Türkiye'de yetişen bazı Asyneuma Griseb. & Schenk taksonları üzerinde farmasötik botanik yönünden araştırmalar
Pharmaceutical botanical studies on some Asyneuma Griseb. & Schenk taxa growing in Türkiye
- Tez No: 939721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMED MESUD HÜRKUL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Anatomi, Asyneuma, Biyolojik aktivite, Fitokimyasal analiz, Morfoloji, Anatomy, Asyneuma, Biological activity, Phytochemical analysis, Morphology
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Botanik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışma, Campanulaceae familyasına ait Asyneuma cinsine ait dört taksonun (A. limonifolium subsp. limonifolium, A. limonifolium subsp. pestalozzae, A. linifolium subsp. linifolium ve A. linifolium subsp. nallihanicum) morfolojik özellikleri, anatomik yapıları, kimyasal içerikleri, antioksidan ve antibakteriyel kapasiteleri bakımından detaylı bir şekilde incelemiştir. Taksonlar arasında morfolojik farklılıklar belirlenmiş, anatomik yapıların özellikleri için yaprak anatomisi detaylı incelenmiştir. Hazırlanan metanol ve aseton ekstrelerinin toplam fenolik içeriği hesaplanmıştır. Ekstrelerin fitokimyasal içeriği ve ekstrelerde bulunan klorojenik asit varlığı LC- qTOF-MS ve LC-MS/MS analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Klorojenik asitin hassas ve seçici tespiti için yeni bir moleküler baskılanmış polimer (MIP) tabanlı elektrokimyasal sensör geliştirilmiştir. Ekstrelerin antioksidan kapasiteleri kalitatif DPPH, kantitatif DPPH ve ABTS testleri ile gerçekleştirilmiştir. Ekstrelerin antibakteriyel aktivitesi Staphylococcus aureus ATCC 29213, Staphylococcus aureus ATCC 43300, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Enterococcus faecalis 29212 ve Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 suşları üzerinde test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined in detail the morphological features, anatomical structures, chemical contents, antioxidant and antibacterial capacities of 4 taxa (A. limonifolium subsp. limonifolium, A. limonifolium subsp. pestalozzae, A. linifolium subsp. linifolium and A. linifolium subsp. nallihanicum) of the Asyneuma (Campanulaceae). Morphological differences were determined among taxa, leaf anatomy was examined in detail for the features of anatomical structures. Total phenolic content of prepared methanol and acetone extracts was calculated. Phytochemical content of extracts and presence of chlorogenic acid in extracts were performed by LC-qTOF-MS and LC-MS/MS analyses. A new molecularly imprinted polymer (MIP) based electrochemical sensor was developed for the sensitive and selective detection of chlorogenic acid. Antioxidant capacities of the extracts were carried out by qualitative DPPH, quantitative DPPH and ABTS tests. Antibacterial activity of the extracts was tested on Staphylococcus aureus ATCC 29213, Staphylococcus aureus ATCC 43300, Escherichia coli ATCC 25922, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Enterococcus faecalis 29212 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 strains.