Sistoskopi işlemi sırasında hastalara yapılan sıcak uygulamanın ağrı, anksiyete ve konfor düzeyine etkisi
The effect of hot application on patients' pain, anxiety and comfort levels during the cystoscopy procedure
- Tez No: 939720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVAN ÇEVİK KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Anksiyete, Konfor, Sıcak Uygulama, Sistoskopi, Anxiety, Comfort, Cystoscopy, Heat Application, Pain
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu araştırma, sistoskopi işlemi sırasında hastalara yapılan sıcak uygulamanın ağrı, anksiyete ve konfor düzeyine etkisini belirlemek amacıyla yapılan randomize kontrollü deneysel tipte bir araştırmadır. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini, bir devlet hastanesinin Sistoskopi biriminde Kasım 2023 ile Haziran 2024 tarihleri arasında atışı yapılan, 31 girişim ve 31 kontrol grubu olmak üzere 62 kişi oluşturmuştur. Veriler, 'Birey Tanıtım Formu', 'Görsel Kıyaslama Ölçeği (GKÖ)', 'Veri Kayıt Formu', 'Durumluk Anksiyete Ölçeği' ve 'Genel Konfor Ölçeği Kısa Form 'ile toplanmıştır. Araştırmada, elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar, ki kare analizi, bağımsız t testi, bağımlı t testi, varyans analizi fark yaratan aşamayı bulmak için Bonferroni testi kullanılmıştır. Bulgular: Girişim ve kontrol grubu ile ağrı puan ortalamaları arasında işlem sırası ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, işlem öncesi ve sonrasında Durumluk Anksiyete Ölçeği ile Genel Konfor Ölçeği ve alt boyut puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Sonuçlar: Sistoskopi işlemi sırasında hastalara yapılan sıcak uygulamanın ağrıyı azaltmada uygulanabilecek etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This randomized controlled experimental type of study was conducted to determine effects of heat application on patients' pain, anxiety and comfort levels during cystoscopy. Material and Methods: The sample of the study consisted of 62 people who were hospitalized in the cystoscopy unit of a state hospital located in the west of Turkey between November 2023 and June 2024. Of them, 31 were in the intervention group and 31 were in the control group. Data were collected with the 'Patient Information Form', 'Visual Analog Scale (VAS)', 'Data Recording Form', 'State Anxiety Inventory ' and 'Shortened General Comfort Scale'. In the study, the data obtained were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 25.0 program. While the data were analyzed, descriptive statistical methods, chi-square analysis, independent samples t-test, dependent samples t-test, analysis of variance and Bonferroni test were used to find the stage from which the difference stemmed. Results: There was a statistically significant difference between the intervention and control groups in terms of the mean scores obtained from the VAS during and after the intervention but there was no statistically significant difference between the scores obtained from the overall State Anxiety Inventory and Shortened General Comfort Scale and their subscales before and after the intervention. Conclusion: It can be said that applying heat to patients during cystoscopy is an effective method to reduce pain.