dönüşebilen işlevleri ile konut Bu iki ölçek bağlamında 1980 sonrası sosyo-ekonomik dönüşüme paralel olarak kent mekanının kent yoksulları için değişen anlamı tartışılmaktadır. Teorik değerlendimelerden sonra çalışma, Ankara gecekondularında yapılan bir alan araştırması ile desteklenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIAL ASPECT OF SURVIVAL STRATEGIES OF URBAN POOR Şen, Seher M. S., Department of Urban Policy Planning and Local Governments Supervisor: Prof. Melih Ersoy September 2000, 126 pages In this study, it is aimed to explore the spatiality of survival strategies among the urban poor, in a specific example of Ankara. In this respect, considering theoretical discussion on urban poverty, survival strategies and space, the urban space is evaluated in two scales: the neighborhood as a basis of social relation network and the house with its different functions that enable the poor to produce different survival strategies. Within these scales, parallel to socio-economic transformation of post 1980s, the changing meaning of urban space for urban poor is tried to be analyzed. After recalling the necessary theoretical account the study will be tested with a questionnaire in squatter settlement of Ankara.