Üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of physical activity and healthy nutrition habits of university students
- Tez No: 815399
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN SÜEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Fiziksel aktivite, Nutrition, Physical activity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Araştırmanın evrenini, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde eğitim gören farklı Fakülte öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde eğitim gören Spor Bilimleri Fakültesinden 155 kişi, Güzel Sanatlar Fakültesinden 81 kişi toplamda 236 kişi oluşturmaktadır. Katılımcıların sağlıklı beslenme alışkanlıklarını değerlendirmek amacıyla Çetin (2020) tarafından geliştirilen, sosyo-demografik bilgileri sorgulayan 15 soru ve beslenme alışkanlıklarını sorgulayan 29 sorudan oluşan beslenme anketi kullanılmıştır. Fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için 7 maddeden oluşan Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa) uygulanmıştır. Verileri analiz etmek için IMB SPSS paket programı kullanılmıştır. Yapılan çalışmada öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin Bölüm değişkenine göre karşılaştırılmasında Antrenörlük Bölümünün fiziksel aktivite düzeylerinin 4980.43 MET- dk/Hafta, Öğretmenlik Bölümünün 5672.07 MET- dk/Hafta, Müzik Bölümünün 2156.89 MET- dk/Hafta ve Resim Bölümünün 2089.56 MET- dk/Hafta olduğu tespit edilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmada istatistiksel olarak anlamlı düzeyde fark olduğu farkın Antrenörlük, Resim ve Müzik bölümü arasında Antrenörlük bölümü lehine olduğu, Öğretmenlik, Müzik ve Resim bölümleri arasında ise Öğretmenlik bölümü lehine olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan çalışmada öğrencilerin fiziksel aktivite düzeylerinin Fakülte değişkenine göre karşılaştırılmasında Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerinin 5274.94 MET- dk/Hafta, Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeylerinin 2123.64 MET- dk/Hafta olduğu ve iki grup arasında karşılaştırmada istatistiksel olarak Spor Bilimleri öğrencileri lehine anlamlı düzeyde fark olduğu tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada erkek öğrencilerin fiziksel aktivite düzeyi 4755.5 MET- dk/Hafta, kadın öğrencilerin 3685.5 MET- dk/Hafta olduğu ve cinsiyet değişkenine göre fiziksel aktivite düzeylerinin karşılaştırılmasında fark olmadığı saptanmıştır. Yapılan çalışmada Spor Bilimleri öğrencilerinin %82,7 oranında egzersiz yaptıkları, Güzel Sanatlar öğrencilerinin ise %62,0 oranında egzersiz yapmadıkları tespit edilmiştir. Katılımcıların en çok günde %36,0 oranında 1-2 L arası su tükettikleri tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada Spor Bilimleri öğrencilerinin %49,4 oranında düzensiz kahvaltı alışkanlığına sahip oldukları, Güzel Sanatlar öğrencilerinin de %53,7 oranında düzensiz bir kahvaltı alışkanlığına sahip oldukları tespit edilmiştir. Yapılan çalışmada Spor Bilimleri öğrencilerinin %88,4 oranında dışarıda yemek yedikleri, Güzel Sanatlar öğrencilerinin %90,7 oranında dışarıda yemek yedikleri belirlenmiştir. Yapılan çalışmada Spor Bilimleri öğrencilerinin %47,7 oranında ara öğünlerini ikindi vaktinde tükettikleri, Güzel Sanatlar öğrencilerinin ise %41,9 oranında gece ara öğün tükettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan çalışmada Spor Bilimleri öğrencilerinin %95,3'ü sağlıklı beslenmenin faydalı olduğunu, Güzel Sanatlar öğrencilerinin ise %90,5 oranında sağlıklı beslenmenin faydalı olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The population of the study consists of students from different faculties studying at Niğde Ömer Halisdemir University. The sample of the research consists of 155 people from the Faculty of Sports Sciences and 81 people from the Faculty of Fine Arts, totaling 236 people in Niğde Ömer Halisdemir University. In order to evaluate the healthy eating habits of the participants, a nutrition questionnaire developed by Çetin (2020), consisting of 15 questions questioning socio-demographic information and 29 questions questioning eating habits, was used. The International Physical Activity Questionnaire (Short) consisting of 7 items was applied to determine physical activity levels. IMB SPSS package program was used to analyze the data. In the comparison of the physical activity levels of the students according to the department variable, it was determined that the physical activity levels of the Coaching Department were 4980.43 MET- min / week, 5672.07 MET- min / week of the Teaching Department, 2156.89 MET- min / week of the Music Department and 2089.56 MET- min / week of the Painting Department. In the comparison between the groups, it was concluded that there was a statistically significant difference between the Coaching, Painting and Music departments in favor of the Coaching department, and between the Teaching, Music and Painting departments in favor of the Teaching department. In the comparison of the physical activity levels of the students according to the Faculty variable, it was determined that the physical activity levels of the students of the Faculty of Sports Sciences were 5274.94 MET- min / Week, the physical activity levels of the students of the Faculty of Fine Arts were 2123.64 MET- min / Week and there was a statistically significant difference between the two groups in favor of the Sports Sciences students. In the study, it was determined that the physical activity level of male students was 4755.5 MET- min / week, female students were 3685.5 MET- min / week and there was no difference in the comparison of physical activity levels according to gender variable. In the study, it was determined that 82.7% of Sports Sciences students exercised, while 62.0% of Fine Arts students did not exercise. It was determined that 36.0% of the participants consumed between 1-2 L of water per day. In the study, it was determined that 49.4% of Sports Sciences students had irregular breakfast habits, and 53.7% of Fine Arts students had irregular breakfast habits. In the study, it was determined that 88.4% of Sports Sciences students ate out, while 90.7% of Fine Arts students ate out. In the study, it was concluded that 47.7% of Sports Sciences students consumed their snacks in the afternoon, while 41.9% of Fine Arts students consumed snacks at night. In the study, it was determined that 95.3% of Sports Sciences students thought that healthy nutrition was beneficial, while 90.5% of Fine Arts students thought that healthy nutrition was beneficial.