Spor bilimleri fakültesindeki öğrencilerle farklı fakülte öğrencilerinin spor yapma durumuna göre egzersiz sağlık inanç modellerinin araştırılması
With students at the faculty of sports sciences sports activity of students from different faculties exercise according to your condition health faith research of models
  1. Tez No: 939715
  2. Yazar: MAHMOOD SALAH AHMED AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN ÖZDİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Analiz, Egzersiz, Güvenilirlik, Sağlık İnancı, Analysis, Exercise, Reliability, Health Belief
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin egzersiz sağlık inancının araştırılması amaçlanmıştır. Veri toplama aracı olarak Yılmaz (2019) ve Yılmaz ve Kartal (2021) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Egzersiz Sağlık İnanç Modeli Ölçeği”ve demografik bilgi formu kullanıldı. Araştırmada kullanılan anket 811 katılımcı tarafından doldurulup veriler toplandı. Verilerin analizinde SPSS 20.0 programı kullanılmıştır ve katılımcılara ilişkin bilgiler sayı ve yüzde dağılımları ile incelenmiştir. Öğrencilerin egzersiz sağlık inancının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek için α=0,05 anlam düzeyinde cinsiyette T Testi, yaş ile egzersiz sağlık inancının ilişiklisini incelemek için Mann Whitney U Testi ve sınıf, fakülte ile egzersiz sağlık inancının ilişkisini incelemek için ise Tukey HSD Testi uygulandı. Anlamlı farklılıkların hangi gruplar arasında olduğu tespit edilmek için Post-Hoc testi uygulandı. Elde edilen bulgulara göre; katılımcıların egzersiz sağlık inancının cinsiyete göre ( p0,05) anlamlı bir farklılık göstermediği saptanmıştır. 5001-10000 gelir düzeyine (X=53,66) sahip öğrencilerin egzersiz sağlık inancının 10001 ve üstü gelir düzeyine sahip öğrencilerden daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Egzersiz sağlık inancının alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Sağlık İnanç Modeli ölçeği kullanılarak yapılan diğer araştırmaların sonuçları ile yaptığımız çalışmanın sonuçları kıyaslandığında, egzersiz sağlık inancının demografik özelliklerle ilişkilerinin çoğunlukla paralellik gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to examine the exercise health beliefs of students enrolled at Kütahya Dumlupınar University. The data collecting techniques utilised were the“Egzersiz Sağlık İnanç Modeli Ölçeği”(Exercise Health Belief Model Scale) and a demographic information form, which were both translated into Turkish by Yılmaz (2019) and Yılmaz and Kartal (2021). Data was acquired via administering a survey to 811 participants as part of the research. In order to investigate potential variations in students' exercise health beliefs based on demographic characteristics, a T Test was utilised to analyse gender differences at a significance level of α = 0.05. The Mann Whitney U Test was employed to explore the association between age and exercise health beliefs, while the Tukey HSD Test was used to examine the relationship between class faculty and exercise health beliefs. A Post-Hoc test was utilised to identify the specific groups that exhibited significant differences.The data revealed a significant difference in the exercise health perceptions of the participants based on gender (t_0.05=2.192; p0.05). Students with an income level of 5001-10000 (X=53.66) were shown to have stronger exercise health beliefs compared to students with an income level of 10001 and above. No statistically significant link was found between the sub-dimensions of exercise health belief. Upon comparing the outcomes of our investigation with those of previous studies utilising the Health Belief Model scale, it was ascertained that the associations between exercise health beliefs and demographic factors were mostly congruent.