Pulmoner emboli tanısında QT dispersiyonunun emboli lokalizasyonuna göre değişimi ve prognoz tayinindeki yerinin pulmoner emboli ciddiyet indeksi ile karşılaştırılması
  1. Tez No: 939689
  2. Yazar: CEREN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA ERAYBAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, QT dispersiyonu, PESİ skoru, Pulmonary embolism, QT dispersion, PESI score
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil serviste pulmoner emboli tanısı alan hastalarda QT dispersiyonunun tanı sürecindeki katkısını, emboli lokalizasyonunu belirlemedeki etkinliğini ve mortalite öngörüsünde Pulmoner Emboli Ciddiyet İndeksi (PESI) skoru ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi Bursa Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde yürütülen retrospektif, tek merkezli bir araştırmadır. 1 Mart 2023 – 1 Mart 2024 tarihleri arasında acil servise pulmoner emboli (PE) semptomları ile başvuran ve hekim tarafından PE ön tanısıyla bilgisayarlı tomografi (BT) pulmoner anjiyografi istenen hastalar çalışmaya dahil edildi. Görüntüleme sonucunda PE saptanan hastalar Grup 1, saptanmayanlar ise Grup 2 olarak sınıflandırıldı. Her iki grubun elektrokardiyografik QT dispersiyon değerleri, PESI skorları, pulmoner arterlerdeki trombüs lokalizasyonları, ekokardiyografi bulguları ile ilk 24 saat ve 28 günlük mortalite verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Pulmoner emboli tanısı alan hastalarda QT dispersiyonu değerleri anlamlı biçimde yüksek bulunmuştur. Sağ ve sol ana pulmoner arter ile segmental düzeyde trombüs varlığında QT dispersiyonu ve PESI skoru belirgin şekilde artmıştır. QT dispersiyonu ile PESI skoru arasında pozitif yönlü anlamlı bir korelasyon saptanmıştır (p=0,007). PESI skoru 28 günlük mortalite ile anlamlı ilişkili bulunurken (p=0,019), QT dispersiyonu ile anlamlı ilişki gösterilmemiştir. Lojistik regresyon analizinde yalnızca PESI skoru bağımsız bir mortalite belirleyicisi olarak saptanmıştır (p=0,008); QT dispersiyonu ise prognostik modele ek katkı sağlamamıştır. Sonuç: Araştırmamızda QT dispersiyonunun pulmoner emboli tanısında bağımsız ve etkili bir belirleyici olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Pulmoner emboli tanısı açısından QT dispersiyonu ile PESİ skoru arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve farklı lokalizasyondaki pulmoner embolilerin tanısında QT dispersiyonu ve PESİ skorunun benzer sonuçlar ürettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the diagnostic utility of QT dispersion in patients diagnosed with pulmonary embolism (PE) in the emergency department, to assess its effectiveness in determining embolism localization, and to compare its prognostic value for mortality estimation with the Pulmonary Embolism Severity Index (PESI) score.. Materials and Methods: This retrospective, single-center study was conducted at the Emergency Medicine Department of Bursa City Hospital, affiliated with the University of Health Sciences, Bursa School of Medicine. Patients who presented to the emergency department between March 1, 2023, and March 1, 2024, with symptoms suggestive of pulmonary embolism (PE) and underwent computed tomography pulmonary angiography (CTPA) based on clinical suspicion were included in the study. Patients with confirmed PE on imaging were assigned to Group 1, while those without pulmonary vascular pathology were assigned to Group 2. The two groups were compared in terms of electrocardiographic QT dispersion values, Pulmonary Embolism Severity Index (PESI) scores, thrombus localization in the pulmonary arteries, echocardiographic findings, and mortality outcomes within the first 24 hours and at 28 days. Results: QT dispersion values were found to be significantly higher in patients diagnosed with pulmonary embolism. Both QT dispersion and PESI scores were significantly increased in cases with thrombus located in the main pulmonary arteries and at the segmental level. A positive and significant correlation was observed between QT dispersion and PESI score (p=0.007). While the PESI score was significantly associated with 28-day mortality (p=0.019), QT dispersion showed no significant relationship. In multivariate logistic regression analysis, only the PESI score emerged as an independent predictor of mortality (p=0.008), whereas QT dispersion did not provide additional prognostic value to the model. Conclusion: In our study, we concluded that QT dispersion is an independent and effective determinant in the diagnosis of pulmonary embolism. It was determined that there was a significant positive correlation between QT dispersion and PESI score for viii the diagnosis of pulmonary embolism and QT dispersion and PESI score produced similar results in the diagnosis of pulmonary embolism in different localizations.